EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

15481

Bijdrager:

Jaar:

1960

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Stationsplein

Onderwerp 1.:

Horeca

Onderwerp 2.:

Hotels

Onderwerp 3.:

Du Commerce / 'Tsilveren Seepaerd

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Hotel 't Silveren Seepaerd

Beschrijving

Hotel-Café-Restaurant "Tsilveren Seepaerd", voorheen "Du Commerce". <<< Op de luifel staat echt Hotel-Café-Restaurant (de letters T en F zijn wel erg afwijkend) (Peter) >>>


Geplaatst op

03-04-2008

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 06-08-2008
Naam: Ad van den Heuvel  
img

Op 28 sept.1971 werd 't Silveren Seepaerd door een brand verwoest, waarbij 11 mensen om het leven kwamen. Een van hen was de voetballer Wolfgang Hoffman van het Duitse elftal Chemie Halle, die de return kwamen spelen tegen PSV om de UEFA-CUP die op 29 sept zou worden gespeeld.


Datum: 12-01-2011
Naam: Eric Kemperman  
img

En daarna heeft het tot eind jaren '70 geduurd voordat nieuwbouw plaatsvond. Zoals met zoveel nieuwbouw uit die periode: geen verbetering!


Datum: 19-01-2011
Naam: Giny Schmidt- Mulder  
img

Hebben ze ooit uitgevonden hoe de brand was begonnen?


Datum: 19-01-2011
Naam: Ad van den Heuvel  
img

De oorzaak van de brand is nooit achterhaald. De brand heeft waarschijnlijk al geruime tijd in het restaurant gewoed voordat hij ontdekt werd. Er waren in het restaurant brandgevoelige decoratiematerialen gebruikt, die het vuur lange tijd konden voeden, maar er was te weinig zuurstof om de brand te doen oplaaien. Als kort na 5.30 uur de ramen springen ontstaat een flash-over. De brand breidt zich dan razendsnel door het gebouw uit. Een flash-over doet zich voor als door een smeulend vuurtje in een gesloten ruimte een explosief gasmengsel ontstaat, dat steeds heter wordt. Zodra er dan zuurstof toestroomt - bijvoorbeeld omdat door de hitte een ruit springt of omdat er een deur geopend wordt - explodeert het gas en ontstaat er direct een felle brand die door open raam of deur naar buiten slaat.
Het hotel was niet brandwerend gebouwd. In de nieuwbouw blijken verborgen gebreken tussen de vloeren en de plafonds de branddoorslag naar de hoger gelegen etages te hebben bevorderd. Doordat het restaurant zonder brandwerende scheidiingswanden over de hele lengte van de beide bouwdelen doorliep, kon het vuur ook snel de oudbouw bereiken. In de hal was de open trap een trekgat, waardoor het vuur snel naar boven trok.


Datum: 20-01-2011
Naam: Anton van Kemenade  
img

Naar mijn mening is het gebouw op de foto na 1960 nog verbouwd toen de brand het vernietigde.


Datum: 20-01-2011
Naam: Tini van Rooij  
img

Het gebouw op deze foto is minstens nog 2x verbouwd, vergelijk met foto's 896 en 18723. Zoals op laatstgenoemde foto zag het gebouw er uit toen de brand uitbrak, dus met die aanbouw aan de kant van de Stationsweg. Als foto 896 echt van 1959 is, kan de datum bij bovenstaande foto niet kloppen. Ik denk dan ook eerder eind jaren 40. De naamsverandering Du Commerce naar Tsilveren Seepaerd vond plaats kort na de Tweede Wereldoorlog. Op foto 21551 is het nog Du Commerce, de luifel met opschrift Hotel - Café - Restaurant is op beide foto's dezelfde.