Bijdrager Jan Weijers
Jaar: 1944
Locatie 1.:Stratum |237 Kruidenbuurt |Thijmstraat
Onderwerp.: Wereldoorlog I en II |Bombardementen / Catastrofen |1944 - 19 september
Onderwerp 2: Scholen / Onderwijs |Lagere Scholen / Basisonderwijs |Stratum, St Franciscus Xaveriusschool
Reacties
Naam: Tini van Rooij
Het is de school aan de Thijmstraat. Herkenbaar is de entree met de glas-in-loodramen. Zie ook foto 4181.
Naam: Peter Weijtens
Zijn de meeste slachtoffers niet in Stratum gevallen? Zie ook het monument op het St. Joriskerkhof, foto 13482. Dan zou dit het voormalige parochiehuis aan de Le Sage ten Broeklaan zijn?
Naam: Piet van Hees
Los van het vreselijke van het moment valt mij iets op. De verschillen in de kisten. De vorm van vele is dus niet "6 planken", het zijn bijna huisjes. Lijkkisten van nu hebben meestal een platte deksel. Weet iemand of dat vroeger bewust een vorm was die op een huisje lijkt?
Naam: Peter Weijtens
Zie ook foto 10234 waarbij pastoor Sicking de overledenen zegent.
Naam: Ben van Elden
Dit is onze school in de Thijmstraat. Ik zat toen geloof ik in de vijfde klas en kan me nog herinneren dat we 20 september op school kwamen en er heel veel doden naast elkaar op de speelplaats lagen. Nog niet in kisten. Wij werden meteen naar huis gestuurd en hoefden die dag niet naar school. We vonden het al lang leuk zo'n vrije dag. Niets traumateams of morele ondersteuning bij calamiteiten. Wij losten onze problemen zelf op. De foto met kisten zal wel enkele dagen later genomen zijn.
Naam: Paul van der Cingel
Dat men zich tegenwoordig niet meer kan voorstellen dat er wel eens ergens gebrek aan is, is wel duidelijk. In de oorlog waren veel dingen schaars en in veel gevallen helemaal niet verkrijgbaar. Doden waren er genoeg en er was dus een grote vraag naar lijkkisten. Vandaar die verschillen. Maar er is nog iets, men probeerde te bezuinigen op de hoeveelheid materiaal en je kunt op de foto wel zien dat ook op de hoogte van de kist werd bezuinigd.
Naam: Frits Cuijpers
Ook ik heb op de Francisus Xaverius school in de Thijmstraat gezeten van 1943 tot 1949. Ik meen me te herinneren dat de meeste slachtoffers die naar b.g. school gebracht zijn bewoners van de Biesterweg waren. Genoemde weg lag tussen de Aalsterweg en de Leenderweg.