EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

8777

Bijdrager:

Jaar:

1960

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

232 Burghplan

Straat:

St Petrus Canisiuslaan

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Stratum, Pius X

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Pius X kerk (1)

Beschrijving

Aan de Petrus Canisiuslaan. Bouwpastoor Raaijmakers. Dit kerkgebouw werd in 1991 gesloopt.


Geplaatst op

29-01-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 30-01-2007
Naam: Henk Vos  
img

Oh! Onze kerk. Wat is het toch jammer dat dit prachtige gebouw moest worden gesloopt. Als er íets bepalend was voor het beeld van Burghplan dan was het deze kerk wel. Ik ben blij dat ik hem middels deze foto weer eens terug kan zien.


Datum: 07-04-2007
Naam: Nico (?)  
img

Wie kan zich nog de brand en waterschade herinneren?


Datum: 10-04-2007
Naam: Henk Vos  
img

Ik weet nog dat ik in de klas zat (Sartoschool; ik weet niet in welke klas) en het leek erop dat er waterdamp opsteeg van het dakleer dat droogde in de zon. Bij nader inzien bleek dat het dak in de fik stond. Verder kan ik me er niet veel meer van herinneren. Verder weet ik nog dat Zwieber in de toren is geklommen en boven op de bal heeft gestaan.


Datum: 16-04-2007
Naam: Peter Knippenberg  
img

Het dak is er ook eens in zijn geheel afgewaaid tijdens een hevige storm. Ik weet niet meer welk jaar dat was, dat zou ik mijn moeder moeten vragen.
Toen hebben ze tot in Geldrop stukken dakisolatie terug gevonden.


Datum: 16-04-2007
Naam: Thea Schalkwijk  
img

Dat het dak er af is gewaaid was op 9 dec 1965. dDt ik het nog weet kwam omdat 10 dec mijn trouwdag was, en het weer voor ons toen niet zo prettig was.


Datum: 20-06-2007
Naam: Anneke (Jansen) van Klinken  
img

Ik herinner me ook nog dat het dak er af gewaaid is. Ik zal toen een jaar of 12- 13 geweest zijn. Het was heel eng. Ik zat op een handenarbeidclubje bij Hr. en Mw. Ibes thuis. Zij woonden aan de van Renesseweg en ik woonde aan de Houckgeeststraat. Die avond mochten we pas laat naar huis, want het was te gevaarlijk vanwege rondvliegende bouwmaterialen om eerder over straat te gaan.


Datum: 01-10-2007
Naam: Fred Looijmans  
img

Voordat deze kerk er stond was er een (houten?) noodkerk aan de kant van de Sartoschool. Kan ik me vaag iets van herinneren, weet er iemand meer over? Misdienaar geweest of zo? In de nieuwe kerk, een revolutionair gebouw in de vorm van een tent met scheerlijnen, was ik boekjesverkoper. Hoewel er veel druk werd uitgeoefend door de onderwijzeres en de kapelaan bedankte ik voor het misdienaarschap, ik durfde niet op dat grote altaar te staan. Die kapelaan (Van de Sande) is later nog uitgetreden uit het ambt. Was toen nog iets aparts. Ik mocht trouwens als boekjesverkoper wel mee op misdienaarsreisje. Mijn neef Fons Steures is nog een tijdje organist geweest. Zelf vond ik de Gregoriaanse mis om halftwaalf erg mooi toen ik een jaar of 12 was. De kerk was een energieslurper: de stookkosten rezen de pan uit en het ging financieel niet goed. In de toren hing nog altijd die ene klok, terwijl het toch de bedoeling was dat het er drie zouden worden als het financieel rond kwam. Het is er nooit van gekomen... Jammer dat er nu een supermarkt staat.


Datum: 01-10-2007
Naam: Tini van Rooij  
img

Voor de opening van deze kerk was er een noodkerk gevestigd in de kantine van de 2e LTS aan de Piuslaan. Van een houten noodkerk weet ik niks.


Datum: 02-10-2007
Naam: Nico van Valen  
img

Ook de Beatmissen kan ik me nog goed herinneren,


Datum: 02-10-2007
Naam: Nico Rombouts  
img

Het houten gebouwtje waar Fred het over heeft, is volgens mij het eerste wijkgebouw, voordat gemeenschapshuis De Kuub werd gebouwd. Daar was ook de repetitie van drumfanfare Pro Musica altijd. Later toen de Kuub weer verkocht was is er een wijkgebouw gekomen in de houten gebouwtjes van de kleuterschool aan de Gustaaf de Smetstraat.


Datum: 02-10-2007
Naam: Fred Looijmans  
img

Tini, ik kan me niet herinneren dat ik ooit naar de kerk ben geweest in de LTS. Wel een mis in het houten gebouw op de plaats waar later de pastorie is gebouwd, dus tussen de moderne kerk en het schoolplein van de Sartoschool. Dat houten gebouw puilde toen uit, zo druk was het.


Datum: 06-10-2007
Naam: Fred Looijmans  
img

Nu ik er wat langer over nadenk, zit het volgens mij zo. Het houten gebouw was zoals Nico zei het eerste wijkgebouw. Ik denk dat het tijdelijk in gebruik is geweest als kerk in de tijd dat het dak van de kerk was gewaaid. Dat was volgens Thea op 9 december 1965. De kerk was daarna waarschijnlijk een tijd buiten gebruik en de missen werden gehouden in het wijkgebouw. De stampvolle mis uit mijn herinnering moet dan de nachtmis met Kerstmis 1965 zijn geweest.
Dat houten gebouw stond op de plaats waar later de nieuwe pastorie is gebouwd. De pastorie was in die tijd niet vlakbij de kerk, maar was gehuisvest aan de andere kant van de grote speelwei aan de Petrus Canisiuslaan, dus bij de Moreelselaan in de buurt. Daar stonden grote hoge huizen voor gezinnen met veel kinderen en de pastoor woonde met dienstmeid (en kapelaans??) in een van die huizen. Ik meen dat hij naast de familie Van Dorsten woonde. Het houten wijkgebouw is later vervangen door De Kuub die werd gebouwd op het braakliggend terrein tussen de speelplaats van de Sartoschool en de Petrus Canisiuslaan.


Datum: 06-10-2007
Naam: Lia van Valen  
img

Klopt. De pastoor woonde in de Caspar Netscherstraat no. 2 op de hoek met het Pieter Neefspad. Naar mijn idee woonden de kapelaans van Heusden en van de Sande er niet, maar dat weet ik ook niet zeker. De familie van Dorsten woonde niet precies naast de pastorie, maar enkele huizen verder, op 8 volgens mij. Het waren inderdaad kinderrijke gezinnen daar evenals de Moreelselaan. Goede leveranciers voor de lagere scholen de Sartoschool en de Margeritaschool. Ik ben een reünie aan het organiseren van de meisjesschool uit 1963-1964 en er staan 50 meiden op die foto. Als je de andere klassenfoto's bekijkt staat er altijd wel een zusje of een broertje op de foto's uit de andere jaargangen op.


Datum: 06-10-2007
Naam: Ellen Balemans  
img

Beste Fred, na de noodkerk in de LTS, waar ik mijn eerste communie heb gedaan in 1957, kwam er een houten noodkerk. In 1958 heeft mijn broer daar zijn eerste communie gedaan. Ik moet nog ergens foto's hebben waar wij samen op staan voor dat houten noodkerkje. Zal eens zoeken.


Datum: 07-05-2008
Naam: Fred Looijmans  
img

Goed is te zien dat er maar één klok in de toren hangt. Het zouden er drie moeten worden, zodra er genoeg gespaard was. Het is er helaas nooit van gekomen. Herkent iemand de kinderen op de foto?


Datum: 07-05-2008
Naam: Johan Vervest  
img

De Pius X is financieel altijd noodlijdend geweest. In andere Eindhovense parochies werden actie's gevoerd om de kerk te kunnen bouwen.


Datum: 03-07-2008
Naam: Jan van der Meulen  

Pastoor Raymakers de bouwpastoor van de Pius X, die ook kapelaan is geweest in de St. Catharina kerk, heeft in ernstige mate keelkanker gehad was daardoor flink gehandicapt. Zijn nieuwe Pius kerk, waarop hij zeer trots was, had geen vlotte start. Stortte het dak niet in? Na herstel werd de kerk uiteindelijk afgebroken omdat ze niet meer voldeed aan de gewijzigde omstandigheden. In de plaats kwam op enige afstand een nieuwe veel kleinere Pius X kerk. Op de plaats van de afgebroken kerk kwam een nieuw pand.


Datum: 13-01-2012
Naam: Anita Pols  
img

Volgens mij was mijn vader daar misdienaar, Christ Pols.