Bijdrager Gemeente Eindhoven
Jaar: 1965
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Jan van Lieshoutstraat
De Lichtstad en Stock American
Beschrijving | Jan van Lieshoutstraat 6. Dit was volgens mij een ruige tent. (RHCe Beeldbank 0003109) |
---|---|
Geplaatst op | 06-11-2006 |
Reacties
Naam: Ben Brekelmans
Wim is m.i. later met zijn lijkkisten-timmerij naar de hoek St. Rochusstraat vertrokken. Het kan ook zijn dat daar altijd al zijn werkplaats was en dat de Jan van Lieshoutstraat alleen als showroom dienst deed. Een van de oudste rijscholen van Eindhoven, t.w. van Beek, zat daar ook ergens (aan de overkant?)in de straat. Maar dat heeft niks met lijkkisten te maken.
Naam: Wil van Hout
De zaak in kisten was toch van Sjack Sol. Van de gelijknamige begrafenisonderneming. Tot voor kort woonde hij met zijn vrouw Willie op de Boschdijk t.o. het directiehuis van de Grote Beek in dat mooie witte huis (dubbel pand). Het laatste bericht is, dat hij op een woonark zijn intrek genomen heeft, ergens langs de Maas. Sjack is de bekende orgeldraaier van de Bolhoedjes.
Naam: Marjan Levens
Bij Americain heb ik als 16-jarige heel wat echte Lee's, Levi's en Wranglers verkocht op zaterdag. (Ik kan ook 17 geweest zijn.) De eigenaar, ik meen dat hij Van Engelen heette, ging 's ochtends eerst op de markt een doosje bonbons kopen. Anders begon de dag niet goed.
Het was een kleine benauwde winkel, maar razend druk, want de enige in de verre omtrek die het echte werk verkocht. Herinner me de zoons Harrie en Arnoud nog goed. De een stond in de zaak iets verderop in de straat, voorbij de achterdeur van de Hema, en de ander had een zaak op de markt.
Naam: Max van kessel
Ik ben geboren op de Jan van Lieshoutstraat 10. Mijn vader en moeder zijn Wim en Lia van Kessel. Mijn vader had hier een begrafenisonderneming, die hij van zijn vader overgenomen had. Op de eerste verdieping woonden wij en was er achter ook nog een werkplaats waar hij lijkkisten maakte. Maar dit heeft hij niet lang gedaan in mijn beleving. De kistenmakerij is volgens mij voortgezet door een neef van hem, Piet van Kessel, inderdaad in de Rochusstraat. Rond 1966 zijn wij naar de Mathildelaan verhuisd. In 1975 is mijn vader overleden.
Naam: Marjo Spierings
Heb ik het goed Max, dat jij in de 50er of begin 60er jaren geboren bent? Volgens mij heb ik nog gebabysit. Ik heb nog een foto waar hij opstaat toen hij bij ons in het café kwam foto 6683. Daar staat hij helemaal rechts vooraan.
Naam: Annemieke Taphorn
Boven de zaak hebben ook nog ooit Jan & Riet Ligtvoet gewoond. Ik vond het maar raar. Langs de lijkkisten en dan naar het bovenhuis te lopen. Zat er in dat rijtje ook Laurens Bijnen of kwam die na de Familie van Kessel in dit pand?
Was volgens mij een knopenzaak.
Naam: Marjo Spierings
Annemiek, Riet Ligtvoet is mijn nicht en zij heeft gevraagd of ik even wilde schrijven dat zij en Jan (inmiddels overleden) niet boven van Kessel hebben gewoond, maar ernáást, boven Laurens Bijnen, banden en knopen. Ze huurden dit van Mevr. Jansen uit de Koekoeklaan. Zij gingen voor de zon in de dakgoot van de Hema zitten bij gebrek aan een balkon.
Naam: Jan Kneepkens
Bij Stock American heb ik ook mijn eerste Wrangler spijkerbroek gekocht en zo'n brede lederen riem met een knots van een gesp erop. Was toen helemaal in. Enne na al die jaren heb ik hem nog steeds in de kast liggen. Nostalgie en misschien komt het weer in de mode.
Naam: Ad Pluijm
Ik kan me dat nog herinneren Jan, wij kwamen er vroeger ook nog wel eens. Gijs van de Biggelaar heeft vroeger ook in de Toean bar gezeten in Veldhoven, ik weet niet of ik het goed schrijf maar zo spreek ik het uit. hij had een zware schorre stem als ik het goed heb.
Naam: Bauke Hüsken
Kan iemand mij uitleggen waar deze panden stonden? Als ik kijk waar nu nummer 6 staat, dan zit ik bij Hoying in het stukje van kinderschoenenwinkel 10 tenen in de Jan van Lieshoutstraat. Klopt dat? Was dat hier?
Mijn moeder kan zich herinneren dat ze in de jaren '60/'70 wel eens bij een American Shop of Stock American in de Jan van Lieshoutstraat kwam via een smal steegje dat dan gelegen zou moeten hebben aan dezelfde straatwand als waar nu café De Vooruitgang aan de Markt ligt. Dat steegje met de Stock American zou dan volgens haar enkele panden rechts van café Limburgia aan de Markt gelegen hebben. Weet iemand hier iets van? Of zit mijn moeder ernaast?
Naam: Cor Platenburg
Café de Lichtstad werd begin jaren 60 druk bezocht door Amerikaanse soldaten die in Duitsland gelegerd waren. Elke zaterdag, je kon er de klok op gelijk zetten kwam een grote Amerikaanse 6-cilinder benzineslurper de markt op rijden en werd langs de kant geparkeerd. Vervolgens stapten de twee inzittenden, twee Amerikaanse MP's, model XL kleerkast, uit. De gummiknuppel die ze bij zich droegen was m.i. een overbodig attribuut. Ze stapten prompt de Lichtstad binnen om te controleren en even prompt werden er binnen een kwartier een aantal militairen naar buiten gemept. Noem het maar preventief rellen voorkomen. Erg effectief! De MP's kwamen vervolgens naar buiten, keken nauwelijks welke schade ze nu weer hadden aangericht, stapten weer in hun slagschip en verdwenen weer via de Nieuwstraat met dezelfde benzineslurpende geluiden als waarmee ze gekomen waren.
Naam: Lieke Slegers
Ik heb altijd gedacht, dat die Amerikaanse soldaten voornamelijk bij de White Horse kwamen. Ik kan me herinneren, dat een oud-collega ooit met een Amerikaanse soldaat mee is gegaan naar Bittburg. Hierdoor is zij een aantal dagen niet op haar werk verschenen en werd bij terugkomst meteen ontslagen.
Naam: Gerard de Beurs
Bauke, Voor enige oriëntatie zie foto 15304. De fotograaf van die foto stond volgens mij ongeveer voor café White Horse op de Markt.