Bijdrager Peter van Gansewinkel
Jaar: 1963
Locatie 1.: Strijp |638 Eindhoven Airport
Onderwerp.: Vliegvelden |Welschap / Eindhoven Airport |Overig Welschap / Eindhoven Airport
Luchtfoto Vliegbasis
Beschrijving | Op de voorgrond het Beatrixkanaal, de Sliffertsestraat en de landingsbaan van Vliegbasis Eindhoven. |
---|---|
Geplaatst op | 07-04-2007 |
Reacties
Naam: Leo Beelen
Hier woon ik dus nu! Kruising startbanen in het midden van de foto, ongeveer! Zie foto 10595
Naam: Peter van Gansewinkel
Op google earth kan ik de verkeerstoren nog wel vinden, maar van de startbaan zoals op mijn foto zie ik niets meer. Prachtig dat dit gebouw nu beschermd is. Als ik weer in Nederland ben, moet ik beslist eens gaan kijken, want er zijn zoveel leuke herinneringen aan verbonden uit mijn diensttijd. Maar ook van veel vroeger toen ik vanuit de St. Martinusstraat helemaal naar het vliegveld liep om de vliegtuigen te zien. Later heb ik een deel van mijn diensttijd doorgebracht op vliegbasis Eindhoven, vliegdienstsquadron.
Naam: Arie Spruijt
Voor deze foto én 10883 ben ik Peter van Gansewinkel ontzettend dankbaar. Decennialang liep ik met deze beelden in mijn hoofd rond, opgedaan tijdens mijn vroege tienerjaren. Elk vrij uur, vrijwel elke vrije dag was ik hier te vinden. Vergroot je de foto, dan lijken de lichte plekjes centraal onder het kanaal wel erg veel op de spotters van toen, waar ik mezelf ook toe reken. Dat was mijn favoriete plek. Sporadisch kwam de MP voorbij, dan dook je even weg totdat ze weer verdwenen waren. Aanvliegende Streaks en T-birds kon je bijna aanraken waarna je er soms een vleugje kerosinegeur gratis bij kreeg. Van boven Woensel zag je ze vaak al naderen, naast de Philips hoogbouw aan de Boschdijk, door die scherpe lichtbundels van de neuswiellichten. Ook de open dag van de KLu in 1963 herinner ik me nog. Ik ben zo vrij geweest deze foto's op de PC in te kleuren en te voorzien van de militaire jets van toen, nóg wat realistischer...
Naam: Toon Franse
In 1962 is een F-84F Thunderstreak met avondvliegen in de kanaaldijk terechtgekomen. Deze keer overleefde de piloot het, maar kort daarna is hij boven de Noordzee verongelukt. Een ander toestel in hetzelfde jaar met luitenant De Jong in de P-104 had al een zestal keer een poging gewaagd om als leerlingvlieger te landen met naast hem in een ander toestel de vlieginstructeur. Bij zijn laatste poging crashte hij en kwam net over het kanaal nog voor het begin van de (start)baan terecht en schoot door tot aan de overzijde van de standbystandplaats van de brandweer waarbij wij, nog voor het toestel stilstond, met de O-10 crashtender erbij waren. De geschrokken vlieger mocht zelf uitstappen van sergeant Leo Jansen (uit Best) die onze commandant was.
Naam: Charles Stoutjesdijk
Het is niet alleen hier dat de straaljagers bij het kanaal neervielen. Ik kan me nog herinneren dat niet al te ver van de ophaalbrug, nabij Breugel, er ook een naast het Wihelminakanaal terechtkwam. Als nieuwsgierige schooljongen moest ik dat zonodig een dag erna natuurlijk van dichterbij bekijken. Ik kan me nog herinneren dat er toen duikers het een en ander uit het kanaal haalden waaronder munitie. De piloot was er met zijn schietstoel uitgegaan en had met zijn parachute rakelings langs de hoogspanningskabels de grond weer bereikt. Ik dacht dat de krant toen een dag later vermeldde dat de piloot, na met beide benen weer op de grond te staan, met knikkende knieën zijn eerste sigaretje van zijn leven opstak. Vermoedelijk heeft dit plaatsgevonden midden jaren vijftig, maar hierover is niets terug te vinden.
Naam: Antoon Franse
In mijn diensttijd 1961/62 is er een crash in Breugel geweest. Dat was richting Nederwetten over de ophaalbrug meteen links de kanaaldijk op, en dan na 100 meter rechts. Daar was een doorgang over een sloot, waar het toestel een 100 meter verder in de wei lag. De crashtender O-10 van de brandweer kwam op die smalle doorgang vast te zitten (door zijn gewicht) omdat hij niet verder kon vanwege een Volkswagenbus die de weg versperde. Omdat het toestel niet in brand stond, hebben wij besloten niet door te rijden en de bus daarbij niet opzij te schuiven. De piloot is via zijn schietstoel veilig in Nederwetten terechtgekomen. In het ED stond nog een foto van de tender die een beetje schuin stond. In mijn reactie van 11 juni 2010 was het jaartal niet 1962 maar 1961 en het was de crash van de P107 en niet de P104 (deze was wel in 1962). Ook over de naam van de piloot begin ik te twijfelen.
Naam: Stephan Lodewijks
P. Hartogs' tekst over de crash van de F-84G van 314 Sqn kan ik nog wat verder aanvullen:
* De registratie was K-44 en de tactische code was inderdaad 8T-10. (codes in de reeks '8T-xx' werden op dat moment gebruikt voor de vliegtuigen van 314 Sqn).
* De exacte datum van het ongeval zou 1 maart 1955 moeten zijn, als ik mijn naslagwerk mag geloven.
Naam: Stephan Lodewijks
Aan Antoon Franse:
Uit "Vliegtuigen en registratie overzicht 1945-2005" van Coen van den Heuvel haal ik de volgende info:
* F-84F P-104 is in 1965 afgeleverd aan de Turkse luchtmacht. Dus die is na 't ongeval gerepareerd, of je bedoelde een ander toestel?
* F-84F P-107 had op 19 maart 1963 een ongeval in Franeker. Dat matcht niet met jouw verhaal over dit toestel.
Naam: Antoon Franse
Mijn reactie van 11 juni 2010 is niet juist. Dit moet zijn P-107 die op 23 maart 1962 tijdens een laatste poging (na 6 pogingen van een leerling-vlieger) moest landen in verband met brandstoftekort en crashte. Over de naam van de (leerling-)piloot heb ik ook mijn twijfels. Dit toestel P-107 is, zoals Stephan Lodewijk verklaarde, op 19 maart 1963 na een schietoefening op Vlieland bij Franeker neergestort, waarbij de piloot J. Frieling zich met de schietstoel kon redden.
Naam: Mathi Prygoda
In Son en Breugel waren tussen 1957 en 1968 meerdere crashes. Op 15-12-1957 crashte een straaljager op twee boerderijen in Breugel. Het ongeluk met Louis Buelens in 1960, in het Sonse buurtschap Beeke. Op 27-9-1961 zag ik in de Telegraaf een crash bij het Kanaal in Breugel en op 4-11-1968 bij de nieuwbouwwijk 't Eigen in Breugel.