Fotonr.: 836
Bijdrager Gemeente Eindhoven
Jaar: 1980
Locatie 1.:Strijp |612 Philipsdorp |Iepenlaan

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

De Iepenlaan gezien richting Frederiklaan

Beschrijving De Strijpse Iepenlaan in 1980, dat is het enige wat we weten. Ongeveer ter hoogte van het gebouw links staat nu het Buurthuis 't Bellefort. Heeft hier een school of iets dergelijks gestaan ? Iets verderop in de straat rechts is een torentje te zien. Hier staat nog een oud kerkje dat niet meer in gebruik is. Ik neem aan dat het torentje tot deze kerk heeft behoort. Wie weet iets over dit kerkje, alle informatie is welkom.

=== zie voor dit kerkje o.a. foto 918. (Red.) ===Geplaatst op 24-07-2005

Reacties

Datum: 15-09-2005
Naam: John van Iersel img

Daar heeft inderdaad een Lagere School gestaan. Het kerktorentje rechts stond op een Protestants kerkje. Voor de jeugd werden daar eenmaal per week 's-avonds Bijbelse dia's (toen noemden ze dat lichtbeelden) vertoond. Die avonden werden druk bezocht en niet vanwege de lichtbeelden alleen.


Datum: 29-03-2006
Naam: Leen Brugmans img

Het was een christelijke lagere school en een christelijke mulo.
Het kerkje was geen protestants kerkje. Ik dacht dat het van een apart geloof was, welke? Sorry === zie foto 1322 en foto 1323 ===


Datum: 29-03-2006
Naam: Bert van Engeland img

Het was een lagere school van de Christelijke Nationale Schoolvereniging. Ik heb er zelf mijn lagere schooltijd doorgebracht. Op hetzelfde adres zat ook de 2e Christelijke ULO school. Het afscheid van de school vierden we in het "kerkje" tegenover de school waar we traditioneel een bijbeltje kregen. Achter het kerkje was een straatje waar een snoepwinkeltje was. Ik heb daar menig zakje zwart-wit en jodevet gekocht.


Datum: 30-03-2006
Naam: John van Iersel img

Volgens mij kocht je je zwart-wit toen bij Sengers in de Draaiboomstraat. Op de hoek van het gangetje dat naar de Hubertastraat liep.


Datum: 04-04-2006
Naam: Leen Brugmans img

===Lees vooral de tekst bij foto 1322 en foto 1323.===


Datum: 16-05-2006
Naam: Marijke Nienhuis img

Hier stond inderdaad de Christelijke Nationale School. Mede-oprichter was mijn grootvader Willem Nienhuis. Zes schoolklassen en daarvoor een groot schoolplein. Op het plein stond nog een houten gebouwtje voor BLO (bijzonder leer onderwijs). De school is in de jaren 80 afgebroken. Zijn er nog oud-leerlingen? Al mijn broers en zuster (Wim, Ben, Dik, Ineke) en ik hebben de school bezocht.


Datum: 17-05-2006
Naam: Walter van der Elst img

Mijn zus heeft hier nog op de *M(ULO gezeten, waarschijnlijk mijn broer ook, maar daar ben ik niet zeker van.


Datum: 21-06-2006
Naam: Joop Heldoorn img

Erg leuk, mijn ouders hadden het snoepwinkeltje op Draaiboomstraat 1. Tot 1942, na het bombardement op Philips. Toen zijn wij naar Tivoli vertrokken. Het kerkje was Nederlands Gereformeerd


Datum: 21-06-2006
Naam: Frans Gommers

Correctie voor Joop; het kerkje was van de Vergadering van Gelovigen. Zie het commentaar bij foto 1322 en andere foto's via deze link.


Datum: 09-10-2006
Naam: Dick Smit img

Hier zijn nog 2 oud leerlingen van begin jaren '50. Jan en Dick Smit, wij woonden toendertijd op de Limburglaan. Wie kent melkboer Smit nog? Je kon daar altijd achterom via de Draaiboomstraat nog wat melkprodukten kopen.


Datum: 10-12-2006
Naam: Yvonne de Haan-Roubos img

Ik herken inderdaad ook de Iepenlaan.Ik zat daar op de lagere school in 1956. De naam Marijke Nienhuis herken ik nog, volgens mij had zij ook een nichtje Maud Nienhuis. Van de moeder van Maud kregen wij handwerkles.


Datum: 16-01-2007
Naam: Bert de Feij img

Links achter de bus was het schoolplein met de Christelijk Nationale School, Iepenlaan 38. Ik heb daar alle klassen doorlopen vanaf 1957. Het dak van de school is vaag te zien. Het gebouw dateerde van omstreeks 1920 denk ik. De 1e klas: Juff. v. Strien, 2e klas: Juff. Japin, 3e klas: mr. Bakker, 4e klas: mr. Speijer, 5e klas: mr. Smit, 6e klas, mr. Stoelman. Later is de school verhuisd naar Gestel (nieuwe school, bestaat nu ook al niet meer). De bus op de foto is één van de drie bussen van "van Dijk", die 's morgens de kinderen bracht vanuit drie richtingen in Eindhoven en om 4 uur weer thuisbracht. 's Middags bleven we over met een rode schooltas met een trommeltje brood en een flesje chocomel.


Datum: 16-01-2007
Naam: Walter van der Elst img

In (ik gok nu) 1958 is de ULO verhuisd naar het nieuwe gebouw in de Marconilaan. Nu staat daar de kattenrug.


Datum: 11-09-2007
Naam: Chris Kauffeld img

Vooraan links was in de jaren vijftig de 2e Chr. ULO, met mijnheer van Vliet als hoofdonderwijzer. Ik heb er enkele jaren vertoefd. Eind jaren vijftig is deze ULO verhuisd naar de Marconilaan.


Datum: 30-09-2007
Naam: Joop Heldoorn img

Apropos Dick Smit, je hebt gelijk. Sipman zat inderdaad naast het gangetje, dat naar de Iepenlaan liep, vanaf de Draaiboomstraat. Tegenover dat gangetje woonde inderdaad melkboer Smit. Aan de andere kant van het gangetje woonde een schoenmaker. Tussen Smit en Sipman is op 6 december 1942 een bom gevallen in de Draaiboomstraat. Ik kan me het grote gat in de grond goed herinneren.


Datum: 01-10-2007
Naam: Bob de Smit img

De (nieuwe) school waar Bert de Feij over schrijft stond aan de Brahmslaan 47. Wanneer de verhuizing plaatsvond weet ik niet maar het zal omstreeks 1965 zijn geweest. De juiste naam, van wat hij mr. Smit noemt, is: de Smit. Zie ook foto 8595


Datum: 02-10-2007
Naam: Joop Heldoorn img

Aanvullend op mijn vorig commentaar kon ik mij zojuist de naam van de schoenmaker herinneren, dat was Bos. In de winkel naast ons, daar zat Hanneke Vermeulen. Ja, geheugen is een interessant iets.


Datum: 03-10-2007
Naam: Joop Hazelaar img

Ik heb daar ook op school gezeten in het houten gebouw. In het stenen gebouw was de werkklas en de huishoudklas van juffrouw Oggel en hoofdmeester Wijmans. Zijn er nog vrouwen en heren die daar op school zaten?


Datum: 19-10-2007
Naam: Frans Pieper img

Ik kwam vanmiddag bij Albert Heyn een man tegen en zag meteen dat het Dirk Sipman was. De fietsenmaker is inmiddels 86 jaar en woont in Peppelrode, dit vanwege de minder goede gezondheid van zijn vrouw. Hij maakte het verder nog goed!


Datum: 15-02-2008
Naam: Dick Oggel img

Toevalligerwijs belande ik op deze pagina. Ik, Dick Oggel, ben een neef van Juffrouw Oggel waar Joop Hazelaar het over heeft. Juf Oggel woont in Axel (Zeeuws-Vlaanderen) en is 92 jaar. Ze kende de naam Joop Hazelaar en kon zich het goed herinneren. Ze was heel verrast en vond het erg leuk en doet ieder die haar heeft gekend de groeten.


Datum: 25-02-2008
Naam: Joop Heldoorn img

Aan de rechterkant kijkend naar de Frederiklaan, woonden vroeger, opeenvolgend: Creemers (Theo), Smaling (Ad), van Lotharingen (Ria), Savenije (Willie), Prins (Henk en Hillie), daarnaast geloof ik Sipman. Het kan zijn, dat ik iemand vergeten ben. Kent iemand het tegenwoordige verblijf van een of meer van deze mensen?


Datum: 25-02-2008
Naam: Hennie de Groot img

Aan de linkerkant ongeveer waar de 2e auto staat, na de bus, woonde de familie van Willigen. Deze familie woonde eerst in de Ploegstraat, had 2 zonen Rinus en Frans. En 2 dochters. Frans werkte bij de Philips Brandweer en woont nu in Maasbommel.


Datum: 25-02-2008
Naam: Marianne van Lieshout img

Aan de rechterkant woonden o.a. ook nog de fam.Gerritsen en de fam.Giroldi. Naast de fam.Giroldi op nummer 19 woonden wij zelf, de fam.van Lieshout, daarnaast schoenmaker Bos, dan kwam er een gangetje en naast dat gangetje was de winkel van Sipman. Naast Sipman woonde de fam. Alberts en verder door de fam. Jonkers. De namen van de andere bewoners weet ik ook niet meer, alleen dat vooraan in de straat een jongetje woonde met de naam Peter, achternaam ben ik kwijt, en hij speelde altijd met mijn jongste zusje Els.


Datum: 02-03-2008
Naam: Joop Heldoorn img

Toch zijn de Heldoorns weer terug in de buurt. Mijn neef woont nu op Iepenlaan 17, ik geloof naast waar Sipman woonde.


Datum: 02-03-2008
Naam: Marianne van Lieshout img

Dat klopt, na de verhuizing van schoenmaker Bos kregen mijn ouders de fam.Heldoorn als buren. Als ik het me goed herinner stonden zij met fruit op de markt.
Sipman woonde inderdaad aan de ene kant van het gangetje op nummer 15 en de fam.Heldoorn aan de andere kant op 17.


Datum: 14-10-2009
Naam: Jack van Aggel img

Aan de rechterkant hebben mijn opa en oma Smulders gewoond, op nr 67. Daar recht tegenover stond toen de Iepenkniep. Later is dat gesloopt en de nieuwbouw kreeg de naam Bellefort. Aan de achterzijde van de huizen rechts was de Draaiboomstraat. Hier heeft nog lang de textielwinkel van Sengers gestaan.


Datum: 22-02-2010
Naam: Redactie EiB img

Dit jaar bestaat het Philipsdorp 100 jaar. Er wordt in de wijk veel aandacht aan besteed. O.aI zijn afgelopen januari 39 foto's opgehangen waarop te zien is hoe de wijk er vroeger uitzag.


Datum: 03-09-2010
Naam: Bert de Feij img

Achter de huizen die aan de rechterkant staan tegenover de Christelijk Nationale School in de Iepenlaan was vroeger een pad. Rechts waren ook huizen (dat heet nu Wilgenhof) en 's middags in de pauze van school wandelde ik daar wel eens door dat pad met mijn moeder. Ik zat denk ik in de eerste klas (1957) In één van die tuintjes die uitkwam op dit pad lag een verroest schip in de achtertuin. Dat heeft destijds op mij veel indruk gemaakt. Wie weet hier nog iets van?


Datum: 03-09-2010
Naam: Joop Hazelaar img

Ik ken nog iemand daar uit de buurt die bij mij in de klas zat, Koen Niemijmer. Waar die is gebleven zou ik wel willen weten. Kom daar nog vaak in de buurt ivm PSV. Zet af en toe mijn auto in de Keerweerstraat. Joop Hazelaar


Datum: 26-10-2011
Naam: Nelleke van Winkelhoff img

Mijn moeder heeft in de jaren '20 haar kleuterklasjaren doorgebracht op de Iepenlaanschool. Dhr. Havinga was daar een jonge leraar. Toen ik (dochter van) in de jaren, eind '60, naar de Mulo ging in de Iepenlaan werkte dhr. Havinga daar als docent Frans(?). Zo ook zijn vrouwelijke naamgenoot mw. Havinga (Mina). In mijn 1-ste klas van de Mulo moest ik nog op zaterdagochtend naar de Mulo. Ik vond toen een briefje van 10 gulden en ging na schooltijd naar de textielwinkel Sengers om daar een spijkerbroek van precies 10 gulden te kopen. Sengers was een piepkleine textielwinkel. Heette het toen niet Brons? De spijkerbroek mocht ik nooit aan naar school omdat dat ordinair was voor een meisje!
Op de hoek van de Schouwbroekseweg/Sint Severusstraat was een snoepwinkel waar we in de pauze snoep kochten en bleven hangen voor de winkel. Er tegenover op de hoek was een slagerij waar ik de naam van ben vergeten. Wie weet meer over de jaren eind '60 begin '70 over de Iepenlaanschool en docenten en omgeving?


Datum: 24-08-2013
Naam: Frans Nijsten img

Even een reactie op het bericht van Bert de Feij. Dat schip lag inderdaad in een van de tuintjes van de Draaiboomstraat. Volgens mij is er door de eigenaar jaren aan gewerkt om het netjes af te werken.


Datum: 16-02-2014
Naam: Yvonne Hamelink img

Ik ben op zoek naar meer gegevens over dit schooltje. Ik weet dat ik toen, op mijn derde jaar en vierde jaar j(1963-1964), op een schooltje gezeten heb.
Je kon dan in de zomer buiten in een groot bad spelen dat de juf had opgezet. Of met carnaval dat ik verkleed was als poes. Meer weet ik eigenlijk niet, ik was te jong. Vond het wel een leuk schooltje. Weet u meer over dit schooltje? Weet u of er lijsten bestaan van wie op dit schooltje zaten?Misschien nog oude foto's van de jaren 1963-1964?


Datum: 23-08-2017
Naam: Thea Bezuidenhout img

Wij woonden in de Iepenlaan nummer 3 van 1940 tot ongeveer 1947. Ik ben daar naar school gegaan, vanaf 1944 tot 1950. In 1944 was het schooltje bezet door soldaten,(Engelsen? Amerikaners?) En pas na de oorlog konden wij als leerlingen weer het gebouw in gebruik nemen. Intussen behielpen de onderwijzers zich door 'n winkeltje te huren waar we om de beurt klas kregen. Dhr van Aller was het hoofd. Mijn eerste onderwijzeres was mej. Remmers. Tweede klas was dhr Kleinbergen. Dhr Havinga was een van mijn laaste onderwijzers daar, in klas 6. Daar was ook dhr Bakker. Ik heb nog mijn rapport van deze 6 jaren! De ULO was destijds ook op het terrein van deze school en is later verhuisd na Jan van Heelustraat 1 in Gestel. Daar heb ik mijn ULO loopbaan voltooid. Het kerkje aan de overkant van de Lagere school was inderdaad "De Vergadering van Gelovigen". Mijn ouders waren lid van deze gemeente. Men kan het vergelijken met de Baptisten kerk.


Datum: 06-12-2019
Naam: Bart Wijsmuller img

Ik heb er zelf op school gezeten in de jaren zestig en heb de verhuizing naar de Brahmslaan nog meegemaakt.  Ik weet er niet zoveel meer van, maar kan me meester Schimmel nog herinneren en hoe erg ik het vond daarna weer een andere lerares te krijgen.