Fotonr.: 13076
Bijdrager Jan Weijers
Jaar: 1939
Locatie 1.: Strijp |638 Eindhoven Airport
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Philips |Overig Philips

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Philips Televisie demonstratiewagen

Beschrijving Een Philips Televisie demonstratiewagen in de begintijd van de TV, circa 1939. Een voor mij onbekend Philipslogo.
Geplaatst op 23-08-2007
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 26-08-2007
Naam: Willem van de Ven img

De ster met golven is een uitvergroting van een deel van het Philipslogo. Het logo van Philips werd in 1938 ontworpen door Louis Christiaan Kalff.


Datum: 01-02-2009
Naam: Rini Talens img

Ja het Philips-logo, dat was een "continuing story". Het was nooit goed. De letters waren te groot dan wel te klein of te dik of juist net weer te smal. Ook zeiden sommigen dat een een logo met sterretjes met golfjes toch echt helemaal absoluut niet meer kon in 20e eeuw.


Datum: 07-01-2010
Naam: Huub de Mul img

Deze TV-zenderwagen staat op het vliegveld Welschap. Daar worden in 1937 testen met het zenden van camerabeelden gedaan. Op een onafgesneden foto zijn de 10 meter hoge zendmasten van de wagen te zien.


Datum: 04-10-2011
Naam: Jan de Vries img

De televisiekaravaan, bestaande uit twee aanhangwagens, was gemaakt door DAF en Philips en carrosseriemaker Roset. De eerste karavaan was klaar 13 oktober 1937 op het vliegveld Welschap. Deze bestond uit een zenderwagen en een techniekwagen, waarin een filmscanner en een verrijdbare camera iconosoop was ondergebracht. De zenderwagen was tevens een materiaalwagen waarin alles kon worden meegenomen. Zo waren er vijf watergekoelde superhoogdrukkwiklampen van 1 kilowatt. Deze bezitten een gesloten koelwatersysteem. Alle gevoelige onderdelen van de installatie waren, om schokken van het vervoer te kunnen doorstaan, verend in de wagen opgehangen. Deze reportagewagens, of caravans zoals ze bij Philips werden genoemd, waren gebaseerd op een DAF VW3 aanhangwagenchassis. Een van de eerste cameraoefeningen was die van een voetbalwedstrijd met een witte bal op de binnenplaats van het laboratorium. Erik de Vries werd daarna door Philips met de verdere begeleiding belast. Door heel Europa zou een tour worden gemaakt om het systeem te kunnen laten zien samen met Willem van Vlerken. Ook op dat moment was er over het aantal beeldlijnen nog geen vaste norm . De Vries zou als eerste cameraman experimenteren met vorm en inhoud: schimmenspelen, goochelaars, titels, pauzesignalen enzovoort. Hij had er een neus voor. Als missionaris namens het nieuwe medium en Philips werd De Vries de wereld ingestuurd: Antwerpen, Warschau, Zagreb, Brussel, Boedapest, Belgrado, Boekarest en overal waar hij met die ene camera kwam, waren de mensen verbaasd. 'Een bewegende foto die spreekt!' De Vries moest lachen om de eerste reacties van toen. 'Ongelooflijk, huilend zo mooi vonden de mensen het. Ik kan me de reactie van de koning van Roemenië nog herinneren. Ik filmde zijn binnenkomst met de camera wat de mensen in de zaal konden volgen op een scherm. Toen hij de deur opende en het licht de zaal binnenviel en de mensen hetzelfde tafereel op het scherm zagen, ging er een enorme “Aahhh!” door de zaal.


Datum: 09-01-2014
Naam: Redactie

Vandaag ontvingen wij van Gerard van de Vorle een foto van dezelfde demonstratiewagen waarbij ook de TV-camera wordt getoond. De kwaliteit van de foto laat te wensen over, daarom plaatsen wij deze hier in een kleiner formaat.



Datum: 09-01-2014
Naam: Jan de Vries img

Raar met raam open. Dit was de techniekwagen waar geluid en video bijgeregeld werd, de andere was materiaal- en zenderwagen. Maar zuiver voor de foto stond dat raam open met elleboog er uit. Ik kan me niet voorstellen dat het zo'n relaxte baan was daar. Deze camera was een van de 37 proefmodellen die Philips door de jaren heen heeft gemaakt vanaf 1937 tot 1951.