Bijdrager Willem de Vries
Jaar: 1967
Locatie 1.:Woensel |425 Rapenland |Woenselsestraat
Locatie 2.: Woensel |425 Rapenland |Rapenlandstraat
Onderwerp.: Winkels / Winkelcentra |Slagerijen |Bastiaans
Slagerij Bastiaans. (1)
Beschrijving | Deze lag aan de Woenselsestraat, maar had als adres: Rapenlandstraat 1 voorheen Zooistraat. De Zooi of Zoeij is goed te zien op foto 3923. De loop (stromende sloot) liep van de Woenselse Heide naar de Oude Gracht. Zat daar links van Aspert? Rechts van de Zooistraat in ieder geval de schuilkerk van Woensel op Derp. |
---|---|
Geplaatst op | 22-05-2008 |
Reacties
Naam: Wim Roxs
Dit pand roept voor mij herinneringen op. Heb in de 70er jaren nog eens gewerkt in dit pand van de slager. Nee, niet in de slagerij, maar op de bovenverdieping, waar zoon André een tijdlang een reisbureau runde, onder de naam Reis -en informatiebureau BBTI, Woenselsestraat 327-329, Eindhoven. Eurotourist NL. Hij contracteerde ook zelf hotels in Zwitserland en Oostenrijk, hoogstpersoonlijk, door er eenvoudigweg zelf in eigen auto er naar toe te reizen, en ik heb hem wel eens vergezeld. Mooie herinneringen aan die tijd, en aan dit pand. Overigens bestelden wij van thuis uit ook onze vleeswaren beneden in de zaak. Nog even terugkomend op het reisbureau: bijna hadden we een groot hotel aangekocht in Sankt Anton in het Zwitserse om zelf te gaan exploiteren!
Naam: Wim Roxs
Ja zeker, Hans, Woenselsestraat 327-329 was een pand, met links de levensmiddelenzaak en rechts de slagerij van Gerard Bastiaans. De levensmiddelenzaak was direct familie van de slager Bastiaans. Zo staat ook op de sticker gemeld nr. 327-329. Neem aan, dat dit ene familiepand 2 families herbergde, en dus ook 2 huisnummers droeg. Later is er een heel stuk afgehaald, maar dat is jou bekend. Van de overplaatsing van het bedrijf naar Renswoude, weet ik niet, want ik was toen al weg, en runde al 2 jaar het hotel. Weet wel, dat André Bastiaans later een financierings- en verzekeringsbedrijf heeft opgezet, zelfstandig. Hield toen kantoor op de Willemstraat.
Naam: Hans van Melis
Het onbegrip zit hem in het feit dat het woonhuis van A.A. Bastiaans-Smulders eerst Straat 34 was en in 1921 Woenselschestraat 85 werd en in 1934 Woenselschestraat 329 was. Op de foto zijn er twee winkeldeuren: de slagerij en de kruidenierswinkel. Daarnaast is het raam van Zooistraat 1 ooit nog als voordeur gebruikt en is toen Woenselsestraat 331 geworden. Natcheza van foto 15853 werd van Woenselschestraat 87 Woenselsestraat 333.
Naam: Joep Schouten
In de kruidenierszaak zat een zus van Geert Bastiaans, Gonnie. Het was een Klimop-winkeltje. Zij is getrouwd geweest met mijn oom Willy Bourgonje. Gonnie is ongeveer twee jaar geleden plotseling overleden. Ik kwam daar toendertijd best veel. Mijn opa (Bourgonje) hielp daar in het magazijntje. De suiker bijv. kwam in grote zakken aan en hij schepte deze over in kilozakken. Ook haalde hij bijv. van de lege Friesche Vlag koffiemelkflesjes (toen zat daar nog statiegeld op) de zegeltjes af en spaarde daar toen 'n heel servies van bij elkaar. Dat servies heb ik al ettelijke jaren thuis staan.
Naam: Joep Schouten
Jazeker, Toon Franse, hij speelde toen bij "Zonnig Brabant". Hij heeft daarmee heel wat optredens gemaakt in den lande. Het was een echte toneelspeler. Hij speelde in die jaren ook rond begin december "Goedheiligman". Ik herkende hem zelfs niet als ik dan bij hem moest komen en op schoot moest zitten.
Naam: Joep Schouten
Even rectificeren, ik haal twee dingen door elkaar. Hij zat bij een toneelclub maar daar weet ik zo de naam niet meer van. Zonnig Brabant was een operettegezelschap waar hij volgens mij iets later lid van geworden is. Ben toen nog wel eens naar 'n operetteuitvoering geweest in Katholiek Leven aan de Wal.
Naam: Hans Hendriks
De Sligro (Slippens Groothandel, opgericht door Abel Slippens te Veghel) had hier een vestiging aan de Rapenlandstraat, opgetrokken uit grote grijze blokken en een rij ramen aan de bovenzijde met een dak golfplaten. Ik heb er destijds nog gewerkt. Het gebouw achter de aanbouw van het hoekpand Rapenlandstraat 1, achter tegen het deel met gebroken kap, is de vestiging van Eindhoven destijds. De uitstraling is niet te vergelijken met het huidige pand aan de Hurksestraat.
Naam: Rob van der Heijden
Dag Hans, dan weet je misschien ook wel dat de Sligro tot 1968 de naam Migro droeg, opgericht door mijn vader Martien van der Heijden (jou wel bekend Wim Roxs als oud-buurman). Martien van der Heijden heeft toentertijd het pand gekocht van Vredestein banden als ik het goed heb. Helaas hebben wij geen fotomateriaal meer van het pand in de Rapenlandstraat. Heb je toevallig nog voor mijn vader gewerkt in de jaren 60? Ik weet me nog wel zijn trouwe bedrijfsleider te herinneren, die heette ook heel toepasselijk Trouwe. Mijn vader heeft zowel Eindhoven (Rapenlandstraat) als filiaal Weert eind jaren 60 verkocht aan Sligro en heeft er nog een paar jaar als inkoper gewerkt, in Veghel.
Naam: Hans Hendriks
De mij bekende informatie is dat het gebouw aan de Rapeland de eerste Sligrovestiging in Eindhoven is geweest. Dat Jan Louwers door de Sligro is overgenomen, is best mogelijk. Wat wel vaststaat, is dat de hoofdvestiging van het bedrijf Sligro al rond 1935 in Veghel werd gesticht. Zelfs de huidge winkelketen EMTE is compleet in hun bezit. Het is bekend dat de Sligro zeer veel bedrijven heeft overgenomen waarvan in diverse situaties de oude naam nog steeds bestaat.
Naam: Rob van der Heijden
Klopt Hans, Sligro heeft niet zo gek lang in het pand gezeten in de Rapenlandstraat, wel in het pand in Weert. De bedrijfsleider dhr. Trouwe moet je haast wel gekend hebben. Pa is nog twee jaar in dienst geweest als inkoper in Veghel, samen met Gerrie v.d. Ven (begrip bij Sligro). We spreken van een van de eerste overnames van Sligro toentertijd. Toch knap wat die gebroeders Slippens (Jan en Louis) hebben opgebouwd.