Fotonr.: 10668
Bijdrager Cathy (Toos) Thomson-de Greef
Jaar: 1945
Locatie 1.:Stratum |215 Joriskwartier |St Jorislaan
Onderwerp.: Religie |Katholieke Kerken |Stratum, St Joris

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Altaar St. Joriskerk, 1945.

Beschrijving This beautifully carved altar was decorated to celebrate the return of Pastoor Sicking after he was released from German internment during the war. Unfortunately the altar was "modernised" by subsequent clergy and an artistic masterpiece has gone forever.
Geplaatst op 28-03-2007

Reacties

Datum: 29-03-2007
Naam: Ben Brekelmans img

Dit altaar van prachtig houtsnijwerk was versierd om de terugkeer te vieren van Pastoor Sicking nadat hij was vrijgelaten na zijn internering in Duitsland tijdens de oorlog. Jammer genoeg werd het altaar gemoderniseerd door latere geestelijkheid en daarmee is een artistiek meesterwerk voor altijd heengegaan.


Datum: 29-03-2007
Naam: P Hertogs img

Het jaartal bij de foto is niet juist. Het moet 1943 zijn. Ook heb ik mijn twijfels over het onderschrift. Pastoor Sicking is in de oorlogsjaren, net als zoveel andere geestelijken, als gijzelaar geïnterneerd geweest in Haaren en Sint Michielsgestel. Niet in Duitsland. Omdat hij op 25 mei 1943 25 jaar priester was, is hij mede op voorspraak van zijn kerkmeesters, waaronder de heer Beel, de latere ministerpresident, vrijgekomen om dat jubileum te kunnen vieren. Deze foto is van de versierde kerk voor dat feest.


Datum: 29-03-2007
Naam: Ben Brekelmans img

Sorry als ik de Engelse tekst van Toos de Greef/Cathy Thomson wat al te vrij hebt geïnterpreteerd. German internment is niet hetzelfde als internment in Germany. Het zal ongetwijfeld Haaren/Sint Michielsgestel zijn geweest. P. Hertogs, bedankt voor je aanvulling!


Datum: 29-03-2007
Naam: Redactie

Piet Hertogs stuurde de foto van de dienst die hij ook hierboven omschrijft. Deze prachtige foto is als "grote versie" hierbij geplaatst. Zeker de moeite van het bestuderen waard.


Datum: 31-03-2007
Naam: Cathy(Toos)Thomson- de Greef img

Bedankt Ben Brekelmans voor de vertaling (sorry ik schreef automatisch Engels).
Re: commentaar P Hertogs: Volgens mijn geheugen is het jaartal 1945 juist. Pastoor Sicking was pas tegen het einde van de oorlog opgepikt vanwege zijn anti-Duitse preken en als kind weet ik nog hoe we zijn terugkeer vierden met een versierde kerk. Op mijn foto staat: 1945. Met hartelijke dank, J. Sicking, Pastoor.
Ook waren de prachtige glas-in-lood ramen boven het altaar gedurende de oorlog vernield en met planken(?) dichtgemaakt. Daarna is gewoon glas gebruikt. Waarschijnlijk na de oorlog pas.


Datum: 31-03-2007
Naam: P Hertogs img

Beste Cathy, naar aanleiding van Uw commentaar het volgende: Mijn foto is er een uit een serie gemaakt van het 25-jarig priesterfeest van de pastoor. Een foto van de eettafel waarop een gedateerde kaart staat, zal ik nu ook opsturen. Verder wil ik U er nog op wijzen dat Brabant in september 1944 is bevrijd en dat pastoor Sicking op 23 september 1944 bijna 80 parochianen heeft moeten begraven na het Duitse bombardement van 19 september (zie foto 10234).


Datum: 31-03-2007
Naam: Anne Troost img

In het boek Sint Joris in Stratum staat een foto waar het altaar compleet met versiering en de celebranten op staan. Het onderschrift is "Kerkelijke viering zilveren priesterfeest van pastoor Sicking, 1943". Citaat uit de tekst over de pastoor: Toen de pastoor in mei 1943 vlak voor zijn zilveren priesterfeest terugkwam (er staat niet bij op wiens voorspraak) hebben de parochianen hem een onvergetelijke bloemenhulde gebracht. De pastoor is op 13 juli 1942 naar kamp Haaren gebracht.


Datum: 01-04-2007
Naam: Cathy(Toos)Thomson- de Greef img

Bedankt voor laatste commentaar, P.Hertogs. Ja, ik was een meisje van 14 jaar en vierde bevrijding van Eindhoven en daaropvolgend bombardement 19 september. Ik was zelfs aanwezig op de begrafenis in onze parochie St. Joris, want mijn familieleden van de Biesterweg verloren hun leven in de schuilkelder die daar door een bom werd geraakt.


Datum: 04-06-2014
Naam: Sanny Booms -echtg. G. Hofkens img

Deze foto is gemaakt eind mei 1943, toen pastoor Sicking terugkwam uit gevangenschap in Vught. Ik heb, met onze klassen, onze eerste communie gedaan op Hemelvaartsdag 3 juni 1943. Dat viel net na de thuiskomst van de pastoor. Vandaar dat we zo´n mooi versierd altaar hadden toen wij onze communie deden.


Datum: 07-06-2014
Naam: P Hertogs img

Pastoor Sicking heeft niet in Vught gevangen gezeten tijdens de oorlog. Wel in het Groot Seminarie in Haaren en in Klein Seminarie Beekvliet in Sint Michielsgestel.


Datum: 07-06-2014
Naam: Sanny Booms -echtg. G. Hofkens img

Dan is het Haaren geweest, waar ik mee in de war ben. Sorry!


Datum: 28-04-2016
Naam: Geertrui vd Brink img

En weet iemand ook op wat voor manier hij is vrijgekomen? Kent iemand het verband met de familie Hussen, sigarenfabrikant te Eindhoven, die zich ingespannen zou hebben voor de vrijlating?