Bijdrager Henri Spaan
Jaar: 1946
Locatie 1.:Tongelre |311 Villapark |Fazantlaan
Onderwerp.: Religie |Processies / Bedevaarten |Overige Processies / Bedevaarten
Reacties
Naam: Ben Brekelmans
Dit tafereel herken ik van de gouden bruiloft van mijn schoonouders, zo'n twintig jaar geleden in Mariahout. Inderdaad: een open landauer met daarin het gouden paar, voorafgegaan door bloemenmeisjes. Ze werden eerst door het dorp gereden als waren het Olympische kampioenen (ze hadden wel 10 kinderen) waarna gestopt werd bij de kerk. Wat dat anker ermee te maken heeft? Geen idee!
Naam: Anne Troost
Nee Hennie ik denk eerder dat dat de school is in de Ploegstaat en dat de straat waar de processie loopt de Staringstraat is. Een huwelijk lijkt me ook niet van toepassing of het van bloemen gemaakte anker wat dat meisje draag moet het teken van hoop zijn. Mijn vermoeden is een of ander priesterfeest.
Naam: Peter Vermeulen
Wat de locatie betreft zal ik ook een poging wagen: de Nutsschool in de Reigerlaan (zie foto 7260 voor de schoorsteenkappen)
Naam: Anne Troost
Er wordt verwezen naar foto 8020. Hier hangt een tweekleurige vlag buiten dat zou geel/wit mogelijk kunnen zijn. Dus dan toch iets met een priester. Het teken van hoop werd vaak bij een begrafenis gebruikt. Peter ik denk het niet, deze gevel heeft een uitbouw en de ramen zijn anders.
Naam: Anne Troost
Nee ingetogen is het woord niet van de kerk. De meeste priesterfeesten waren optochten met koetsen, de gilde erbij, veel bruidjes en iedereen in het zondagse pak (vaak nog eens extra gekocht). Nee Fanny ingetogen stond vaak niet in het woordenboek van de kerk. Uitzonderingen daargelaten. Hennie en ik weten zeker dat het st. Joriscollege het ook niet is. Daar staan en stonden geen torentjes op het dak . Kijk maar eens op foto 6523, foto 6524 en foto 6525.
Naam: Anne Troost
Fanny, zoals ik hierboven al vermeldde, het anker is het symbool van de hoop in de katholieke kerk. Algemeen heb je gelijk dan staat het naast hoop ook voor trouw en vastberadenheid. Maar aangezien we er van uit gaan dat deze "optocht iets met de kerk te maken heeft" is de betekenis hoop.
Naam: Hans van Melis
Ik HOOP dat ik niets verraad. Maar op de (slechte) foto van het rijtuig zijn twee bejaarde mensen te zien, een man en een vrouw, waarschijnlijk betreft het een 50 jarige bruiloft
Zie nu ook "Geloof Hoop en Liefde" foto 8181
Naam: Henri Spaan
Het is de achterzijde Nutsschool aan de Reigerlaan, gezien vanaf de hoek Treurenburgstraat en Fazantlaan. Van de twee huizen aan de rechterzijde staat alleen Fazantlaan nr 4 er nu nog. Nummer 2 is herbouwd. Waarschijnlijk gaat de stoet naar de Mesdagstraat 25 ivm een 50 jarige bruiloft. Aan de identiteit van de bruidjes wordt nog gewerkt. Nu de plaats van foto 8181 nog. Ik heb vanmiddag in die buurt gezocht. Tot nu zonder resultaat...
Naam: Anne Troost
Mooie foto van de achterzijde op de site over de architect Hanrath die deze school aan de Reigerlaan ontworpen heeft. www.tgooi.info/architect/reigerlaan02.jpg Ook is hier duidelijk te zien dat er tegen de achtergevel nog een laagbouw staat. Ook staan er gebouwen achter de school op de hoek van de Fazantlaan /Eksterlaan waardoor men nooit zo als bij deze foto recht op de school kan rijden .
Naam: Anne Troost
Ik had het mis en Peter Vermeulen had het eigenlijk van het begin bij het rechte eind maar we zijn er uit zie foto 8221 bedankt Hans . Dus geen processie Gestel maar Tongelre.