EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

9208

Bijdrager:

Jaar:

1952

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

St Catharinastraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Beroepsonderwijs / Nijverheidsscholen / ROC / Summa College

Onderwerp 3.:

1e Technische School / Ambachtsschool

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Ambachtschool, Catherinastr., 1952, Plaatwerkersklas

Beschrijving

Bovenste rij : Joop van Hoorn, ? Visser, meester van de Aa, Willy Hendriks,??, W. Gruyters, leraar Bouwmans, ik zelf, ? Godschalks, Rini van Luyt, Toon Driessen.
2e rij, vanuit het midden : Jan van Reek, van Es, Jack Pullens.
Links onder : Frans van de Vondervoort, Harrie Geeris, ? van Rooij, Marius de Zeeuw, Sjef Collart, Pit Kuyten.


Geplaatst op

12-02-2007

Reacties:

Datum: 13-02-2007
Naam: Aloys van de Crommert  
img

Ik zelf moet zijn Aloys van de Crommert


Datum: 22-08-2007
Naam: Leo de Folter  
img

Leuke foto, voor de deur van de smederij. Volgens mij was meester van der Aa, leraar smeden. De leraar van de plaatbankwerkers was meneer van Gils. Van hem heb ik in 1951/52 les gehad. Ook was er meneer van Baar voor technisch schetsen.


Datum: 23-08-2007
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Ik herinner me deze meneer van Baar als een beetje kunstzinnige man, die altijd een grote alpinopet droeg. Mijn schoonvader heeft lang op deze school gewerkt, vandaar dat ik deze man kende.


Datum: 24-08-2007
Naam: Leo de Folter  
img

Ja, meneer van Baar was een beetje kunstzinnig. Bij hem in de klas hingen ook altijd kleurtekeningen en ook zwart/wit tekeningen van bladeren van bomen. Hij was zelf onder de les ook altijd aan het schetsen. Zijn klas, de banken, was amphitheatergewijs opgebouwd. Dat liep van laag naar hoog van voor naar achter in de klas gezien.


Datum: 24-08-2007
Naam: Jack Docters  
img

Bij ons was meneer de Baar beter bekend als Bultje Baar, de concierge in die tijd was Harrie van Laarhoven.


Datum: 24-08-2007
Naam: Leo de Folter  
img

Je hebt helemaal gelijk Jack. Ik durfde het niet zo te schrijven. Hij was trouwens ook amateurschilder. Ik heb wel eens schilderstukken van hem gezien. Weet je ook nog dat de leraar van de electriciens, meneer Hansen geloof ik dat hij heette, een boksliefhebber was. We hadden namelijk in de gymzaal en boksring. Deze was van een boksvereniging. Als je straf had van meneer Hansen kon je kiezen tussen een rondje boksen tegen hem in die ring of je leerstraf maken.


Datum: 25-08-2007
Naam: Jack Docters  
img

Ja, Leo mooie tijd, we moesten van van der Aar altijd dicht bij het aambeeld komen staan als hij een demonstratie smeden gaf en dan sloeg hij knoerhard op het withete staal dat gaf een klap een een regen van vonken zodat we erg schrokken. We kregen rekenen van de Hr. Moors die riep altijd Met de pen die nullen , we schreven nog met een kroontjespen.


Datum: 25-08-2007
Naam: Leo de Folter  
img

Beste Jack, een mooie loeiharde knal ja. Maar eerst deed hij een beetje water op het aambeeld, dan daarop het hete ijzer en dan knal. Je schrok je te pletter. En inderdaad een enorme knal en vonkenregen. Maar goed dat we een overall aan hadden. Er liep ook nog een oudere smid rond, ik ben zijn naam kwijt, die deed meer kunstsmeden. Van die kerkornamenten, 'n soort hekwerken die je wel eens ziet rond communiebanken enz. Hij liep altijd in een gele jas. Als ik me niet vergis staat hij ook op de foto in het deurgat links.


Datum: 25-08-2007
Naam: Jack Docters  
img

Leo, ik weet wie je bedoelt, die oudere man (kunstsmid) maakte inderdaad hekwerkjes voor in de kerk, een echte vakman. Jij zegt water, ik dacht dat hij tufte op het hete ijzer,
Heb jij ook nog zo'n smidstang gesmeed en zo'n kaarsenkandelaar? En een asbak bewerkt met de bolhamer en in olie gezwart?
Waar blijft de tijd Leo


Datum: 27-08-2007
Naam: Leo de Folter  
img

Hoi Jack. Het was echt een handje water op het aambeeld het hete ijzer erop en een slag met de hamer en op het zelfde moment een enorme knal en veel hete ijzer spetters. Ja die dingen heb ik ook gemaakt. Ook nog een half bolletje uit plaatijzer met daarop een kubusje van staal als dobbelsteen. Op de vlakken putjes geboord in de aantallen die passen bij een dobbelsteen. Gevijld uit een blok staal van ongeveer 5x5x5 cm. Dat kubusje moest je alle kanten haaks veilen en het moest nog vierkant worden ook op 0, 2 mm nauwkeurig. Uiteindelijk bleef, als je het goed kon, er een kubusje over van ongeveer 3x3x3 cm. Inderdaad waar blijft de tijd. Het was toch al met al een hele mooie tijd, 55 jaar geleden. En het mooiste van alles vind ik nog dat we het nog steeds na kunnen vertellen.


Datum: 02-12-2007
Naam: J. van Vroenhoven  
img

Van leraar Boumans, de rooie bouwman, herinner ik me nog SCHUIVEN HALF. Als wij ons werkstuk moesten laten zien voor een punt gaven we het stiekem aan elkaar door. Hij keek je dan aan en gaf een punt, van 'n 2 tot 'n 9 voor 't zelfde werk.


Datum: 02-12-2007
Naam: J. van Vroenhoven  
img

Naast Willie Hendriks staat Daan van Zomeren, Gruiters is Jan Gruiters.
Collart is Lambert Collart.
Bekend van Bultje Baar was ook, he jij daar met die blauwe bloes, ik wil je naam niet noemen Jansen maar je bent erbij, 5 kalorise


Datum: 03-12-2007
Naam: J. van Vroenhoven  
img

Wie kan zich nog herinneren die jute zak met afgezaagde paardenpoten, waar de maaien doorkropen? Dit omdat er 's avonds les gegeven werd in hoefsmeden.


Datum: 22-10-2012
Naam: Wim Coolen  
img

Hub van Baar was een zeer begaafd kunstenaar. De schrijver Carel Swinkels schreef de (aan te bevelen) Peelbiografie "Het vergeten leven" over van Baar en Deurne. Hij behoorde tot de 10 beste van de academie in Amsterdam en kreeg daardoor van directeur Antoon der Kinderen een loge (een werkruimte met goed licht) op de universiteit. De Dommel heeft hij vele malen geschilderd. Als leraar was hij niet sterk, altijd met eigen werk bezig op een schoolbank op de hoogste rij. En inderdaad, zonder op te kijken, die bekende uit spraak, "Hé jij daar... ik wil... " Hub van Baar en zijn Lia hadden veel vrienden in de kunstenaarswereld.


Datum: 22-10-2012
Naam: Jack Docters  
img

Heb van 1952 tot 1954 tekenles van Hub van Baar gehad. Het was een aparte man die inderdaad wat in zichzelf gekeerd was. Een man die je niet vergeet. Demonstratief schilde hij tijdens de les zijn fruit en wortels.
Nu ik zelf aquarellen maak begrijp ik na het lezen van het werk van Carel Swinkels hem veel beter en weet nu dat het een gewaardeerde persoonlijkheid en schilder is geweest.
Geboren 1894, overleden in 1982, woonde in de Gestelsestraat.


Datum: 25-01-2013
Naam: Wil Deckers  
img

Jack, heb ook technisch schetsen gehad van (bultje) van Baar zo noemde we hem. 1953-1955 Jack zal ik eens nog wat leraren oproepen die we gehad hebben. Van Gils plaatbankwerken, van Aar zoals genoemd smeden, Peeters draaien, Hermans nederlandse taal, van Haandel algebra en meetkunde, Mulder gym,
Jack als jij er nog meer weet laat dit achter op deze site. Wil


Datum: 26-01-2013
Naam: Jack Docters  
img

Hoi Wil, je had nog Hageman en nog iemand? Die gaven Calorische Werktuigen.
Ze staan beide op die foto in het Oudehands Dierenpark ( Schoolreisje ).


Datum: 27-01-2013
Naam: Jack Docters  
img

Die andere heette Wijnen


Datum: 28-01-2013
Naam: Wil Deckers  
img

Jack , weet jij het fotonr.?, dan herken ik ze wel. Constructieleer en Tekenen, weet jij dat nog? Het tekenlokaal was aan de zijde op de 1e etage. Ik stond aan het raam, kant van de van Egmondstraat. Hebben ze onder de tekenles mijn criterium gejat , terwijl ik bij de tekenleraar stond voor een bepaalde vraag.. Ik kom terug, foetsie . Die desbetreffende leraar deed er niets aan. Heb ik de rest van het uur met mijn vinger zitten tekenen, en met mijn ogen dicht .Hij kon de pot op ! Vergeet ik nooit meer.


Datum: 28-01-2013
Naam: Jack Docters  
img

Het fotonr:van het schoolreisje is 11136.
Wat is een criterium ? Ik had bij het schetsen alleen maar een lineaal, 2 driehoeken een potlood en gum en een duivenveer.