EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

21066

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

232 Burghplan

Straat:

St Petrus Canisiuslaan

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Stratum, Pius X

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Pius X kerk in het Burghplan

Beschrijving

Een foto van de Pius X kerk, ik vermoed toen deze net gebouwd was begin jaren 60.


Geplaatst op

14-08-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 14-08-2009
Naam: Marco Janssen  
img

Cool man! nog vaak stiekem op het dak geklommen en in de toren geweest. Nu staat er een Albert Heijn met daarboven seniorenwoningen.


Datum: 14-08-2009
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Zoals bij afbraak van vele andere kerken in Eindhoven is ook voor deze kerk een grote groep kerkgangers verdrietig achtergebleven.
Nog bijna dagelijks kom ik iemand tegen voor wie de Pius X-kerk nog steeds het belangrijkste gebouw in zijn leven was. Voor hem is dan het gebouw er niet meer maar het PiusX-gevoel houdt hij heel levend. Was trouwens een voor die tijd heel design gebouw. Zouden ze hier in Eindhoven hoge ogen mee hebben kunnen gooien in de nu gehouden strijd om "design-stad" van Europa.


Datum: 14-08-2009
Naam: Wim Habraken  

Van deze kerk is ooit het dak eraf gewaaid!!


Datum: 14-08-2009
Naam: Ben Brekelmans  
img

Naar ik meen, had deze mooie kerk ook een parochiehuis. Erachter of opzij? Het staat me bij dat dat De Kuub heette vanwege de vormgeving. Verschillende keren heb ik daar mijn basgitaar naar binnen gedragen. Zit ik goed?


Datum: 15-08-2009
Naam: Koen Dircksens, oud-koster Pius-X.  
img

Ik kan het fout hebben, maar in mijn herinnering stond de toren aan de andere kant, boven de sacristie. Dan zou deze foto spiegelverkeerd zijn geplaatst. Overigens is de kerk ergens tussen september en december 1958 geconsacreerd.
(Ik denk dat hij goed staat, zie foto 8777 (Tini))


Datum: 15-08-2009
Naam: Johan Rombouts  
img

Een paar antwoorden op de reactie's. Van de Kerk is inderdaad ooit een stuk dak afgewaaid, ook heeft het ooit in brand gestaan.
Het gebouwtje de Kuub stond rechts van de kerk, met daartussen nog de Kardinaal de Jongweg, deze nieuwbouw is in de plaatsgekomen van het oude houten buurtgebouw dat achter de kerk rechts stond, ook in de Kardinaal de Jongweg.
De foto staat niet gespiegeld, de toren stond aan kant van de Gustaaf de Smetstraat.


Datum: 15-08-2009
Naam: Koen Dircksens, oud-koster Pius-X.  
img

Bedankt Tini, je hebt gelijk. Aan de rechterkant was de sacristie vastgebouwd aan de kerk. Daarnaast lag de (speelplaats van) de jongensschool.


Datum: 15-08-2009
Naam: Gerry de Bie  
img

De bedoeling van dit ontwerp was, dat het op een tent moest lijken. De schuine betonnen balken links en rechts moesten de scheerlijnen voorstellen.


Datum: 15-08-2009
Naam: Kees van der Hoeven  
img

AFTh (van der Heijden) heeft nog een kort stukje aan deze kerk in zijn roman Vallende Ouders gewijd. Hij was een bushalte eerder uitgestapt om naar het Tivoli dat hij uit zijn jeugd kende, te lopen. Toen kwam hij langs de kerk die hij de Pius Paljas-kerk noemt. Willem van der Sommen vertelde me dat de carnavalsclub in het Burghplan ook de Paljassen heet(te?). Kennen meer mensen de kerk als Paljas, of was het weer zo'n verzinsel van AFTh?


Datum: 16-08-2009
Naam: Peter Rombouts  
img

De Carnavalsclub, waar K vd Hoeven het over heeft, heette de Piassen en waren thuis in de Kuub. Achter de Kerk zie je nog een stukje van de Beppino kleuterschool. Gehuisvest in houten barakken.


Datum: 19-08-2009
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Ik heb het boek van AFTh er nog eens op nageslagen en moet mezelf corrigeren. Van der Heijden noemt de kerk "de waarschijnlijk lelijkste kerk van Nederland". De parochianen zouden hem "Pias Tien" hebben genoemd. "als je er pal voor gaat staan, heeft het bouwwerk ook wel iets van een harlekijn bij wie ze te hard aan het touwtje getrokken hebben. (...) van opzij bezien doet de Pias Tien ... nog het meest aan een spin denken".
Zijn er parochianen die die naam Pias Tien kennen?


Datum: 16-10-2015
Naam: Nico van Dorsten  
img

Even een reactie op de bijdrage van Ben Brekelmans m.b.t. De Kuub.
De naam de Kuub vindt zijn oorsprong in een actie die was opgezet om de bouw van dit gebouw te financieren. Die actie heette 'Koop een Kuub' . Geef een donatie en koop bij wijze van spreken een kubieke meter van het te bouwen verenigingsgebouw. Toen dit uiteindelijk was gerealiseerd werd er een prijsvraag uitgeschreven om het gebouw een naam te geven. Mijn vader, Jan van Dorsten, verzon toen om het gebouw "De Kuub" te noemen en ik als zijn jongste zoon mocht dit voorstel insturen. Er was een geldbedrag van 100 gulden aan verbonden en ik mocht als jongeling bij de officiële opening aanwezig zijn. Het prijzengeld heb ik met mijn vader gedeeld.