Fotonr.: 11360
Bijdrager Jan Spoorenberg
Jaar: 1961
Onderwerp.: Gedrukte en Geschreven Media |Ansichtkaarten

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Groeten uit Eindhoven

Beschrijving Ansichtkaart van Eindhoven uit 1951. Zoals zo vaak staan ook hier weer enkele fouten op.

Linksboven de zonnewijzer die destijds bij het Philips Ontspannings Gebouw stond. Boven in het midden staat het voormalige hoofdkantoor van Philips, de Bruine Heer, aan de Emmasingel. Rechtsboven de fontein Panta Rhei bij de toenmalige Philips Bedrijfsschool. De naam van de fontein is fout vertaald als Het Licht, want de juiste vertaling is "Alles stroomt". Linksonder staat de Philips Bedrijfsschool en rechts ernaast het gebouw van de Philips Medische Dienst aan de Willemstraat, die hier een Philipshal genoemd wordt. Allemaal Philipsiconen dus.

Het Philips Ontspannings Gebouw, oorspronkelijk Philips Schouwburg geheten en later Philips Ontspannings Centrum (POC), is samen met de achterliggende Jubileumhal in de jaren negentig van de vorige eeuw afgebroken toen in 1992 het Beursgebouw bij het Centraal Station werd geopend. De zonnewijzer is echter behouden, maar die staat nu bij een ander Philipsicoon: het Evoluon.

De Bruine Heer, het voormalige Philips-hoofdkantoor aan de Emmasingel, stamt uit 1927. Prachtig detail zijn de glas-in-loodramen van Joep Nicolas, die technisch optimisme uitstralen. Het pand bestaat nog steeds en maakt nu deel uit van het winkelgebied aan de achterliggende Nieuwe Emmasingel. Het heet nu officieel De Admirant. Aldaar gevestigde winkels, zoals de gerenommeerde boekhandel Van Piere, hebben extra winkelruimte gekregen in de kelder van de Bruine Heer. Op de verdiepingen zijn allerlei bedrijven gevestigd.

De fontein, aangeboden door het personeel bij het 60-jarig bestaan van Philips in 1951, heet niet Het Licht maar Panta Rhei, Grieks voor "alles stroomt". Het is een zinsnede van de filosoof Heraclitus, zijn volledige uitspraak luidde "Alles beweegt en niets is blijvend". Pas in 1957 kon de fontein, gemaakt door Hubert van Lith, officieel onthuld worden. Het Licht is één van de drie gedichten die hij naast de fontein plaatste, genaamd Het Licht, De Roep en Het Schouwen. Helaas viel de fontein al vrij snel na de onthulling ten prooi aan vandalisme. Ook in de jaren erna werd er regelmatig iets vernield. Zo erg zelfs dat eind jaren tachtig, toen er door een lekkage al zeker tienjaar geen water meer in de fontein stond, stemmen opgingen om de fontein maar helemaal te slopen. Gelukkig werd in 1998 besloten tot volledige restauratie en inmiddels straalt de fontein weer als vanouds, inclusief het water dat 's avonds met lampen wordt beschenen voor een feeërieke sfeer.

De Philips Bedrijfsschool bestaat allang niet meer, het gebouw gelukkig nog wel. Het monumentale gebouw is jarenlang het onderkomen geweest van het ROC (Regionaal Opleidings Centrum), later Summa College genoemd. De Eindhovense ontwikkelaars Leo Foolen en Marc Reijs hebben het gebouw in de 21e eeuw herontwikkeld tot appartementen. Op de begane grond zit onder meer een vestiging van steakrestaurant Loetje en in een later aangebouwd deel bevindt zich een populaire klimhal. Daarmee is ook het hele gebouw gezandstraald om het weer de oorspronkelijke warme kleur te geven, die door de decennia heen was verdwenen door roetuitstoot.

En dan ten slotte de "Philipshal". Dit gebouw was wel van Philips maar geen hal. Het was het gebouw van de Philips Medische Dienst aan de Willemstraat, schuin tegenover het Wilhelminaplein. Het is al lang geleden gesloopt om plaats te maken voor de appartementencomplexen van het Regentenkwartier, dat het hele voormalige Emmasingelcomplex van Philips omvat. De Lichttoren en de Witte Dame zijn bij die herontwikkeling prachtig gerestaureerd en in hun volle glorie hersteld. Het voormalige pand van Philips Lighting herbergt nu vele appartementen (vooral bewoond door expats), een supermarkt en horeca. Het gebouw van het Temporary Art Center, de vroegere Philips Personeelswinkel, wordt voor de helft gesloopt en voor de andere helft vervangen door wooncomplexen. En de Ventoseflat in ditzelfde gebied, ooit de sigarenfabriek van fa. Gardinge en later de eerste flat van Eindhoven, is prachtig gerestaureerd en voorzien van de originele kleuren.

Zie ook foto's 46021, 21812, 52601, 36788 en 33969.
Geplaatst op 16-11-2023

Reacties

Datum: 16-11-2023
Naam: Henny van Laarhoven img

De makers van de ansichtkaart hadden wat betreft Panta Rhei wel een klok horen luiden. De Nederlandse naam voor het waterwerk is: het Licht, de Roep en het Schouwen, naar de taken die Philips zichzelf had opgelegd. Op de drie kolommen staan beelden die hiernaar verwijzen.