EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

7192

Bijdrager:

Jaar:

1919

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

212 Rochusbuurt

Straat:

Geldropseweg

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Textielindustrie

Onderwerp 3.:

EWOFA / Robert von der Nahmer

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Von der Nahmer Wollenstoffenfabriek. (6)

Beschrijving

Deze foto is gebruikt om te trucagefoto 1634 te maken. Van deze laatstgenoemde foto plaats ik hier nog eens het origineel onder de "grote versie". Een luchtfoto van de werkelijke situatie staat op foto 1623.


Geplaatst op

11-11-2006

Reacties:

Datum: 11-11-2006
Naam: Peter Vermeulen  

Links staat de weverij, recht vooruit het ketelhuis. De sheddaken horen bij de spinnerij. Het lage gebouwtje rechts van de schoorsteen noemde mijn vader het duvelhok.
De tekst op de rechtse plaat tegen het rechtse gebouw luidt: Ingang en uitgang voor werklieden der fabriek UITSLUITEND poort no 2. Bij overtreding kan ontslag direct volgen


Datum: 11-11-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Dat is weer een bewijs dat de rest niet werkte. Wat zou er geheimzinnigs aan geweest zijn, dat er ontslag op kon volgen? Bij garageeigenaar (Molenstraat) mocht je ook niet weten dat hij gedisteleerd water uit de Dommel haalde.


Datum: 12-11-2006
Naam: Wil van Hout  
img

In die tijd gebruikte men Urine voor de bewerking van garen. Ik geloof voor te sterken. En dat mochten ze alleen maar in Tilburg weten, want hier werd dat niet in de kruik aangeleverd. Met mijn schrijven hiervoor over Distilleren, wordt geen jeneverstoken bedoeld, maar water voor in de accu.


Datum: 13-11-2006
Naam: Anneke van Rijn van der Veen  
img

Daarom werden Tilburgers ook de *kruikenzeikers* genoemd!


Datum: 26-11-2006
Naam: P. de Rooij  

In het duvelhok werd de wol met of zonder bijmenging van andere vezels gereed gemaakt voor de spinnerij. Na het op elkaar leggen van lagen diverse soorten wol die voorzien werden van smoutolie om het spinproces goed te laten verlopen en beschadiging van de vezels te voorkomen, werd deze menging door een, van grove haken voorziene, machine goed gemengd, dus geduiveld en daarna getransporteerd naar de spinnerij.


Datum: 27-11-2006
Naam: P. de Rooij  

Het echte verhaal over de urine: Het gelijktijdig laten krimpen en vervilten van wollenstoffen noemt men vollen. Dit gebeurt in de volkom, een machine die een knedende werking op de stof uitoefent waardoor de vezels onderling kunnen verschuiven en er een vervilting plaats heeft. Als hulpmiddel hierbij wordt ammoniak gebruikt die met de aanwezige smoutolie, aangebracht tijdens het duivelen, een zeep vormt. In vroegere jaren, zeg maar tot het einde van de negentiende eeuw, werd in plaats van ammoniak urine gebruikt, waarschijnlijk omdat het goedkoper was. Die urine werd door het personeel in Tilburg in een metalen kruikje mee naar het bedrijf genomen. Waarschijnlijk om niet, dat zat, naar ik aanneem, in het loon inbegrepen. Gevolg hiervan is het ontstaan van de naam voor alle Tilburgers: "Kruikenzeikers".