EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

12158

Bijdrager:

Jaar:

1944

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Stratumseind

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Bevrijding

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Airbornemilitairen bij Jan Michel

Beschrijving

Wat volk, waaronder een aantal airbornemilitairen, staat hier voor het pand van Jan Michel aan het Stratumseind die blijkbaar ook hoeden en steken repareert. Staat daar een geweer onbeheerd tegen de gevel? Achter het pand is op 19 september 1944 een Duitse lichtkogel gevallen.


Geplaatst op

20-06-2007

Reacties:

Datum: 20-06-2007
Naam: Jan van der Meulen  

Is het rechtse pand niet het huis van Vosters van Nunen, althans in mijn herinnering het laatste huis voor de brug tegenover het huis van Van der Waerden en Voorhoeve aan de Dommel? Vosters had een leerloooierij in Woensel, Broekseweg/Looierstraat.


Datum: 22-06-2007
Naam: Piet van Hees  
img

Geen gewoon geweer, een Thompson .45 machinegeweer. Deze heeft een staafmagazijn, maar het ding is beroemd geworden door de Amerikaanse gangsters in de jaren 30 met een trommelmagazijn.


Datum: 22-06-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Zo'n foto kan alleen gemaakt worden in de nabijheid van Amerikaanse militairen. Over het algemaan, ogenschijnlijke nonchalance. In elk leger wordt erop gehamerd je wapen als je slaapje te beschouwen en dit nooit uit het oog te verliezen. Maar wat ik bij deze eenheid gezien heb, grenst aan het ongelooflijke.


Datum: 28-08-2009
Naam: Rico Vogels  
img

Beetje een latertje met betrekking tot het wapen: het is een pistoolmitrailleur, geen machinegeweer. En inderdaad de Thompson (M1A1) in .45 ACP (11,25 mm). De gangster-gun was het type M1919 en M1928.


Datum: 19-07-2014
Naam: Matty van der Zanden  
img

Ik heb op de lagere school (schuin tegenover de Steentjeskerk) les gehad van een dochter van Jan Michel, hoedenmaker. Ze gaf les aan de vierde klas, totdat ze ging trouwen en moest vertrekken. Getrouwde vrouwen werden begin 60-er jaren nog ontslagen uit overheidsdienst. In het onderwijs was toentertijd alleen plaats voor kostwinners.