EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

12919

Bijdrager:

Jaar:

1958

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

412 Hemelrijken

Straat:

Kruisstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Kruisstraat hoek Van Kinsbergenstraat

Beschrijving

Kruisstraat hoek Van Kinsbergenstraat/ Verwerstraat. Het hoekhuis Kruisstraat en de huizen van de Van Kinsbergenstraat zijn afgebroken. Links is nu de gokhal en rechts de nachtclub (Bolleur) die binnenkort wordt afgebroken. Er worden nieuwe appartementen gebouwd. (RHCe 0007864)


Geplaatst op

14-08-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 14-08-2007
Naam: Christine (?)  
img

Niet alleen La Bolleur wordt afgebroken, maar ook het pand waar Artistique Bloemsierkunst in zit.


Datum: 14-08-2007
Naam: Tini van Rooij  
img

Rechts zie je café Weber. Daartussenin heeft bakker Van Falier zijn zaak al gesloten.


Datum: 15-08-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

Inderdaad Tini, het café dat de ouders van Frank Weber runden en dat o.a. de stamkroeg was van de burgemeester van Woensel (zie foto 4759). PSV-affiche achter het raam. Opvallend is het ontbreken van TV-antennes. Of was 1955 daarvoor nog te vroeg?


Datum: 15-08-2007
Naam: Mari Kieneker  
img

Klopt Tini, tot wanneer is deze situatie gebleven? Ik kan mij dit zo niet herinneren.


Datum: 15-08-2007
Naam: Hans Vervoort  
img

Hier links de hoek om en dan een tiental meters aan de rechtse kant in de Kruisstraat was een textielwinkeltje van mevr. Boogers. Haar man Frans Boogers haalde wekelijks de huur op voor de woningbouwvereniging Volkshuisvesting. Ik zie hem zo weer zijn rondes fluitend door de straten maken, 4 huizen van te voren aanbellen en dan de huur in ontvangst nemen, de kaart aftekenen voor het ontvangen geld en met snelle pas naar het volgende huis.


Datum: 15-08-2007
Naam: Petri van Gelder  
img

Vroeger was huurschuld brengschuld, m.a.w. de huurder werd geacht de huur zelf naar de verhuurder te brengen. Door bittere omstandigheden schoot dat er wel eens bij in en daarom was het gebruikelijk dat grote verhuurders een incasseerder in dienst hadden die met een grote geldtas om de schouder huis aan huis de huur kwam ophalen. Gevaarlijk beroep? Toen niet...


Datum: 15-08-2007
Naam: Chiel Beurskens  
img

Op het open gedeelte rechts vooraan hebben wij het pand van Wenting gebouwd.


Datum: 16-08-2007
Naam: Hans Vervoort  
img

Met de kermis werd er bij de Weber altijd een orkest ingehuurd. Het biljart werd van een vlonder voorzien en in de hoek geschoven. Zo ontstond een podium waarop een 4-mansorkest plaats nam en tijdens de kermisdagen muziek maakte. Een orkest wat hier vaak speelde was de Rag Time Band uit Best.


Datum: 16-08-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

Hans, dat jij dat nog weet! Die Rag Time Band was een 4-mansformatie met o.a. zangeres en contrabas. Ze waren destijds erg populair in het circuit van de gehuwdenbals. De polka, valeta, mazurka, wals en tango waren toen nog musts. De gemiddelde leeftijd van de bandleden was in mijn beleving een dikke 65 jaar! Maar ja, voor muziekmaken ben je nooit te oud, zolang je maar MUZIEK maakt.


Datum: 17-08-2007
Naam: Mari Kieneker  
img

Was de Rag Time Band niet van de fam. V.d. Heijden uit Best?


Datum: 18-08-2007
Naam: Hans Vervoort  
img

Mari, de familie Van der Heijden heeft vanaf de oprichting van de Rag Time Band vele leden van de familie, maar ook van buiten de familie, in de orkestbezetting gehad. Vanaf de start vlak na de Tweede Wereldoorlog tot de laat 90er jaren waren zij present bij kermissen, bruiloften en partijen. De oprichters waren Wim van der Heijden en leading lady Jo van der Heijden. Deze twee hielden de zaak tot het laatst draaiende.


Datum: 28-08-2007
Naam: B. van den Broek  
img

Links op de hoek zat café Van den Broek, het café van mijn grootouders, die ik nooit gekend heb. Wie kan daar iets over vertellen?


Datum: 28-08-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Van den Broek zat niet links maar rechts. Op de hoogte van het elekticiteitshuisje. Het waren ongeveer buren van de firma Scheepers. Het was een bruin café met stamgasten die bij het interieur hoorden. Ze hadden ook nog een heel knappe dochter die vrij jong overleden is.


Datum: 28-08-2007
Naam: Tini van Rooij  
img

Ik denk dat jij een andere Van den Broek bedoelt Wil. Voor de Haas zat hier links ook een Van den Broek, ergens familie van mijn oma.


Datum: 28-08-2007
Naam: Willem van de Ven  
img

Het ontbreken van antennes komt omdat in 1955 bijna niemand een tv had. 75000 in september 1956 en in juli 1959 al 500.000, het ging dus snel. Vergeet daarbij niet dat een tv toen meer dan een maandinkomen kostte.


Datum: 28-08-2007
Naam: Tini van Rooij  
img

Nou Willem, er was nog een reden en wel dat Philips vanuit Eindhoven uitzond en hier dus een voor die tijd erg sterk TV-signaal aanwezig was. Dan had je geen antenne nodig, met een eenvoudig stukje tweelingsnoer kon je een dipool maken die uitstekend werkte als kamerantenne. Dan kon je alleen Nederland ontvangen. Met een antenne kon je ook Duitsland en België aan en dan had je keuze uit drie zenders.


Datum: 28-08-2007
Naam: Willem van de Ven  
img

In juli 1951 verdween de Philips-zender na 275 uitzendingen uit de lucht. Aldus een concurrerende website.


Datum: 29-08-2007
Naam: Tini van Rooij  
img

Willem ik denk dat ze hiermee bedoelen dat de uitzendingen die door Philips verzorgd werden werden gestaakt. De NTS bleef de Philipszender echter als steunzender voor zuid-Nederland gebruiken. Pas nadat in 1957 de TV-torens in Roermond en Goes in gebruik genomen werden, werd de Eindhovense zender uit de lucht genomen.


Datum: 01-11-2007
Naam: Hans van Melis  
img

De foto is van 1958 en op het 'origineel' van het RHCe (atlantis 0007864) is de TV-antenne heel flauwtjes wel te zien.


Datum: 13-04-2008
Naam: Sjef Claassen  
img

Ik kan me nog wel herinneren dat in de brandgangen achter deze huizen, hoge palen stonden met een aftakking naar elk huis. Dat waren antennes voor de radio of misschien de radiodistributie.


Datum: 13-04-2008
Naam: Tini van Rooij  
img

Dat waren radio-antennes Sjef, de radiodistributie kwam je huis binnen via de telefoonkabel. Je kreeg dan, tegen betaling, van de PTT een luidspreker in huis en een keuzeschakelaar waarmee je kon kiezen uit zo'n vijf zenders, eigenlijk het systeem dat je nog in ziekenhuizen aantreft. En je hoefde geen radio te kopen. Radiodistributie is hier nooit populair geworden, ik heb het maar eenmaal ergens gezien.


Datum: 19-11-2009
Naam: Sjef Claassen  
img

Ik heb overigens ook ergens op deze site een artikeltje geschreven over Rinus Lokerse. Rinus was verlamd en had een reparatiebedrijf voor radio's aan huis, in de Piet Heinstraat. In de werkplaats achter het huis heb ik mijn eerste TV-uitzendingen gezien. Zal rond 1950 zijn geweest.


Datum: 26-04-2022
Naam: wil van hout  
img

Toen de Amerikanen strijd leverden in de vroege ochtend van 18 september 1944 ketsten de kogels boven tegen de witte muur en spatte het kalk ervan af.


Datum: 01-05-2022
Naam: ruud van heerwaarden  
img

Ik kan mij herinneren dat mijn oma en opa in Amsterdam radiodistributie hadden. Een zwarte bakelieten draaiknop. Het verhaal gaat dat mijn oma dan rond 10 uur 's avonds tegen mijn opa zei: "Zet de radio maar uit, dan kunnen die mensen ook naar bed". Tja, of het waar is ...  denk het wel.