EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

7008

Bijdrager:

Jaar:

2006

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Dommelstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Dommelstraat. (5)

Beschrijving

Wil de zoon van de opticien het nog eens even haarscherp uitleggen?


Geplaatst op

01-11-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 01-11-2006
Naam: Peter Vermeulen  

Heb ik iets gemist?


Datum: 01-11-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Bij de foto van de EDAH-kruidenier uit de Vrijstraat kwam nogal eens een verwijzing naar een oogarts. De naam van degene wiens vader de recepten van de oogarts nogal vaak in handen kreeg, ben ik vergeten. Daarom deze oproep die minstens door één persoon begrepen zal worden.


Datum: 01-11-2006
Naam: Ida Wagemakers - Schriks.  
img

Leuke straat met veel eettentjes. Ik heb ze bijna allemaal al eens uitgeprobeerd. Voor iedere portemonnee geschikt. Hoop dat het zo blijft.


Datum: 01-11-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Oogartsen Aukes Dommelstraat of Tillema uit de Elzent.


Datum: 01-11-2006
Naam: Wil van Hout  
img

En niet te vergeten, aan de rechtse kant, was de fotozaak van Wil Starink. 17 februari 2001 op 74-jarige leeftijd overleden. Niet weg te denken in de Dommelstraat.


Datum: 01-11-2006
Naam: Walter Van der Elst  
img

Zat hier vroeger niet de muziekhandel Rubens? Muziekinstrumenten, piano's en ook grammofoonplaten. Wanneer is die vertrokken? Zat die zaak niet in dat hoge gebouw rechts met die boogdeur?


Datum: 01-11-2006
Naam: Ap ten Hartog  
img

Hans, de oogarts in de Dommelstraat was Aukens en zijn vrouw. Zij was ook oogarts. Bij haar kreeg je amper de kans om te kijken wat er op het bord stond.


Datum: 02-11-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

Muziekhandel Rubens zat aan de linkerkant en heeft volgens mij plaats moeten maken voor de inrit van de parkeergarage van Seepaerdstad.


Datum: 03-11-2006
Naam: Walter van der Elst  
img

Tini van Rooij. Ik had mijn goede bril niet op en ik denk dat je volkomen gelijk had.
Van Rubens herinner ik me ongelooflijk veel bladmuziek en 78-toerenplaten tot ver in de jaren zestig.


Datum: 03-11-2006
Naam: Ben Brekelmans  
img

Rubens was, met Vos in de Van Kinsbergenstraat, een van de allereerste zaken waar ze een breder assortiment muziekinstrumenten verkochten dan blokfluiten en mondharmonica's. Als menneke stond ik me met mijn neus tegen de winkelruit te vergapen aan een elektrische gitaar. Jawel Tini, met de komst van Seepaerdstad verdween Rubens, die ook bekend was van de bioscoopreclame en de PSV-speaker.


Datum: 07-11-2006
Naam: Ad Brackel  
img

Hans ik had de oproep wel gezien, maar vanwege rugklachten minder uren achter de computer gezeten. Mijn vader (opticien A. Brackel) zat vroeger (1961-1988) met zijn zaak in de Dommelstraat naast de Metropolebioscoop. En als dhr. en mevr. Aukes patiënten ontvingen (dat begon al om 08.00 's ochtends), ging mijn vader ook extra vroeg naar zijn zaak om mensen van heinde en verre (de patiënten kwamen niet alleen uit Eindhoven maar uit bijna alle dorpen rondom Eindhoven tot Eersel aan toe, waar toen nog geen optiekzaken zaten) aan een bril te helpen. Vaak had hij de glazen op voorraad en kon hij mensen snel helpen (de brillen waren kleiner en de glastypes minder talrijk dan vandaag). Dit moet begin jaren '60 en misschien ook nog begin jaren '70 zijn geweest. Ik ben zelf van 1964, dus het fijne weet ik er ook niet precies van. Mijn vader is in 2002 overleden, dus meer dan deze overlevering kan ik er niet van vertellen. Maar bij deze!


Datum: 20-02-2007
Naam: Odilia van Roij  
img

In het pand waar nu pizzeria La Grotta Azura zit heeft mijn grootvader Gerrit Lamers met zijn vrouw Marieke Lamers-van Haaren tot 1976 zijn groente(kruideniers)zaak gehad. Omdat mijn moeder al bij dokter Aukes kwam, gingen wij ook met de hele familie naar hem toe. Veel kan ik mij niet meer herinneren, want ik ben geboren in 1972, ik geloof dat wij rond 1978 niet meer naar dokter Aukes toegingen. Er zat ook een tandarts. Ik weet zijn naam niet, maar ik kan me nog wel een enorme koude wachtruimte met houten banken herinneren. Ik zal mijn moeder vragen of ze meer informatie heeft want mijn grootvader is in 1979 gestorven en mijn grootmoeder in 2005.


Datum: 20-02-2007
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

In de jaren '60 werkte ik bij de Nederlandse Credietbank. Deze zat op de hoek Dommelstraat/Raiffeisenstraat. Tegenover de bank was een bakker waar wij regelmatig verse warme appelflappen kochten. Ook kocht ik hier mijn eerste zakje chips waar het zakje zout apart in zat. Weet iemand nog hoe deze bakker heette? Verder zat er ook een zaak waar ze typemachines verkochten en repareerden. Zij zorgden ook voor het onderhoud van onze typemachines.


Datum: 20-02-2007
Naam: Antoon de Lepper  
img

Inderdaad Ap, mevrouw Aukes was inderdaad haastig. Toen ze TEGELIJK drie patiënten ging behandelen (alle drie op een rij en op zijn beurt het letterbord oplezen) ben ik nooit meer teruggegaan.


Datum: 15-05-2007
Naam: Trix Simmer  
img

Tegenover de bakker (zo ongeveer tenminste) zat ook een zaak die radio's etc. verkocht. Ik weet de naam niet meer. Vroeger liepen we altijd van de Tongelresestraat naar de stad en kwamen dan natuurlijk door de Dommelstraat. Ik weet ook nog dat de afdeling personeelszaken van de toenmalige Boerenleenbank schuin tegenover het pand Dommelstraat 9 zat. Ik heb daar nog eens gesolliciteerd.


Datum: 06-09-2007
Naam: Louis van Lierde  
img

Trix, dat was de radiozaak van Ad Hasenbos. Maar hoe heette die bakker ook alweer daar aan de overkant (dus tegenover Hasenbos)?


Datum: 06-09-2007
Naam: Ap ten Hartog  
img

Louis, was dat bakker Van Ham? Ik moest van mijn baas daar chocoladebollen halen. Die vond hij heel lekker en waag het niet om ze bij Etoswinkel te halen, kreeg ik altijd van hem te horen.


Datum: 06-09-2007
Naam: Petri van Gelder  
img

In deze straat zat in de jaren 50 een banketbakker Van Lier. Zijn echtgenote had een corsetteriezaak in de Hooghuisstraat. Zij hadden een zoon: Kees van Lier.


Datum: 06-09-2007
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

In de jaren 50 weet ik niet, maar in de jaren 60 was het zeker bakker Van Ham.


Datum: 06-09-2007
Naam: Lies van Berlo-Kosterman  
img

Het pand met die boogdeur was Dommelstraat 17. Hier was in oktober 1944 tot midden 1945 het hoofdbestuur van de PTT gevestigd. Ik werkte daar op het archief en de banketbakker Van Ham was voor ons geen onbekende, we konden daar ook slaatjes halen. Bij Rubens heeft mijn moeder haar piano ingeruild voor een studiepiano voor mij. Ik dacht eind jaren 40.


Datum: 06-09-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

Odilia, de tandarts heette J.H. Lever. Lies, het pand waar het spoorwegpostdienstbureau (zo staat het omschreven) zat, is toevallig hetzelfde pand als van de oogartsen en de tandarts.


Datum: 06-09-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

Petri, op de Dommelstraat zat bakker Van der Ham, maar Van Lier zat van 1936-1940 op de Rechtestraat en daarna van 1940-1959 op de Hooghuisstraat. Van daar naar de Hermanus Boexstraat tot 1972. Waarschijnlijk haal je de straten door elkaar?


Datum: 06-09-2007
Naam: Lies van Berlo - Kosterman  

Marjo, in welk jaar zat die spoorwegpostdienst daar? Toch in ieder geval na 1945, begin 1946. In de oorlogsjaren zat er een Duitse instantie. Ik dacht dat een familie V.d. Meeren(?) daar ook gewoond heeft.


Datum: 06-09-2007
Naam: Lies van Berlo - Kosterman  

Marjo, het kan ook fam. Van Neerven zijn. Namen worden door de tijd wat vaag.


Datum: 06-09-2007
Naam: Petri van Gelder  
img

Misschien vergis ik mij in de tijd Marjo, maar ik was bevriend met Kees, kwam thuis bij hen. De familie woonde boven de corsetterie in de Hooghuisstraat, maar ik denk dat het eind 40er jaren was, en pa Lier had toen beslist een zaak in de Dommelstraat. Zou ik mij dan zo erg vergissen? Ik hoor 't nog wel...


Datum: 06-09-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

Ik heb nog eens goed nagezocht, vóór Van der Ham zat er Bankethuis Willems (vanuit de Vrijstraat). Van der Ham zat er officieel van 1948 tot 1951, maar pas in 1955 is er daarna de fam. Van Klaveren ingekomen tot 1966. Of die óók nog een bakkerij hadden, staat er niet bij jammer genoeg. Van der Ham kan dan wel zijn verhuisd, maar de zaak kan er gebleven zijn natuurlijk. Dat gebeurt ook vaak, alleen zetten ze dat er niet altijd bij. Maar géén Van Lier op de kaarten, sorry. Ook een mogelijkheid is, dat de zaak officieel van Van Lier was en dat Van Ham én misschien zelfs ook Willems die hebben uitgebaat (is het uitzoeken waard). Wat betreft nr. 17, wederom is het treurig gesteld met de informatie van de gemeente. Er staat niet bij wannéér de spoorwegpostdienst er zat. Wel staat er nog bij (eerstaanwezend ambtenaar 2e etage). Van Duitsers geen informatie. Inderdaad woonde daar de fam. Van Neerven van 1930 t/m 1946. Ze kwamen van de Dommelstraat 6 en gingen weer naar Dommelstraat 6 en daar woonden ze van 1946 t/m 1961.


Datum: 06-09-2007
Naam: Tini van Rooij  
img

Ik ken die bakker Van Lier alleen van de Hermanus Boexstraat omdat mijn vrouw er ooit heeft gewerkt. Ik heb wel op deze site gelezen dat hij, voordat hij naar de Hermanus Boexstraat verhuisde, op de Nieuwstraat zat, naast pand Boex.


Datum: 08-09-2007
Naam: Lies van Berlo - Kosterman  

Marjo, in de tijd eind sept.1944 tot ong. sept. 1945, toen het tijdelijk hoofdbestuur PTT daar gevestigd was, woonde de plv Dir. Generaal der PTT Fokkinga boven met zijn gezin. Zijn dochter Anneke werkte beneden bij ons in de typkamer. Ik heb nog de foto, die gemaakt is bij het afscheid, genomen achter in de tuin. De meeste ambtenaren kwamen van het Hoofdbestuur uit Den Haag, maar in die septemberdagen waren ze met vakantie of anders toevallig in het zuiden. Ze werden opgeroepen om samen tijdelijk die dienst uit te maken. In de Dommelstraat zat personeelszaken en in de Ten Hagestraat afd. comptabiliteit.


Datum: 22-01-2008
Naam: Piet Schuringa  
img

De muziekzaak van Salomon (Sol) Rubens zat in het pand met de Heineken lichtreclame. Links voor het etalageraam was altijd een rijtje piano's opgesteld met wat andere instrumenten (o.a. accordeons). Voor in de etalage, voor het raam, stond een reclame van His Masters Voice, het hondje met de grammofoon. Sol had inderdaad enorm veel bladmuziek in voorraad. De winkel was heel diep en achteraan kwam je in de laatste ruimte waar ook piano's gerepareerd werden. Daar werkte meneer Frenken(?) als pianoreparateur. Nog verder naar achter kwam je buiten in een klein soort tuintje (kaal!) met tegels en een hek dat uitkwam op de kolenopslag voor de treinen.
Halverwege de winkel rechts kon je met de trap omhoog naar het woongedeelte, waar ik vaak over de Dommelstraat heb zitten uitkijken, als we op visite gingen bij Sol en zijn vrouw en drie dochters, Els, Jos en Dolly.


Datum: 23-01-2008
Naam: Piet Schuringa  
img

O ja, Sol Rubens had vier dochters. De oudste, Loes, was al getrouwd en later naar Canada geëmigreerd.


Datum: 29-05-2008
Naam: Joop Heldoorn In Australie  
img

Ik heb met aandacht over de Dommelstraat gelezen. Nu heeft niemand een opmerking over de NCB-veiling geschreven, die volgens mij links tussen de Dommelstraat en de Losweg zat, zo ongeveer tegenover de Raffeisenstraat. Heb ik dat goed?
===Beste Joop, kijk even naar foto 492. (Red.)===


Datum: 15-01-2013
Naam: Henk Brocx  
img

Ik ben op Dommelstraat 20 geboren in 1947. Boven een Chinese dokter Young? Ik heb daar slechts 1,5 jaar gewoond en ben later naar elders in Eindhoven verhuisd. Ik heb broer Wim (1939), die op de Reigerlaan naar de lagere school ging.


Datum: 01-04-2015
Naam: Sjef van Eijk  
img

Kruidenier Aukes (de "A" in EDAH) is inderdaad de vader van de oogarts. De vrouw van de kruidenier heette Hettema. Haar broer, die zich als kruidenier in Oss vestigde, zou later de "H" in EDAH leveren. (Voor de volledigheid, de E staat voor Ebben, de D voor Dames, alle vier kwamen oorspronkelijk uit Friesland.)


Datum: 16-10-2016
Naam: Ad van Klaveren  
img

Beste Petri, op Dommelstraat 26 was inderdaad Banketbakkerij Van Ham gevestigd. De familie Van Ham heeft de zaak overgedaan aan de familie Willems. Mijn vader (Wil van Klaveren) heeft in 1955 de zaak van de familie Willems overgenomen. De naam Banketbakkerij Van Ham heeft hij aangehouden. Omdat mijn broer en ik geen intresse in de zaak hadden, maar wel een projectontwikkelaar, hebben mijn ouders in 1978 de zaak beëindigd. Op 28A woonde de familie Van de Ven en op Dommelstraat 24 was eerder de ANWB met als directeur de heer Kennedy. Op Dommelstraat 28 zat een nachtcafé van Marietje Vriens en op 30 de schitterende muziekzaak van de familie Rubens. Op Dommelstraat 30 zat eerder vishandel Hendriks. (Jantje Hendriks heeft vroeger nog het Grand Gala du Disque gewonnen.) Zelf heb ik 18 jaar met veel plezier in de Dommelstraat (Binnenstad) gewoond.


Datum: 24-09-2018
Naam: paul van der Cingel  
img

De oogarts Aukes woonde in de Elzentlaan, 1 huis bij ons vandaan. Op zaterdag waren hij en zijn vrouw niet thuis en moest het dienstmeisje op de twee kinderen passen. Ze maakte dan een grote pan soep en ik mocht van haar de balletjes draaien. Dat deed ik kennelijk tot tevredenheid want ik heb nooit klachten gehad ondanks het feit dat ik van tevoren mijn handen nooit waste.