Fotonr.: 1134
Bijdrager Rini Talens
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Wal
Locatie 2.: Centrum |112 De Bergen |Keizersgracht

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Een verkeerslicht met 'groen' bovenaan.

Beschrijving Zie hier het uitzicht in 1929, van de wachtende mannen voor rood in afbeelding 84 op de hoek Kerkstraat/Hoogstraat met Keizersgracht/Wal. Zie de vreugde die de klank van de bel tovert op hun gezichten. Misschien fietsten de afwezige vrouwen daarom liever een omweg ?
Geplaatst op 23-08-2005

Reacties

Datum: 24-08-2005
Naam: Rini Talens img

Nou, het is geen voetgangerslicht.
Wat me ineens wel opvalt, is dat het BOVENSTE LICHT op VRIJ staat! Doorrijden denk ik dan taalkundig, maar verkeersdeelnemers, die geen kleur kunnen zien, mogen altijd aannemen dat het bovenste licht van een stoplicht stoppen betekent. Een verkeersdeelnemer die kleurenblind is en (het) niet kan lezen (b.v. een buitenlander), is nu een gevaar op de weg!
Ik ben nu nieuwsgierig wat er ooit op het middelste en het onderste lampje heeft gestaan?


Datum: 26-10-2005
Naam: Hans van Melis img

Links van het verkeerslicht de sigarenfabriek van Hoppenbrouwers aan de Wal. Rechts vaag op de achtergrond de St. Gregoriuskerk.


Datum: 21-11-2006
Naam: Jan Toirkens img

Ver weg op de achtergrond dus de Stratumse St. Joriskerk, waar ik trouwde. Rechtsaf hier bij het stoplicht is de Grote Berg.
+++Kijk eens een commnetaar hoger Jan+++


Datum: 08-01-2007
Naam: M. Taphorn img

Wie heeft er nog een foto met de oranje knipperbollen. Hebben ook op de Kleine Berg gestaan. Of kan me iemand laten weten in welk jaar deze geplaatst werden.
===Mieke, bij ZOEK 'oversteek' of 'knipperbol' ingeven en dan krijg je foto 2061 en foto 2350. ===


Datum: 24-02-2007
Naam: Rini Talens img

Dat Groen bovenaan stond is een veiligheidsaangelegenheid overgenomen uit de treinregelementen van de spoorwegen, die al eerder met dit soort bijltjes gehakt hadden. Men had bij de spoorwegen slechts een lamp (olie elektrisch, wat dan ook), die van kleur kon veranderen door er een gekleurd glas voor te houden. Hiervoor hadden ze een soort slagboom(pje) met glashouder, dat door touwtjes op afstand bediend kon worden. In geval van problemen (b.v. gebroken touwtje) viel het slagboompje omlaag en dan had men liever, dat alle treinen zouden stoppen, als dat alle treinen maar zouden doorrijden, dus slagboom omlaag=rood, slagboom omhoog=groen. Daarom was rood het laagste kleurtje. Later vond men dat rood meer zichtbaar moest zijn en is dat dus bovenaan geplaatst.


Datum: 12-04-2007
Naam: Lies van Berlo - Kosterman

Als ik me goed herinner: in dat mooie huis met balcon was een sigarenwinkel gevestigd van de fam Rooymans. Dochter zat bij ons in de Jan v Lieshoutstraat op school en de zoon was later getrouwd met de dochter van Donders, de rijwielzaak op de Grote Berg.


Datum: 04-09-2007
Naam: Ad Peijnenburg img

Het huis met het mooie balcon was inderdaad een sigarenwinkel. Ik weet niet beter dan dat die gedreven werd door mijn oma Cornelia Peijnenburg/ Ullings. Zij is deze zaak begonnen toen zij weduwe werd en achter bleef met 6 kinderen (3 meisjes Rie, Rieki en Jo en 3 jongens Harry, Ben en Jos). Mijn vader Harry was de oudste en 19 toen zijn vader stierf. Mijn vader trouwde met Johanna, dochter van Antoon Donders van de rijwielzaak op de Grote Berg 14.
Lies van Berlo heeft het over sigarenwinkel Rooymans, maar die was toch op de Demer ?


Datum: 04-09-2007
Naam: Lies van Berlo-Kosterman img

Sorry, Ad, nu weet ik weer dat de naam Peijnenburg was. Als ik me goed herinner heeft Uw vader Harry, twee leeuwenkoppen van het huis Smitsstraat 2-4 in zijn bezit gekregen tijdens de afbraak van die twee panden ?? Heeft hij mij eens verteld. Misschien heb jij ze nu ?? Namen onthouden valt niet mee, vooral omdat Rooymans ook een sigarenwinkel was.


Datum: 07-05-2015
Naam: Paul van der Cingel img

Dit is een historische plek, hier stond het eerste stoplicht van Eindhoven, na de oorlog was dit fraaie exemplaar vervangen door een rood./oranje/groene zoals we die nog kennen. In 1952 liep ik hier mijn eerste bekeuring op, ik reed door rood en werd betrapt. Geen boete, maar de agent kwam naar school om mij ten overstaan van de hele klas te wijzen op mijn gevaarlijke gedrag.