Bijdrager Regionaal Historisch Centrum Eindhoven - RHCe
Jaar: 1944
Locatie 1.:Strijp |631 BeA2 |Oirschotsedijk
Onderwerp.: Bruggen / Tunnels / Viaducten |Bruggen Beatrixkanaal |Oirschotsebrug, Oirschotsedijk
Oirschotsedijk, de brug over \'t Beatrixkanaal.
Reacties
Naam: Anne Troost
Het gebeurde dat de militairen rondom de brug aan het oefen waren, zo rond de jaren zestig.
Door het commando werd er dan op de brug een bord geplaats waar op stond dat de brug was opgeblazen. Uiteraard met de bedoeling dat de jongens een nat pak gingen halen door het kanaal over te zwemen. Sommige groepen waren dan wat slimmer en hingen op de achterste rij een plaat papier, als ze dat bij zich hadden, en schreven daarop WIJ ZIJN ZWEMMEN . Ze hadden dan wel een droog pak maar meestal was het 14 dagen licht, dus niet naar huis in het weekend.
Naam: Cor van Suijdam
Welke brug is dit?
Is het de Zeelsterbrug zoals op foto 151 over het Beatrixkanaal, want als het de Oirschotsedijkbrug is
dan ligt die over het Wilhelminakanaal.
Kan iemand hier opheldering over geven?
Naam: Dick Bonekamp
Sorry Cor, de Oirschotsedijk kruist nergens het Wilhelminakanaal (ja, pas bij Oirschot maar daar heet de weg Eindhovensedijk) wel het Beatrixkanaal . Maar dezelfde foto's wisselen wel bij Atlantis van ondertitel, de ene keer is het Zeelsterstraatbrug en de andere keer is het Oirschotsedijkbrug. Erg verwarrend, maar na bestudering van een luchtfoto uit 1944 zie je duidelijk bij de Zeelsterstraat een bailybrug. Dus ik neem aan dat dit toch de brug bij de Zeelsterstraat is.
Naam: Cor van Suijdam
Ja Dick dat is een vergissing van mij, ik ben 1 brug te ver gegaan. Als jongen ben ik vaak over beide bruggen geweest, ik had familie in Spoordonk bij Oirschot, een brug was een brug en een kanaal was een kanaal, namen betekenden niet veel voor een jongen, alleen herinneringen aan die tijd blijven je bij.
Als je eenmaal bij de Oirschotsedijkbrug aankwam begon de heerlijke eenzaamheid van de heide met de zandweg en een fietspad erlangs, het was trouwens al eenzaam bij de brug, want ik vroeg me soms weleens af waarom die brug er lag, je zag er haast nooit iemand, en autoverkeer was er niet na de brug vanwege de mulle zandweg.
Toch een prachttijd.
Naam: Hans van Melis
Deze noodbrug bij de Zeelsterstraat was volgens mij zeker geen Baileybrug, die was zonder steunen en haalde zijn draagkracht uit de 'leuningen'. In maart 1950 werd een nieuwe brug aanbesteed, zie ook foto 151.
Naam: Huub de Mul
Deze brug is een van de vier bruggen over het Beatrixkanaal die door het Nederlandse leger in mei 1940 zijn opgeblazen. Dat jaar is ook de datering van deze foto.
Bij de noodreparatie die hier aan de aan de gang is kijken Duitse militairen toe.
De opdracht was vóór juli het kanaal weer bevaarbaar te maken en alleen deze brug te herstellen, de brug in de Oirschotsedijk was nog heel. Ook liepen onder de bovenstaande brug gas-, water- en elektriciteitsleidingen. Bij het opnieuw bevaarbaar maken van het kanaal na de bevrijding bleek nog een betonnen plaat van het brugdek verwijderd te moeten worden die op de bodem van het kanaal te lag.
Naam: Frans Smeets.
De brug van deze foto is inderdaad de zogenaamde "Zeelsterbrug" op de gelijknamige Zeelsterstraat. Deze werd op zaterdagavond 11 mei 1940 door de tergutrekkende Nederlandse militairen opgeblazen, enige ogenblikken nadat de voetbrug nabij de Dillenburgstraat, destijds de Kattepad genaamd, een gelijksoortige "bewerking" had ondergaan.
Zie hiervoor eveneens de foto's nummer 122 en 123 uit mijn in 1994 verschenen boek: "Strijp, toen ons opoe nog 'n durske waar".
Wat ik ook nog wil vermelden is, dat er enige tijd voordat de brug op de Zeelsterstraat werd herbouwd, er een vrachtwagen van Philips, een Dodge', komende vanuit de richting Veldhoven, door de leuning brak en naar beneden is gestort, waarbij de chauffeur is verdronken.