EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

11233

Bijdrager:

Jaar:

1954

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

412 Hemelrijken

Straat:

Kruisstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Opening winkels Kruisstraat, 1956.

Beschrijving

Feest in de Kruisstraat met de opening van de nieuwe winkels. O.a. Marc van Loon, Tiltex, fam. Saanen textiel? (RHCe 0028986)
=== De oorspronkrlijk vermelde datum, 1956, bleek onjuist. Daarom hebben wij de datum aangepast, zie de reactie d.d. 18-5-2016. (Red.) ===


Geplaatst op

23-04-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 23-04-2007
Naam: Mari Kieneker  
img

Albert Heijn heeft hier ook nog gezeten, tweede winkel van links. Chef van Albert Heijn was Jan van den Berg. Ik heb vele foldertjes van AH voor hen gegooid. Nadien is dit een Chinees/Indisch restaurant geworden. In de eerste winkel heeft nog een wasserette gezeten.


Datum: 24-04-2007
Naam: Antoon de Lepper  
img

Beste Gerard, volgens mij zat Marc van Loon in een apart pand verderop, maar ik kan me vergissen.


Datum: 24-04-2007
Naam: Tini van Rooij  
img

Antoon je hebt gelijk. Naast deze rij richting Woenselse Markt kwamen later Marc van Loon, de wed. G. Loots (hier nog links op de foto) en de Kaaskeizer Valentijn.


Datum: 25-04-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

In deze winkelgalerij zat ten tijde van de opening o.a. ook een winkel van C. Jamin en Simon de Wit. En ik herinner me ook nog een breimachinewinkel (Necchi o.i.d.) die werd gerund door de vader van Jopie Kop.


Datum: 07-05-2007
Naam: Tini van Rooij  
img

Rechts van AH zie je de Bata, iets verderop was de lampenwinkel van Electra (die zit er nu nog), de pianohandel van Van Hoorn en de schoenwinkel van Bovendeert. In het laatste pand van hieruit gezien de Rotterdamsche Bank, later Amro.


Datum: 05-03-2008
Naam: Gerard van de Schoot  
img

Er wordt hier gesproken over AH-winkels maar ik denk dat in 1956 nog helemaal geen AH-winkels in Eindhoven gevestigd waren. In die jaren had je de ETOS, de Edah, De Gruijter, Simon de Wit, Vivo, Végé en misschien nog wat andere buurtkruideniers. De Albert Heijn-winkels zijn pas in 1973 gekomen toen Albert Heijn de ETOS overgenomen heeft. En de AH-winkel heeft aan de rechtse kant gezeten waar nu nog de oude huisjes (nieuwbouw) te zien zijn. En die AH-winkel is later naar de Woenselse Markt verhuisd is en er nu nog gevestigd.
<< Helemaal mis Gerard, in 1950 had Albert Heijn 4 filialen: Markt 32 (die zat er volgens mij al vóór de oorlog), Roostenlaan 112, Mecklenburglaan 2 en Boschdijk 404 (Peter) >>


Datum: 06-03-2008
Naam: Tini van Rooij  
img

Als je goed kijkt, zie je links op de foto aan de tekst RT HEIJN, toch duidelijk dat hier zich een AH-winkel bevindt. Deze AH-winkel was een van de eerste, zo niet de eerste, zelfbedieningswinkel in Eindhoven. Simon de Wit, die ook in dit rijtje zat, was er ook zo een. Het fenomeen zelfbedieningswinkel was destijds onbekend en ik herinner mij dat dat met argwaan tegemoet werd gezien. Pas in 1958 kwam aan de Tongelresestraat de eerste Etos zelfbedieningszaak.


Datum: 06-03-2008
Naam: Anne Troost  
img

Volgens een commentaar bij foto 4105 kom ik tot de slotsom dat de winkel van de Ziezo (EDAH) de eerste zelfbediengswinkel was, tenminste in Eindhoven. Ook in het boek "Wie schrijft die blijft" over het 75-jarig bestaan van Edah wordt voor Eindhoven 1953 genoemd.


Datum: 06-03-2008
Naam: Ben Brekelmans  
img

Die supermarkten van toen vervulden toen (al dan niet bewust) een belangrijke rol in de maatschappelijke wederopbouw na de oorlog. Zo kon je bij deze Albert Heijn meedoen aan acties van de zgn. Premie-van-de-maand-Club (PMC). De allereerste koelkast bij ons thuis werd via dat systeem aangeschaft. De Gruijter, die een eindje verderop aan de Woenselse Markt zat, had toen zijn snoepje van de week, elke week een nieuwe verrassing. De kassabonnen van de wekelijkse boodschappen moest je bewaren en later bij inleveren kreeg je alsnog 10% o.i.d. gerestitueerd. Een systeem dat de latere ETOS ook hanteerde. En dat allemaal n.a.v. Albert Heijn, ECHT WEL op de Kruisstraat: toen onze AH waar JdeC oftewel John de Crom ook nog werkte.


Datum: 08-08-2008
Naam: Jos.v.Doremalen  
img

Naast de winkel van Van Bovendeert was de naaimachinewinkel van Jef van Doremalen, zeer bekend in Brabant, voorheen hoek Barrierweg-zwarte pad, richting Woenselse markt. Helaas heeft het niet lang mogen duren (hartprobleem). Er was geen opvolger, we waren nog kinderen, dus.


Datum: 03-08-2009
Naam: Hub. van Loon  
img

De winkel van mijn ouders die na de winkelgalerij stond (nummer 163) is geopend op 12 mei 1955 en niet later, zoals vermeld wordt. Van de winkel van firma Wed. Loots en fam. Valentijn (Kaaskeizer) weet ik niet wanneer die kwamen.


Datum: 18-05-2016
Naam: Tini van Rooij  
img

Ik ben vanmiddag in de winkel geweest van Marc van Loon in WC Woensel, heb daar gesproken met Hub en heb van hem een aantal prachtige foto's meegekregen.
Terugkomend op zijn vorige reactie heb ik de foto (bovenstaande foto) bij het RHCe opgezocht, de foto staat daar gedateerd 1955 maar dat klopt ook niet. "Eindhoven van dag tot dag" meldt dat wethouder Gerard van der Kruijs de winkelgalerij op 18 oktober 1954 heeft geopend. Ik ga ervan uit dat de datum die Hub noemt 12 mei 1955 klopt. De foto van het RHCe heb ik in een hogere resolutie gedownload geplaatst als grote versie. Hierop kun je zien:
1. Het pand naast de winkelerij (achteraan) is gesloopt, je kijkt tegen de zijwand van het volgende pand aan. De nieuwbouw van het nieuwe pand van Marc van Loon is misschien al wel begonnen maar daarvan is op deze foto niets waar te nemen.
2. Boven het hoofd van de fietsster zie je onder de dakrand dat daar een bord hangt, dat is de noodwinkel van Marc van Loon, zie foto 36888
Conclusie, het pand van Marc van Loon is gebouwd nadat deze foto is gemaakt. Voor het "nieuwe"pand (1955) van Marc van Loon zie foto 36887