EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1372

Bijdrager:

Jaar:

1952

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

725 Bennekel-West, Gagelbosch

Straat:

Tinelstraat

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Gestel, Maria Middelares

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
R.K. Maria Middelares-kerk. (1)

Beschrijving

Bouwpastoor C. Brocken kreeg als kapelaan van de St. Lambertus-parochie in 1948 de opdracht tot de bouw. Het werd een kerk in basiliekstijl, 5-beukig en zonder toren. In april 1952 werd de kerk in gebruik genomen. Kijk voor het einde van het kerkgebouw op foto 838


Geplaatst op

22-09-2005

Reacties:

Datum: 19-07-2006
Naam: Theo van den Dungen  
img

Cornelis P.H. Brocken geboren in Tilburg op 18 april 1908, vertrekt op 9 september 1920 naar de Ruwenberg in Sint-Michielsgestel, en wordt op 26 mei 1934 in 's-Hertogenbosch tot priester gewijd. Hij werkt als kapelaan onder andere ook in Made en Heeze. Hij is pastoor van de parochie Maria Middelares van 1952 tot 1977. Hij is overleden in Eindhoven op 12 augustus 1994. Zijn broer Petrus H.A Brocken, geboren in Tilburg op 24 januari 1912, vertrekt op 4 november 1924 naar de Ruwenberg, en wordt tot priester gewijd op 4 juli 1939 en is van 1963 tot aan zijn dood pastoor van de Sint Antoniusparochie te Valkenswaard.
Hij overlijdt in het Sint Josephziekenhuis in Eindhoven op 12 oktober 1979.
Bron: De Brabantse Leeuw, jrg 51, nr 3, 2002, pg 137/138 A.C.M Neggers


Datum: 19-07-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Ik heb de eer gehad hier in 1954 te mogen komen wonen (Rossinilaan). De pastoor had, deels voor de bekostiging van de kerk, een loterij opgezet met als inzet een heus paard. Natuurlijk werd dit gewonnen door een inwoner van Veldhoven want wat moesten wij in deze bouw met een paard. Wel deed de praat de ronde dat de pastoor ene zak met geld, zelf van thuis, had ingebracht.


Datum: 19-07-2006
Naam: Theo van den Dungen  
img

Ter aanvulling: Cornelis Brocken droeg zijn eerste heilige mis op in zijn geboorteplaats Tilburg op 3 juni 1934. Hij was assistent in Oss, kapelaan in Made en Heeze (zie boven) en daarna in de Sint-Pieter in 's-Hertogenbosch. In 1937 werd hij benoemd tot aalmoezenier bij het Nederlandse leger, en werd ingedeeld bij de staf van het IVde legerkorps onder leiding van generaal Van der Bent, met de rang van majoor. Na de oorlog kreeg hij opdracht een parochie te stichten in Oss, maar omdat de plannen voor de stadsuitbreiding richting Berghem wijzigden, gaf hij de opdracht terug. In augustus 1948 werd hij benoemd als kapelaan in de parochie van Sint-Lambertus met de opdracht om de stichting van een nieuwe parochie in Gestel voor te bereiden. In 1949 werd Cees Brocken dan ook door mgr. W.P.A.M Mutsaerts benoemd tot bouwpastoor.
Cees Brocken stamde uit een oeroude Tilburgse familie, die meer priesters heeft voortgebracht. Zijn heeroom was provinciaal-overste van de Missionarissen van het Heilig Hart in Nederland.
Bron: De Brabantse Leeuw, jrg 51, nr 2, 2002, pg 78/79. A.C.M Neggers.
Zie eventueel ook: M.J.H van Dooremolen (red) Pastoor Brocken en zijn kerk; een terugblik Eindhoven 1994


Datum: 20-07-2006
Naam: Frans van Schoonderwalt  
img

In de jaren vijftig had pastoor Brocken twee kapelaans: Van Hout en Schakenraad. De laatste was tevens enige tijd aalmoezenier bij de voetbalvereniging EVV Eindhoven. Hij is enkele jaren geleden in Tilburg overleden. Ik ben vanaf 1952 een jaar of vijf misdienaar geweest in de Maria Middelares.


Datum: 10-01-2007
Naam: Wil van der Vleuten  
img

In deze kerk heb ik de 1e H Communie en de Grote Communie gedaan. Hein Schakenraad was een vriend van mijn vader en is pastoor geworden in Reusel. Zelf was ik misdienaar van 1953 tot 1965. Toen ik als akoliet op 18-jarige leeftijd afscheid nam kon er van pastoor Cees Brocken nog geen dankwoord af. Hij was meer begaan met het kerkkoor waar de dirigent en onderwijzer Piet Braun de leider was. Aan Van Hout en Schakenraad heb ik goede herinneringen. Hoe heette de koster ook al weer?


Datum: 11-01-2007
Naam: Gijs Dijsselbloem  
img

Op deze plaats staat nu de Pastoor Brocken Flat.


Datum: 14-02-2007
Naam: Ben Dankers  

De eerste koster van de Maria Middelares heette Jan Vermeer of Termeer, de latere koster heette Janus Akkers en woonde eerst in de César Franckstraat en later in het eerste huis in de Tinelstraat schuin tegenover de kerk.
Ikzelf ben van 1955 tot 1965 eerst misdienaar en later acoliet geweest in deze kerk. Inderdaad pastoor Brocken had meer op met het koor dan met de misdienaars.
Mijn tante is lange tijd huishoudster geweest op de pastorie, volgens mij zelfs tot aan de sluiting van de kerk. Later heeft zij samen met mijn moeder nog enkele jaren in de Pastoor Brocken Flat gewoond.


Datum: 13-05-2008
Naam: Toon Geevers  
img

Dat de pastoor meer van het koor hield dan van de misdienaars kan ik beamen. Ik was namelijk zowel misdienaar als lid van het jongenskoor. De mensen die hem ooit hebben horen zingen moeten dit volgens mij uitleggen als een onbestemd verlangen om zelf zo te kunnen zingen als de leden van het koor. De eerste koster heette Jan v.d. Meeren die ik in de sacristie, toen ik de mis moest dienen, de historische woorden hoorden uitspreken: Stalin is dood. Hartstikke dood. De tweede koster kwam uit Loon op Zand. Die hebben wij daar in de kerk gezien toen wij als misdienaars ieder jaar op kamp gingen in die plaats.


Datum: 23-06-2008
Naam: Addy Vink-Hoens  
img

Ik ben al heel lang weg uit Eindhoven maar vond het leuk nog iets over de kerk en te pastoor te lezen. Pastoor Brocken was de aalmoezenier van de gidsen uit de Lambertusparochie en was een zeer lieve man. Hij heeft onze groep nog wel eens opgezocht tijdens een boerderijkamp en kwam volgens mij op een Solex. Mijn zoon Jos heeft in deze kerk zijn communie gedaan, wij woonden destijds in de Palestrinastraat. Ook zat hij op een koor. Zijn juffrouw in de 1e klas Henricusschool begeleidde ook dat kinderkoor. Het was jammer dat hij Eindhoven moest gaan verlaten.


Datum: 10-07-2008
Naam: Els Vroomen  
img

Heel erg leuk om nog eens wat over onze pastoor Brocken te lezen. Ik ben in Gestel geboren en getogen en heb op de Barbaraschool gezeten. En ik kan mij nog als de dag van gisteren herinneren dat wij godsdienstles kregen van onze pastoor Brocken en heel vaak kocht hij dan rolletjes dubbelzoute drop om dat aan de kinderen uit te delen waar hij dan les aan gaf. Ik kan mij nog heel goed herinneren dat ik eens iets van snoep wou kopen bij de bakker en hij zij tegen mij, Elsje hou je dubbeltje maar in je zak voor morgen, je krijgt straks na de les een van deze (had ie een heleboel rolletjes in zijn zakken), als je tenminste goed luistert. Hij had altijd een glimlach voor je over en als ik het kon zou ik hem nog bedanken voor alle lekkere snoepjes die hij aan ons heeft uitgedeeld. Bij deze, want hij was een strenge maar lieve rechtvaardige kindervriend.


Datum: 28-10-2008
Naam: Jos Lutgens  
img

Ben ik in gedoopt. Ik ben geboren in 't huis van m'n oma in de Cipriano de Rorestraat, achter de kerk. Was ook de laatste keer dat we bij die parochie hoorden. We zijn verhuisd naar de Jan Hollanderstraat, daarna Hoogstraat en dat is dus de Lambertusparochie.


Datum: 28-10-2008
Naam: Johan Vervest  
img

Zo zie je maar weer, de een noemt hem beminnelijk, de ander heeft hierover andere ideeën. Mijn familie heeft hij meerdere malen met smoezen goedkoop grond afhandig gemaakt. Hij was ook niet te beroerd om bij een overlijden te dreigen om iemand niet de uitvaart en begrafenis te leveren terwijl (tijdens leven van de betrokkene) alles reeds volledig was voldaan.


Datum: 16-02-2010
Naam: Hans Sprengers  
img

Die rolletjes drop van de Faam kan ik me ook nog als de dag van gisteren herrineren. Maar we kregen, als lid van het Willibrordeskoor, ook altijd met kerst een kleine peperkoek met daarop in witte letters aan elkaar geschreven "Zalig Kerstfeest" of zoiets dergelijks.


Datum: 21-01-2013
Naam: Valentijn Smit  

Ik ben in bezit van de Missa Maria Mediatrix voor 4-stemmig koor en orgel gecomponeerd door Edward Stam in 1958. (uitgave Annie Bank Amsterdam) "aangeboden aan hun pastoor Cornelis Brocken door het heren- en knapenkoor va.n de kerk van Maria Middelares te Eindhoven, 26 mei 1959.


Datum: 21-01-2013
Naam: Wil van der Vleuten  
img

Ik ben dirigent van een kerkkoor en heb interesse in deze mis. Kan hij worden gekopieerd?
<< Door op de naam van Valentijn (in het blauw) te klikken, kun je hem persoonlijk mailen. (Red.) >>


Datum: 10-01-2018
Naam: Henk Theunissen  
img

Ik heb van deze kerk nog een mooie ets te koop, deze is ingelijst. Als iemand interresse heeft, hoor ik het wel.