EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

10110

Bijdrager:

Jaar:

1930

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

222 Gerardusplein

Straat:

Roostenlaan

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Brood / Banket

Onderwerp 3.:

Bax

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Bakkerij Bax. (2)

Beschrijving

Aanvulling op foto 9633, hoek Roostenlaan/Begoniastraat.


Geplaatst op

13-03-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 13-03-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Bram, tot wanneer heeft deze bakkerij er gezeten? Ik kan me hier niets van herinneren. Ik ken alleen bakker Van Hoof op de hoek Seringenstraat, Gerardusplein en bakker Bahlman op de hoek van de Leenderweg, Bottelroosstraat. Ik herinner me wel een paar families Bax uit de buurt. Uit de Waterroosstraat dacht ik en uit de Ranonkelstraat. Dit waren beide grote gezinnen.


Datum: 13-03-2007
Naam: J. Melters-Hooijen  
img

In de eerste klas op de school in de Geraniumstraat zaten er twee meisjes Bax bij mij in de klas. Gonnie Bax uit de Ranonkelstraat en ik meen Marietje Bax, de dochter van de bakker op de hoek Roostenlaan/Begoniastraat. Marietje trakteerde op zekere dag op beschuit met muisjes, omdat ze er een broertje of zusje bij had gekregen. Dat moet in 1939/40 zijn geweest. Er woonde ook nog een familie Bax op het Kerstroosplein.


Datum: 01-04-2007
Naam: Bram Bax  
img

De bakkerij zat er tot 1941. Wij woonden met elf kinderen in de Wilgenroosstraat. In de Ranonkelstraat woonde een oom (Christ Bax) van me, ook met veel kinderen. Marietje is mijn jongere zus. We hebben ook nog een paar maanden op het Kerstroosplein gewoond, voordat we naar de Wilgenroosstraat verhuisden.


Datum: 14-10-2007
Naam: Elly van den Akker-van Hoof  
img

Hier zat toch later bakker Kuiken (Kuijken)? Ik spreek nu over de jaren 60. Hij kwam dagelijks met brood en koekjes door de straat in een heel vreemd bezorgwagentje. Misschien elektrisch, maar zeker hartstikke oranje! De naam Adje schiet me nu spontaan te binnen maar ik weet dat niet zeker. Later werd hij geholpen door zijn zoon die een ongelukkige hand en volgens mij ook een houten been had.


Datum: 27-10-2007
Naam: Maarten van Mullekom  
img

Wat een statig pand tegenover nu. Ik woon inmiddels al weer 15 jaar schuin tegenover aan de Roostenlaan. Op dit moment wonen er studenten in dit pand en heeft het jammer genoeg een iets andere uitstraling gekregen. Toen we hier 15 jaar geleden ons stekje vonden, zat er nog een bakkertje in. Ik dacht dat deze bakkerij Van Nuenen heette, maar weet het niet zeker. Het was overigens geen warme bakker, maar een filiaal. Er werd niets meer gebakken. Ook de kwaliteit liet te wensen over. Als je vers brood wilde kopen, had je beter eergisteren kunnen komen. Achter, ik denk in de vroegere bakkerij, worden nu glitter- en glamourmeubels verkocht door een bedrijfje dat ik dacht Royal Class meubels heet.
<< Maarten waar is je e-mailadres? (Peter) >>


Datum: 16-07-2008
Naam: Jan Doomen  
img

Inderdaad heeft daar Kuiken gezeten. Ik ben lang na schooltijd met Adje op de bakfiets meegegaan om brood te bezorgen. Adje was in heel Stratum een gezien iemand. Ik weet nog dat hij dikwijls in een rijbroek liep met een groot leren zitvlak. Weet iemand iets over Adje van nu?


Datum: 03-05-2012
Naam: Peer X  
img

Ik heb jaren tegenover bakkerij Kuiken gewoond en na school vaak in de elektra-kar van Adje gezeten en meegeholpen met brood rondbrengen. Mijn ouders zaten recht tegenover dit pand met café-hotel "Belinda Bar". Rechts van ons café Inkspot en op de laatste hoek zat destijds Jantje Vroomans met zijn drankwinkel. Mooie tijden in een geweldige buurt!


Datum: 25-10-2014
Naam: Frank van der Krieken  
img

"Belinda bar" komt mij ook bekend voor. Tegenover café "Inktpot".


Datum: 25-08-2015
Naam: van den Broek  
img

Dit pand met de nog volledig originele raampartijen uit de jaren dertig met glas-in-lood is onlangs door renovatie onherstelbaar vernield. Zoals zo vaak in deze buurt, zijn de kozijnen vervangen door plastic exemplaren en is ook het vele glas-in-lood verwijderd. Langzaam maar zeker verloedert de straat zo. De gemeente wil vergunningen voor dit soort verbouwingen gaan afschaffen, maar zoals hier te zien gebeurt het toch al straffeloos.


Datum: 25-08-2015
Naam: van den Broek  
img

Voor het verdwenen glas-in-lood zie ook foto 10111


Datum: 25-08-2015
Naam: Peer X  
img

In die tijd was de Roostenlaan een uitstekende buurt met diverse cafés, één hotel, twee restaurants, fietsenwinkel, bakkerij, drankenhandel, bouwbedrijf en zelfs een Spaanse supermarkt. Halverwege de straat was bovendien een breed plein met allerlei winkels en een frietzaak. Daar was ook altijd de kermis te vinden. Mijn ouders waren eigenaars van het pand recht tegenover de bakkerij, een café-hotel (12 kamers) dat voorheen "Gijsbrecht van Amstel" als naam droeg, meen ik me te herinneren. Belinda-Bar was onze naam. Levende muziek met de kermis en een eigen carnavalsclub: 'De Jongens van Plezier'. Ik kom niet vaak meer in Eindhoven, maar als ik de staat van de buurt zie, schieten me eigenlijk de tranen in de ogen.
=== Peer, we hebben meer mensen die Peer heten. Geef a.u.b. je achternaam door. (Red.) ===


Datum: 14-08-2016
Naam: Yvonne Henderson  
img

De Belinda Bar (Roostenlaan 57) zat inderdaad naast café Inkspot (nr. 55) en niet Inktpot. Bron: Eindhovens kroegenboek 1972


Datum: 05-11-2017
Naam: Rob van Deursen  
img

Zijn er wellicht lezers die nog foto's hebben van de Inkspot? Ik weet er erg weinig meer van, maar het café is van mijn opa en oma geweest (Van Geloven). Zelf herinner ik me alleen nog een biljart en jukebox die links in het café stond?