EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

12448

Bijdrager:

Jaar:

1940

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

412 Hemelrijken

Straat:

Hemelrijken

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Bijzonder Onderwijs / Pensionaten

Onderwerp 3.:

Pensionaat, St Joseph

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Pensionaat St Joseph

Beschrijving

De keuken van de huishoudschool in het pensionaat St Joseph aan de Hemelrijken in Oud-Woensel, waarschijnlijk keurig opgeruimd voordat de foto werd gemaakt.
De naam St. Joseph is op de ansicht foutief gespeld met een Z. Het pensionaat, in 1921 opgericht door de Zusters van Liefde uit Schijndel, herbergde verschillende opleidingen, zoals een huishoud- en kweekschool, een ULNO (Uitgebreid Lager Nijverheids Onderwijs), een nijverheidsschool en een opleiding tot verpleegkundige. Veel meisjes, het waren namelijk alleen meisjes die hier naar school gingen, verbleven intern omdat ze vanuit de verre omtrek kwamen. Deze meisjes moesten natuurlijk ook gevoed worden, vandaar de keuken. De meisjes van de huishoudschool kregen in deze keuken bovendien kookles.
Begin jaren zeventig verhuisden de zusters naar een nieuw klooster aan de Kloosterdreef, naast de St. Petruskerk. Het gebouw aan de Hemelrijken, dat nog grotendeels intact is (al is de vleugel met de huishoudschool wel afgebroken en vervangen door moderne appartementen), herbergt nu onder meer een dak- en thuislozenopvang.
Zie ook foto's 29812, 25907 en 44553.

 


Geplaatst op

20-11-2023
Geen reacties gevonden bij deze foto