Bijdrager Jan Weijers
Jaar: 1944
Locatie 1.:Centrum |114 Fellenoord |Fellenoord*
Onderwerp.: Wereldoorlog I en II |Bevrijding
Amerikaanse parachutisten Fellenoord 1944. (1)
Reacties
Naam: Jan Weijers
Hans, in antwoord op je vraag of ik deze foto's al lange tijd in bezit heb: Jawel, zeker 20 of 30 jaar. Kwamen uit een persmap. Het zijn originele foto's, voorzien van diverse datumstempels en andere notities op de achterzijde. Foto 2 heeft een stempel van Ben Postema met adres. Foto 1 is anoniem, maar aan het handschrift te zien, uit dezelfde bron afkomstig.
Naam: Lambert Kliebisch
Paul, schaf het boek Best bevrijd aan van C.B.J van den Biggelaar. CIP gegevens: Koninklijke Bibliotheek, Den Haag.vert. M.J.H van den Heuvel-Best stichting Brabants Airborne Museum.
ISBN 90-9007520-8. Hierin vindt je een schat aan foto's uit de oorlogs jaren!!
Naam: Wil van Hout
Dat puin op de grond van de daken enz. komt niet van het bombardement, maar van wat de Duitsers zo mooi konden zeggen, "Eindhoven volgens plan in puin en as achter gelaten" Dus het volgens plan terugtrekken en daarna consolideren om daarna genadeloos terug te kunnen slaan. Wat ze achterlaten is waardeloos en onbruikbaar. De techniek van de verschroeide aarde. Een mooi gegeven van achterlaten is het volgende. Munitie van Duitse makelei was niet bruikbaar door afwijkende kaliber. Totdat de Engelsen een wapen in de strijd brachten waar een rommeltje van munitie in gebruikt kon worden. Als het maar 9 m/m benaderde was het al bruikbaar voor het levensgevaarlijk handwapen, de Stengun. Het was een gammel wapen met weinig onderdelen en zeer bruikbaar voor straatgevechten. Naar ik mij herinner zat er in een bus een rond gewicht met slagpin wat door luchtdruk op en neer bewoog. Maar het kwam geregeld voor dat het wapen af ging bij het parkeren, met alle gevolgen van dien.