EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

15803

Bijdrager:

Jaar:

2008

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

222 Gerardusplein

Straat:

Geraniumstraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Stratum, Mariaschool Begoniastraat

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
De Mariaschool Begoniastraat, anno 2008.

Beschrijving

De Mariaschool aan de kant van de Geraniumstraat. Hier hebben mijn zussen en ik hun lagereschooltijd doorgebracht.


Geplaatst op

17-05-2008

Reacties:

Datum: 18-05-2008
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Zoveel groen stond er in onze tijd nog niet hè Netty. Ik kan het me in ieder geval niet herinneren. Deze school staat op de nominatie om gesloopt te worden. Evenals de H.Hart Ulo die links hiervan stond. Hier zijn appartementen en een z.g. buurtcentrum gepland.


Datum: 18-05-2008
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

In herinner me de wc's op de speelplaats nog met de groene deurtjes, die aan de onderkant open waren zoals bij badhokjes. Ik vraag me af of dat in die tijd op alle scholen zo was. Tegenwoordig zie je dat nergens meeer.


Datum: 24-05-2008
Naam: Cathy Rappaport -Van Den Boom  
img

Is deze school achter de Roostenlaan? Het is zo lang geleden dat ik daar naar school ben geweest, maar een van mijn schooljuffrouwen haar naam was Van Acht, die woonde dicht bij de Gerarduskerk in mijn schooljaren 1948-1954. Ik heb helemaal geen foto's van de school of de meisjes die in mijn klas zaten. Ik zou graag horen van iemand die ook in die tijd hier op school zat.


Datum: 25-05-2008
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Deze school stond inderdaad, vanuit de Roostenlaan gezien, daarachter. Maar dit is dan niet de school waar jij zat Cathy, juffrouw Van Agt was nl. hoofd van de St. Jozefschool. Deze stond van hieruit gezien helemaal links, naast het huis van koster Van Gaal, richting Gladiolusstraat. De ingang van de Mariaschool lag in de Begoniastraat, rechts om de hoek.


Datum: 25-05-2008
Naam: Netty de Laat-Uijen  
img

Hier wonen nu tijdelijk anti-krakers in en er staan auto's op het terrein. Deze foto ziet er heel wat groener uit. Hoe was dat vroeger? Was daar ook een tuin? Ik kan het me niet meer herinneren.


Datum: 28-05-2008
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Netty, zitten hier antikrakers en waar staan de auto's? Ik heb wel gezien dat er voor de St. Jozefschool auto's staan, ik krijg het idee dat ook bewoners van de Geraniumstraat hun auto's daar parkeren. Uiteindelijk is de straat niet zo breed.


Datum: 28-05-2008
Naam: Netty de Laat-Uijen  
img

Hier is bedoeld de St. Josephschool! De Mariaschool staat leeg, maar ziet er heel wat mooier uit.


Datum: 15-06-2008
Naam: Cathy Rappaport / Van Den Boom  
img

Heel erg bedankt voor de informatie van Thérèse, maar ik ben nu helemaal in de war met de schoolnaam en straat. Ik woonde in de Roostenlaan en ging naar de lagere school net áchter de Roostelaan maar vóór de kerk. Had ook een juffrouw Van Agt in mijn klas, maar die was niet het hoofd van de school toen ik daar was. Ik heb mijn zusje gevraagd of zij zich het kon herinneren, maar nee, ze wist het niet. Het is dan ook wel een lange tijd geleden, kan het zijn dat de schoolnaam is veranderd nadat ik daar naar school ben geweest?


Datum: 23-08-2008
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Voorlopig nog geen sloop zoals ik in een eerdere reactie schreef. Een gedeelte van de Mariaschool heeft voor een aantal jaren weer een bestemming. Boven zijn een aantal klassen in gebruik, voor de komende vijf zes jaren, door de Vrije School , Spilcentrum de Regenboog van het Mimosaplein. Een grote opknapbeurt van het personeel heeft er toe geleid dat ze daar weer een aantal mooie lokalen hebben, zo is mij verteld. De school wordt al een aantal jaren gebruikt als "wisselschool". Voorheen heeft er De Driestam in gezeten. En nog even over de tuin van de school, deze is aangelegd en wordt onderhouden door de overbuurman, die in het huis op de hoek Begoniastraat, Geraniumstraat woont, waar vroeger slager Van Gestel zat.


Datum: 02-09-2009
Naam: Lieke Slegers  
img

Ik zie dat er ook zonneschermen hangen. Ik kan me niet herinneren dat er in onze schooljaren zonwering was. Wel dat we in de zomer niet met kleding zonder mouwen op school mochten komen. Ik ben één keer naar huis gestuurd omdat ik een jurk aan had met zogenaamde kapmouwtjes. Zelfs dat was niet toegestaan.


Datum: 28-09-2009
Naam: Cathy Rappaport / Van Den Boom  
img

Ik ben net terug in Holland en heb nu de tijd genomen om naar Stratum te rijden en daar naar mijn lagere school te gaan. Ik was blij dat het er nog was, ook al ziet het er echt heel slecht uit. Sommige ramen zijn eruit en er is een stuk hout in plaats van een raam.
Het is inderdaad de Mariaschool en het is in de Gerarduslaan. Ik heb foto's genomen, ik had een juffrouw Van Acht in een van mijn klassen en weet nog heel goed dat wij als kinderen met haar meeliepen naar haar huis. Ik had daar met een meneer gepraat die van mijn leeftijd was en zijn kinderen aan het ophalen was met zijn fiets. Hij wist ook van deze juffrouw en ik had aangebeld bij de school, maar de jonge vrouw die opendeed kende niemand van die tijd. Hopelijk is er nog een andere persoon die ik nog ken van die tijd.
Ik woonde in de Roostenlaan nummer 100-C en heb daar ook nog foto's van het huis genomen. Ik kende ene Martha die tegenover ons woonde en weet het niet heel zeker, maar het meisje dat met mij op mijn foto van mijn eerste communie staat, ik dacht dat haar naam Francien was, woonde een paar deuren van ons af aan dezelfde kant van de straat. Het bracht vele herinneringen terug, het was daar vroeger zo'n mooie buurt, nou niet meer, jammer.
Cathy uit Florida.


Datum: 28-09-2009
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Cathy, ik denk dat je abuis bent. Je spreekt over de Mariaschool in de Gerarduslaan. Dit is de Mariaschool, waarvan de poort (ingang) in de Begoniastraat was. De lokalen van de Mariaschool zoals je ze hier op de foto ziet, staan in de Geraniumstraat en daar lag ook de St. Jozefschool, naast het parochiehuis. Daar was een juffrouw Van Agt en zij woonde in de Gerarduslaan. Je haalt denk ik een paar dingen door elkaar. De Mariaschool is momenteel in gebruik door "Spilcentrum De Regenboog", is opgeknapt en ziet er ook nog goed uit. Ik ben er nog niet zo lang geleden binnen geweest. De St. Jozefschool, zie foto 16847, was in gebruik als antikraak en zag er inderdaad nogal onderkomen uit.


Datum: 17-01-2010
Naam: Netty de Laat-Uijen  
img

Deze school is volgens het boekje "Van Hamers tot Alkemade" over de geschiedenis van de St. Gerardusparochie ingezegend op 1 juni 1931. De nonnen van JMJ uit Den Bosch verzorgden er tot ongeveer 1954 het onderwijs.


Datum: 16-03-2011
Naam: José Sprokholt  
img

Heel benieuwd ben ik naar mijn oud-schoolgenoten van de Mariaschool in de Begoniastraat in Eindhoven. Ik was daar op school van 1954 t/m 1957. Enkele namen die ik mij nog herinner zijn: Els Staal, Oda Wijtens, Sjannie Polman en juffrouw Knibbelaar. Graag een reactie, bedankt alvast.


Datum: 05-07-2011
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Ik herinner me nog enkele namen van leerkrachten: juffrouw Zwaans, juffrouw Van Delden, juffrouw Hartman, mevrouw Van de Griendt (invalkracht) en meneer Peters. Het was niet Knibbelaar maar Knibbeler. Ik heb het hier over de jaren '50.