Bijdrager Giovanni van Helvoirt
Jaar: 1985
Locatie 1.:Tongelre |321 Doornakkers-West |Kanaaldijk Noord
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Overige Bedrijven / Industrie |HURCO
Reacties
Naam: Giovanni van Helvoirt
Dat zou dan direct rechts naast Coolen Dekzeilen moeten zijn Marijke. Kwitutnie. Ik heb ergens eens in een commentaar gelezen, dat het aan de noordkant van de oude Poeijersbrug moest zijn, maar ik weet daar geen straatnamen. En daarbij is dat volgens mij een heel stuk verderop.
Naam: Willem vd Ven
Volgens de CD-Foongids van 1996 is het volledige adres: Hurco industrie en handelsonderneming * Kanaaldijk noord 57 * 5642 JA Eindhoven * 040-2813238.
Hurco was inderdaad een handel/fabriek in bakkerijgrondstoffen, want toen ik in de schoolvakanties bij de bakker meehielp heb ik regelmatig spullen van dat merk gezien. De twee andere grote spelers op dit terrein waren/zijn van Esso en Zeelandia. Wellicht dat een van deze Hurco heeft overgenomen.
Naam: Fons Kappe
Pand staat naast plaats waar vroeger de Poeijersbrug lag. Zie ook foto 3296.
Naam: J.vander Meulen
Voor de oorlog zat Hurko, naar ik meen, vooraan op de Broekseweg, ik dacht dicht bij de firma Wessels die Gulpener bier en Gulpener azijn distribueerde in onze regio. Van den Hurk verhuisde naar het Kanaal jaren na de oorlog, toen de hele Fellenoordomgeving op de schop ging .
Naam: Jan van der Meulen
Kort na de bevrijding van Eindhoven werd een Rijksbureau van Aardolieproducten in het leven geroepen, aanvankelijk gevestigd op de Bleekstraat, de gebouwen van APC (Esso) waar o.a. Ber Meys van Shell de leiding had. Door de enorme vernielingen aan de Vestdijk waar ik werkzaam was, werd mij een plaats aangeboden in het Rijksbureau. Ik werd aangesteld als verantwoordelijke voor: smeermiddelen, vetten, hout, kolen en turf als brandstoffen en smeermiddelen voor motorvoertuigen in de bevrijde Nederlandse gebieden. De automobielen, vooral vrachtwagens, reden toen voornamelijk op gas, dat werd verkregen door vergassing van hout, turf of kolen, waarvoor de wagen voorzien was van een installatie waar hout, turf of kolen werd vergast in een gas waarop de motor kon werken. Benzine en diesel waren nog zeer lang taboe.
Terug op van de Hurk (Hurko of Hurco). Na enkele maanden op de Bleekstraat bij APC gehuisvest te zijn ging het bureau over naar het gebouw van de Shell, het perceel van deze foto, waar thans Hurco nog huist?
Dagelijks moesten wij te voet van centrum stad naar ons kantoor, fietsen waren er praktisch niet meer. Daarom ging bijna iedereen, ook ik, te voet.
Na enige tijd ben ik van deze job overgestapt naar de motorregistratie, ik denk dat dit opgezet was door het Militair Gezag, gezeteld in de notarisvilla op de Keizersgracht van notaris Fens.
Naam: Jan van der Meulen
De motorbrandstoffen benzine en dieselolie werden met kleine tankvaartuigen vanuit Rotterdam of Den Bosch aangevoerd en in opslagtanks opgeslagen. Van dit depot werden deze producten met tankwagens naar de Shell verkooppunten gebracht.. Het Eindhovens depot werd opgeheven o.a. door de te geringe opslagruimte en het kanaal dat langzaam aan niet meer voldoende capaciteit had. Uiteindelijk werden brandstoffen en smeermiddelen rechtstreeks vanuit Rotterdam aangeleverd aan de afnemers en verdwenen de depots.