EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

364

Bijdrager:

Jaar:

1932

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

St Catharinastraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Beroepsonderwijs / Nijverheidsscholen / ROC / Summa College

Onderwerp 3.:

1e Technische School / Ambachtsschool

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
De 1e Technische School. (5) Luchtfoto.

Beschrijving

Een luchtopname van het gebied tussen Catharinastraat (diagonaal rechtsonder) en Mauritsstraat (diagonaal linksboven). Geheel rechtsboven is een deel te zien van het toenmalige Gemeentelijk Lyceum. Daaronder (aan de Catharinastraat en om de hoek in de Anna van Egmondstraat de 1e Technische School. Het meest linkse pand in de A. van Egmondstraat, met de sheddaken er achter, was de afdeling textiel, dat later de textielschool werd. Daartoe werd links daarvan, op de hoek met de Mauritsstraat, nog een nieuw complex neergezet. Op de foto nog een onbebouwd terrein. Dat laatste gebouw is weer te zien op foto 350 .
(RHCe 0006654)


Geplaatst op

30-05-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 08-05-2007
Naam: Giovanni Hartogs  
img

Op de hoek St. Catharinastraat-Anna van Egmondstraat is later nog de SKB gekomen, in de volskmond beter bekend als de koksschool. Die is weer later opgegaan in De Rooi Pannen en zit nu in de Kaakstraat in Woensel-Zuid.
Bij ons in Gestel had je vroeger SG De Gender (voorheen MAVO Margaretha Sinclair), die is in 1985 of 1986 samengegaan met bovengenoemde Technische School en ook in dit gebouw gekomen.
Nu is het hele terrein veranderd en staan er op het voormalige schoolterrein dure appartementen.
Wat ik altijd bijzonder vond aan het schoolgebouw was onze gymzaal, die aan de zijde van de St. Catharinastraat BOVEN de fietsenstalling hing. Ook die is er nu niet meer.
Overigens zijn op het oude hoofdgebouw (waarvan alleen nog de buitenkant overeind staat) replica's van de tegeltjes van de allereerste functie van de school aangebracht: Ambachts- en Teekenschool, met dubbel E.
Over het pand van het St. Catharinalyceum, dat ook op deze foto staat, heeft een jaar geleden trouwens nog een artikel in de krant gestaan. In WOII vond daar namelijk het zogenaamde vlagincident plaats, waarbij de leerlingen massaal weigerden onder de nazi-vlag door naar binnen te gaan.


Datum: 08-05-2007
Naam: Will van der Linden  
img

Beste Giovanni, Het schoolpand aan de Julianastraat was het Gemeentelijk Lyceum. Het St Catharinalyceum stond in de van Maerlantlaan en heet tegenwoordig het van Maerlantlyceum.


Datum: 08-05-2007
Naam: Giovanni Hartogs  
img

Klopt helemaal Will, foutje van mij!


Datum: 25-08-2014
Naam: Maarten de Graad  
img

Deze luchtfoto is gemaakt omstreeks 1940. De uitbreiding van het de gemeentelijke HBS met een gymnasium vond plaats in 1939. De linker bovenhoek is nog onbebouwd, waar in 1942 de huisvesting voor de textielschool kwam. De uitbreiding van de Ambachtsschool moet afgaande op de vormgeving ergens in de jaren 20 zijn gebouwd..