Bijdrager Bram Bax
Jaar: 1930
Locatie 1.:Stratum |222 Gerardusplein |Roostenlaan
Locatie 2.: Stratum |222 Gerardusplein |Begoniastraat
Onderwerp.: Winkels / Winkelcentra |Brood / Banket |Bax
Bakkerij Bax. (2)
Beschrijving | Aanvulling op foto 9633, hoek Roostenlaan/Begoniastraat. |
---|---|
Geplaatst op | 13-03-2007 |
Email bijdrager |
Reacties
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
Bram, tot wanneer heeft deze bakkerij er gezeten? Ik kan me hier niets van herinneren. Ik ken alleen bakker Van Hoof op de hoek Seringenstraat, Gerardusplein en bakker Bahlman op de hoek van de Leenderweg, Bottelroosstraat. Ik herinner me wel een paar families Bax uit de buurt. Uit de Waterroosstraat dacht ik en uit de Ranonkelstraat. Dit waren beide grote gezinnen.
Naam: J. Melters-Hooijen
In de eerste klas op de school in de Geraniumstraat zaten er twee meisjes Bax bij mij in de klas. Gonnie Bax uit de Ranonkelstraat en ik meen Marietje Bax, de dochter van de bakker op de hoek Roostenlaan/Begoniastraat. Marietje trakteerde op zekere dag op beschuit met muisjes, omdat ze er een broertje of zusje bij had gekregen. Dat moet in 1939/40 zijn geweest. Er woonde ook nog een familie Bax op het Kerstroosplein.
Naam: Bram Bax
De bakkerij zat er tot 1941. Wij woonden met elf kinderen in de Wilgenroosstraat. In de Ranonkelstraat woonde een oom (Christ Bax) van me, ook met veel kinderen. Marietje is mijn jongere zus. We hebben ook nog een paar maanden op het Kerstroosplein gewoond, voordat we naar de Wilgenroosstraat verhuisden.
Naam: Elly van den Akker-van Hoof
Hier zat toch later bakker Kuiken (Kuijken)? Ik spreek nu over de jaren 60. Hij kwam dagelijks met brood en koekjes door de straat in een heel vreemd bezorgwagentje. Misschien elektrisch, maar zeker hartstikke oranje! De naam Adje schiet me nu spontaan te binnen maar ik weet dat niet zeker. Later werd hij geholpen door zijn zoon die een ongelukkige hand en volgens mij ook een houten been had.
Naam: Maarten van Mullekom
Wat een statig pand tegenover nu. Ik woon inmiddels al weer 15 jaar schuin tegenover aan de Roostenlaan. Op dit moment wonen er studenten in dit pand en heeft het jammer genoeg een iets andere uitstraling gekregen. Toen we hier 15 jaar geleden ons stekje vonden, zat er nog een bakkertje in. Ik dacht dat deze bakkerij Van Nuenen heette, maar weet het niet zeker. Het was overigens geen warme bakker, maar een filiaal. Er werd niets meer gebakken. Ook de kwaliteit liet te wensen over. Als je vers brood wilde kopen, had je beter eergisteren kunnen komen. Achter, ik denk in de vroegere bakkerij, worden nu glitter- en glamourmeubels verkocht door een bedrijfje dat ik dacht Royal Class meubels heet.
<< Maarten waar is je e-mailadres? (Peter) >>
Naam: Jan Doomen
Inderdaad heeft daar Kuiken gezeten. Ik ben lang na schooltijd met Adje op de bakfiets meegegaan om brood te bezorgen. Adje was in heel Stratum een gezien iemand. Ik weet nog dat hij dikwijls in een rijbroek liep met een groot leren zitvlak. Weet iemand iets over Adje van nu?
Naam: Peer X
Ik heb jaren tegenover bakkerij Kuiken gewoond en na school vaak in de elektra-kar van Adje gezeten en meegeholpen met brood rondbrengen. Mijn ouders zaten recht tegenover dit pand met café-hotel "Belinda Bar". Rechts van ons café Inkspot en op de laatste hoek zat destijds Jantje Vroomans met zijn drankwinkel. Mooie tijden in een geweldige buurt!
Naam: van den Broek
Dit pand met de nog volledig originele raampartijen uit de jaren dertig met glas-in-lood is onlangs door renovatie onherstelbaar vernield. Zoals zo vaak in deze buurt, zijn de kozijnen vervangen door plastic exemplaren en is ook het vele glas-in-lood verwijderd. Langzaam maar zeker verloedert de straat zo. De gemeente wil vergunningen voor dit soort verbouwingen gaan afschaffen, maar zoals hier te zien gebeurt het toch al straffeloos.
Naam: Peer X
In die tijd was de Roostenlaan een uitstekende buurt met diverse cafés, één hotel, twee restaurants, fietsenwinkel, bakkerij, drankenhandel, bouwbedrijf en zelfs een Spaanse supermarkt. Halverwege de straat was bovendien een breed plein met allerlei winkels en een frietzaak. Daar was ook altijd de kermis te vinden. Mijn ouders waren eigenaars van het pand recht tegenover de bakkerij, een café-hotel (12 kamers) dat voorheen "Gijsbrecht van Amstel" als naam droeg, meen ik me te herinneren. Belinda-Bar was onze naam. Levende muziek met de kermis en een eigen carnavalsclub: 'De Jongens van Plezier'. Ik kom niet vaak meer in Eindhoven, maar als ik de staat van de buurt zie, schieten me eigenlijk de tranen in de ogen.
=== Peer, we hebben meer mensen die Peer heten. Geef a.u.b. je achternaam door. (Red.) ===