Fotonr.: 16449
Bijdrager Wil van Hout
Jaar: 2007
Locatie 1.: Strijp |628 Mispelhoef
Onderwerp.: Water |Kanalen / Rivieren / Beken |Ekkersrijt

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Riviertje Ekkersrijt

Beschrijving Ekkersrijt zoals hij er nu bij ligt. Het meest noordelijk riviertje van Eindhoven. Volgens kenners zou dit beekje ontspringen in de Postelse Weier bij gehucht Halfmijl, tussen Vessem en Oerle. Bij de kruising met de Oirschotsedijk verandert de naam in Ekkersrijt.
Geplaatst op 27-07-2008
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 17-03-2012
Naam: Hans Smit img

Volgens Gabriël van den Brink (De grote overgang, dissertatie over Woensel uit 1996) stroomt de Ekkersrijt vanuit Zandoerle via de Mispelhoeve naar Son, waar het riviertje uitkomt in de Groote Beek. Dit laatste riviertje ontspringt in de omgeving van Welschap en mondt bij Son uit in de Dommel, aldus Van den Brink.
De Groote Beek kende ik als kind vrij goed vanaf het punt waar hij vanaf de oude RPI onder de Boschdijk door langs de noordkant van het Mississippibos naar de Oude Boschebaan baan liep. Heel dat gebied was ons speelterrein. Vervolgens stroomde hij langs het bekende 'witte huisje' en de sportvelden van Woensel en Racing verder naar het Driehoeksbos en later weer kronkelend door de weilanden, om dan via een duiker het Wilhelminakanaal te passeren (bij ons favoriete visplekje, nu ingepikt door een heipalenfabriek) richting Dommel.
Laatst heb ik geprobeerd de Mississippi (= Groote Beek) terug te vinden. Niets van teruggevonden! Helemaal verdwenen? Hebben ze nu echt zo'n belangrijk landschapselement in een betonnen buis laten verdwijnen? Wie weet er meer?


Datum: 17-03-2012
Naam: van Hout img

Hans, de Grote Beek stroomt onder de Huizingalaan door, zuidelijk van Blixembosch.


Datum: 18-03-2012
Naam: Hans Smit img

Bedankt voor je reactie, Wil. Ik heb via Google Maps de Groote Beek kunnen terugvinden van de Huizingalaan (ter hoogte van de Bourgognelaan) tot aan bedrijventerrein Ekkersrijt (bij de IKEA). Maar het hele stuk Boschdijk-Driehoeksbos-Huizingalaan ontbreekt, mogelijk zijn delen ervan omgezet in sierwater.
Vanaf de IKEA richting Wilhelminakanaal blijft het ook gokken, vooral omdat ik de plaats van de duiker onder het kanaal niet meer kan vinden. Deze lag vroeger ten westen van de heipalenfabriek (Betonson?), maar dat bedrijf is in die richting aanzienlijk uitgebreid. Die duiker lag ongeveer 200 meter ten oosten van de klassieke ophaalbrug (met brugwachterswoning), maar ook die brug (richting van die vreselijk stinkende destructor!) lijkt spoorloos verdwenen. Weet jij nog meer?


Datum: 21-03-2012
Naam: Henk van den Brink img

De Groote Beek (GGZe locatie de Grote Beek is daarnaar vernoemd) of Uilsche Heiloop ontstond in Strijp, ongeveer waar later het Philips-van Lennep Park is gemaakt. Een vrij groot gedeelte is overkluisd, dus d.m.v. betonnen buizen ondergronds gelegd, o.a. het genoemde deel tussen de Estafettelaan en de Huizingalaan.
De kruising met het Wilhelminakanaal door middel van een duiker is er nog steeds, de ophaalbrug is er nog wel, maar nu alleen te gebruiken door de fietsers.
En in Son ligt tegenwoordig een mooie brug over de Groote Beek. Het is ook in Son dat de Ekkersrijt uitmondt in de Groote Beek, nabij Science Park Ekkersrijt.


Datum: 24-03-2012
Naam: Hans Smit img

Bedankt voor de informatie, Henk. Als ik weer eens in de buurt ben ga ik zeker kijken. Het moet me wel van het hart dat ik het volstrekt onbegrijpelijk vindt dat zo'n eeuwenoud beekje voor een groot deel gewoon is overkluisd. Liefdeloos en geen gevoel voor historie. Dat laatste is toch wel een belangrijk kenmerk (geweest?) van de Eindhovense stedelijke ontwikkeling. Ook van de Oude Bosschebaan die vroeger doorliep tot aan de Woenselsestraat is nog maar een klein stukje in originele staat. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen zoals de vernieuwing van de Hendrik de Keyzerlaan en omgeving.


Datum: 16-05-2018
Naam: Johan Frijns img

in het Driehoeksbos is nog een klein stukje van de oorspronkelijke loop te vinden. Ik speelde er vroeger vaak, zonder te weten van de Groote Beek, maar kwam deze Beek op het spoor dankzij de magnifieke website www.topotijdreis.nl. Het zou mooi zijn als die beek weer terugkwam in het landschap.


Datum: 17-05-2018
Naam: Ad Thijssen img

De Groote Beek gaat bij Zonhove onder de weg door en naast de Sonnerie de Dommel in. Dat is vanaf Eindhoven gezien over de oude weg, het kanaal over, daarna bij het eerstvolgende bruggetje. Er staat een bordje bij de brug "GROOTE BEEK".