EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

6930

Bijdrager:

Jaar:

1950

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

723 Rapelenburg

Straat:

Hoogstraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Kleuter- / Fröbelscholen

Onderwerp 3.:

Gestel, Het Zonnekind

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Kleuterschool zusters van Liefde, klooster naast St. Lambertuskerk << oorspronkelijke titel was Jongensschool St. Lambertus(red.)>>

Beschrijving

Nog eens een schoolklas uit Gestel plm. 1950. Wie kent er nog mennekes van? Foto gekregen van Harry van de Heuvel (vroeger Kreeftstraat).

Voor een compleet overzicht van de namen met bijzonderheden (ingestuurd door Frans Verhoeven)  KLIK HIER


Geplaatst op

28-10-2006

Reacties:

Datum: 13-02-2007
Naam: Frans Verhoeven  
img

Woonde Harrie niet op de Hoogstraat vlakbij apotheek Ridas?


Datum: 14-02-2007
Naam: Hennie de Groot  
img

Dat klopt helemaal. Daar woonde Harrie. Hij woont nu in Valkenswaard, voor Gestelse: Vallekeswirt. Ik heb er nog regelmatig contact met hem.


Datum: 14-02-2007
Naam: Frans Verhoeven  
img

Nu ik weet dat ik de goede Harrie van den Heuvel voor heb: volgens mij staat hij links van de zuster in een soort matrozenpakje.
In de derde jongen links van Harrie (hij staat rechts van de scheur in de foto) meen ik mijn vroegere buurjongen Toon Stratman te herkennen, die op Genneperweg 83 woonde.


Datum: 18-02-2007
Naam: Hennie de Groot  
img

Harry van de Heuvel was gisteren bij mij en gaf mij nog wat namen door; 3e rij die jongen die er een beetje boven uit steekt: Peter Hagen, van de Hoogstraat, naast het cafe van van Campvoirt. Peter was Badmeester in het Ottenbad en later in de Tongelreep. 5e rij tweede van rechts: Karel Siebers woonde ook op de Hoogstraat. 4e rij 4e van rechts; Jan Deeben.


Datum: 27-03-2007
Naam: Hennie de Groot  
img

Harry van den Heuvel schreef mij het volgende:
Ik geef je de gegevens van de in jouw bezit zijnde klassefoto en zover ik weet behlave de namen, ook de straat waar ze woonden.
Klassefoto bewaarschool/kleuterschool 1948, was in het liefde/rusthuis van de zusters van de Lambertusparochie gevestigd.
Van links naar rechts:
Frans Jegerings, Kreeftstraat; Frans van Velthoven, Hoogstraat bij Hagenkampweg; Harry Traan, Lassusstraat; Pietje van de Wiel, Hoogstraat bij Baarsstraat tegenover fabriek Kerssemakers, linnen en damast; Sjef Sanders, Laagstraat bij St. Lambertusschool; Jan Burghouts, Hoogstraat; (?); Jan Verhagen, Laagstraat; van Hout, Gestelsestraat; (?); Peter Hagen, Hoogstraat; Paul van Stratum, makrietjes; Jac. Deeben, Hoogstraat; Jac Reniers, Laagstraat Rooie Bol; (?);(?) Rob Berkvens; Carolus Swinkels, Hoogstraat; Peter Boons, Scheidingsstraat; (?);(?); Simon Koelen, Baarsstraat; Karel Siebers, Hoogstraat tegenover Karsemakers; Jan Cornelissen, Gennep waar nu het Clarissenklooster staat, Jan Verschuuren, makrietjes; Jan de Veth, Lassusstraat; Doomen, Bennekelstraat; Bijsterveld, Hoogstraat; Jac.Timmermans, Genneperweg; Melis, Baarsstraat; Christ Vromans, Baarsstraat.
Staande; Willy Verbaandert Laagstraat; Geert Gramser, Kreeftstraat; van de Weijden; (?); Harry van den Heuvel, Hoogstraat naast Apotheek Ridas en zuster Dillia Marie van de zusters van Schijndel.
Voor de zuster; Adje Vervest Scheidingstraat; van de Ven, Baarstraat; van Dooren, Laagstraat; van Hest; van de Goor.
Achterste rij: (?) Tiny Borgmans, Laagstraat; Nico Vogels, Scheidingstraat.
Nu de vraagtekens nog.


Datum: 07-04-2007
Naam: Nico Vogels  
img

Harrie van de Heuvel, daar liep ik vroeger op de lagere school mee naar school. Ik kan me nog goed herinneren dat ik hem 's morgens ging roepen om naar school te gaan, het was bar koud, ik vroor toen met mijn lippen aan de brievenbus vast. Ik sta ook op de foto rechtsboven.


Datum: 07-04-2007
Naam: Nico Vogels  
img

Sjefke Stratman zit recht boven die jongen die ik niet ken, met die geruite bloes


Datum: 07-04-2007
Naam: Nico Vogels  
img

Ik wil er nog aan toevoegen dat ik momenteel in de Haydnstraat woon recht tegenover de nieuwe Lambertusschool. Dus ik ben nooit ver uit de buurt geweest.
2 Jaar geleden ontmoette ik Ad Baselmans in Zuid-Frankrijk. Ik meen dat hij in de Jan Hollanderstraat of de Lassustraat woonde. Waar staan de jongens van Prüst uit de Lassustraat?


Datum: 05-09-2007
Naam: Rob Berkvens  
img

Er staat vermeld, dat Rob Berkvens op die foto staat maar dat moet Lou Berkvens zijn. Wij woonden op de Hoogstraat 310A.


Datum: 07-09-2007
Naam: Nico Vogels  
img

Bij deze foto staat aangegeven dat het de Lambertusschool is. Dit is een vergissing. Deze foto is n.l. genomen op de kleuterschool daar waar nu de Emmaus gehuisvest is.


Datum: 08-09-2007
Naam: Jan Jegerings  

Dit is een foto uit 1948/1949 genomen in de Kleuterschool van de Zusters van Liefde in het klooster naast de St. Lambertuskerk aan de Hoogstraat in Gestel.
Emmaus niet te verwarren met Emmaus aan de Hoogstraat / Boutenslaan.


Datum: 08-09-2007
Naam: Hennie de Groot  
img

Klopt Jan, heb ik ook al geschreven met commentaar 27 maart 2007.


Datum: 04-10-2007
Naam: Martin Swinkels  
img

Ik meen mij ook te herkennen op deze foto van de kleuterschool aan de Genneperweg. Ik ben Martin Swinkels, zoon van Wim Swinkels en Annie Pols. Mijn vader bracht vroeger kranten rond in de kouw erpelbuurt omgeving Jan Luykensstraat. Mijn moeder was een dochter van de schoenmaker (Pols), zij is geboren op de Hoogstraat schuin tegenover de Palingstraat, alwaar haar vader een schoenherstellerswinkel runde. Haar moeder was er een van de Lepper. Ikzelf ben geboren op de Laagstraat 284. Deze huizen zijn eind 60er jaren afgebroken, en stonden vlak voor de St.Lambertus jongensschool (3 oude huizen). Ik zit of ik heb het mis op de tweede rij vooraan (het jongetje met de geruite bloes).


Datum: 03-12-2007
Naam: Martin Swinkels  
img

Ik vraag mij af of dit een foto is van de St Lambertus jongensschool aan de Laagstraat. Volgens mij is dit een foto van de kleuterschool aan de Genneperweg.


Datum: 04-12-2007
Naam: Nico vogels  
img

Martin, daar heb je gelijk in.


Datum: 01-04-2009
Naam: Harry van den Heuvel  
img

Nico Vogels was bij ons bekend op school bij juffrouw Stien als "nolle meba" omdat Nico zo donker was en wij een boekje over Afrika gelezen hadden waar Nico op een jongetje leek. Overigens voor het eerst deze site gezien, ontvangen van Toos van Erp-van Bragt, vroeger uit de Laagstraat. Op een andere foto van Gestel van de jaren 30 staat mijn oom op Wim v,d.Heuvel. Piet van den Heuvel, leraar op de Lambertus, is geen familie van mij, later naar de Aloysiusmulo gegaan. Leuk al die reacties, misschien komen er nog veel meer. Ja Nico ik weet dat zeker nog met de lippen aan de koude brievenbus. Ik heb op dit moment contacten met Frans Jegerings en André Thijs, beiden uit de Kreeftstraat. Frans Verhoeven kom ik nog wel eens tegen en Evie Reker bij de guld. Ik ben sympatisant van de guld Gestel/Blaorthem. Wie volgt? Opgave bij Christ Moonen. Ik woon in Valkenswaard telef.040-/2041302. Kom nog wel eens in Gestel.


Datum: 02-04-2009
Naam: Harry van den Heuvel  
img

Ik heb nog aanvulling voor Nico Vogels. Adje Bazelmans woonde op het Willaertplein en was met mij bij de Welpen van akela Goudsmits. Verder de jongens Toon en Paul Prust staan niet op deze klassefoto omdat ze volgens mij toen nog niet in de Lassustraat woonden, komende van Den Bosch, waar de ouders in 40/45 waren omgekomen bij een bombardement. Overigens Toon Prust was beeldend kunstenaar en is enige jaren geleden overleden. Martien Swinkels ken ook ook wel en weet dat er drie huizen stonden bij de school, Swinkels, Heijnen e.a. Tegenover de familie Heesakkers woonde de familie D iepstraten. Ik heb overigens Martien op deze foto niet kunnen ontdekken.Jij was net als ik en ben dat nog Velocman. Kom Theo Boons wel eens tegen.


Datum: 02-04-2009
Naam: Harry van den Heuvel  
img

PS, ben nog even vergeten dat Jan Deeben, Jac Deeben moet zijn. De jongen onder met het geruite hemd, Pietje van der Wiel  die tegenover de linnenfabriek van Karsemakers woonde langs fietsenmaker Ros en groenteman Sonnemans en café van Abraham Muller, waar de mannen van het labrehuis hun pintje gingen drinken. Later bij Wim van Camport, toen Muller afgebroken was en de café van Trudy Jacobs die ook in Valkenswaard woont.


Datum: 02-04-2009
Naam: Rob Berkvens  
img

Reactie op Hennie de Groot op bericht 27 maart 2007. Mijn broer Lou staat op die foto.


Datum: 02-04-2009
Naam: Nico Vogels  
img

Ad Bazelmans ben ik enkele jaren geleden in Zuid Frankrijk nog tegengekomen ergens op een camping in de Pyreneeën, Ascou La Forge bij
Ax les Bains. We hebben toen eens gezellig bijgepraat over vroeger. hij woont tegenwoordig (toen) in Roermond.


Datum: 02-04-2009
Naam: Harry van den Heuvel  
img

Leuk Nico dat je even reageert op mijn mail. Ik weet nog dat je een broer had die leraar was bij OBC de gymvereniging en wij oefenden in het patronaat waar ook de films werden gedraaid en overdag de 1e en 2e klas van de lagere school werd gehouden omdat de nieuwe school nog niet geheel klaar was. Mijnheer de Geest was de leraar die mij met een stokje steeds op mijn vingers sloeg om rechts te moeten gaan schrijven, Hoop je nog eens te ontmoeten.


Datum: 16-06-2009
Naam: Tonnie Vervoort  
img

Mijn twee broers hebben ook in die tijd op deze school gezeten. Jan en Henk Vervoort. Mijn broer Henk is overleden toen hij 17-18 was. Ik zou het fijn vinden als nog iemand een foto heeft waar hij opstaat. Deze foto is van 1950 dus het zou kunnen. Ze zijn van 1944 en 1946. Leuk al die oude foto's. Ik heb op de meisjesschool gezeten en we moesten op deze school gymen. Als we langs deze school gingen moesten onze hoofden naar de andere kant van de non. We mochten niet naar de jongens kijken. Ben benieuwd of er reacties komen die mijn broers nog kennen.


Datum: 17-06-2009
Naam: Harry van den Heuvel  
img

Beste Tonnie Vervoort, waar woonden jullie in Gestel, ik heb verder van deze tijd geen foto's. Mogelijk zaten jullie in de andere kleuterklas bij jufffouw Stien.


Datum: 19-06-2009
Naam: Tonnie Vervoort  
img

Beste Harry,  bedankt voor je reactie. Het is toevallig maar mijn broer Jan heeft ook een foto gevonden uit 1956 waar hij op stond maar toen zaten ze nog op de school in Acht. Wij woonden in de Jan Hollanderstraat. Ik ben van 1952 en kwam in de 1e klas op de meisjesschool. Dus mijn broers moeten ouder geweest zijn. Mijn broer Henk is overleden en ik had nog zo graag een foto van hem gezien. in ieder geval bedankt.


Datum: 26-06-2009
Naam: Harry van den Heuvel  
img

Even nog een reactie naar Tonnie Vervoort. Mijn huidige buren zijn Ria en Cees Compen-Hurkx. Ria kent je zus ook en heeft in de Jan Hollanderstraat gewoond. Volgens de moeder van Ria en Ria zelf, is jouw zus nog jaren bevriend geweest met de fam.Hurkx. Ze zou in Valkenswaard wonen. Wij wonen overigens ook in Valkenswaard. Groetjes, de school was de kleuterschool bij de nonnen


Datum: 02-07-2009
Naam: Tonnie Vervoort  
img

Dat klopt Francien Hurkx. Ze hebben een groentekraam op onze markt donderdags, van Alem. Ze waren lang dikke vriendinnen. Mijn zus woont niet meer in Valkenswaard maar in Oostenrijk. Ze was Nederland moe zoals velen.


Datum: 31-08-2009
Naam: Martin Swinkels  
img

J.C.Jegerings schrijft op 8 september 2007 dat deze foto dateert van 1948/1949. Dit is onmogelijk,omdat ik op deze foto sta en ik ben geboren in maart 1947. Ik ben het jongetje vooraan in de geruite bloes. Naast mij zit volgens mij Henk Thijssen uit de Hagenkampweg.


Datum: 31-08-2009
Naam: Harry van den Heuvel  
img

Martin, de foto is wel degelijk uit de jaren 47/48 omdat dit de kleuter oftewel bewaarschool was. Wij zijn bijna allen uit 1943/1944 dus tel maar uit. Met je 4 en 5 jaar naar deze school en daarna de lagere school. Het jongetje in de geruite blouse is Pietje v.d.Wiel en daarnaast zit Harrie Traan, vooraan helemaal links Frans Jegerings, de broer van Jan/Jo die een boek over Gestel heeft geschreven.


Datum: 31-08-2009
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Zelf 1950, de datum die bij plaatsing wordt verondersteld, is dan een onmogelijkheid. Als jij geboren bent in 1947 Martin dan zou jij pas 3 jaar zijn geweest. Naar de kleuterschool ging je toch vanaf 4 jaar ? Dan moet deze foto toch zeker ergens uit 1951 of 1952 zijn, gezien de leeftijd van de jongens in de klas, die zijn toch iets van 4 of 5 jaar zo te zien.


Datum: 01-09-2009
Naam: Nico Vogels  
img

Die foto dateert inderdaad van 1947/48. Ik ben geboren in December 1942, tel er 5 jaar bij en dan kom je uit op 1947. Nou als je er van uit gaat dat je pas met je 5 jaar naar de kleuterschool mag, dan moet het in 1948 geweest zijn. Ik zit helemaal rechts achterin achter Sjak vd Goor uit de Laagstraat.


Datum: 01-09-2009
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Dus het jongetje vooraan, (Martin Swinkels) met het ruiten bloesje is volgens zijn eigen schrijven geboren in 1947 en is op deze foto 0 jaar !!!
Ergens klopt hier iets niet of de mensen die zich menen te herkennen zien iets niet goed.


Datum: 01-09-2009
Naam: Ben Brekelmans  
img

Gelet op het feit dat er op deze foto, buiten het nonneke, alleen jongens te zien zijn, denk ik dat dit een 1e klas is i.p.v. een kleuterklas. Dus toch een jongensschool zoals de oorspronkelijke fototitel ook luidde. Kijk eens goed naar die mennekes, dat zijn n.m.m. geen 4 jarige kleuters. En m.i.. werden de bokken en geiten destijds nog niet gescheiden op de kleuterschool.


Datum: 01-09-2009
Naam: Harry van den Heuvel  
img

Deze bokken Ben, waren al op leeftijd, mogelijk net of geen 6 jaar rijp om naar de lagere school van Jef Verdonck te gaan, de St.Lambertusschool in de Laagstraat. Overigens de eerste 2 jaren hebben wij nog in noodlokalen gezeten, patronaat naast de kerk.


Datum: 02-09-2009
Naam: Nico Vogels  
img

Ik zou zeggen laat degenen die het beter weten zo wijs en ga geen discussie met hun aan.
Het zijn mensen die niet op de foto staan.


Datum: 07-09-2009
Naam: Toon Geevers  
img

Dit moet de kleuterschool zijn waar ikzelf niet op heb gezeten maar met de meeste jongens die hierop staan heb ik wel in de eerste klas van de Lambertusschool gezeten aan de Laagstraat bij meester vd Geest en in de tweede klas bij meester van Corven in het patronaatsgebouw aan de Hoogstraat.


Datum: 30-05-2010
Naam: Elly Buenen van de Vorstenbosch  
img

Ik betwijfel of dit de kleuterschool is, ik heb op de kleuterschool gezeten, en dat waren 4 rijen. In de buitenste rijen zaten de jongens en in de binnenste de meisjes. Volgens mij is de zuster Benedicta Jozepha. Zij werd later hoofd van de Theresia meisjesschool was En ik zat in 1950 op de kleuterschool Genneperweg, door het kleine poortje


Datum: 18-04-2013
Naam: Redactie EiB  

Frans Verhoeven stuurde ons een vrijwel complete naamlijst met bijzonderheden in: KLIK HIER


Datum: 18-04-2013
Naam: Wim Habraken  

HOEZO: Grote klassen!! DAT waren pas echte grote klassen!!


Datum: 19-04-2013
Naam: Martin Swinkels  
img

Bij de namenlijst (die Frans Verhoeven heeft ingestuurd) staat bij no.8 (Loek van Hout) dat hij woonde op de Scheidingstraat naast van Tendeloo.Maar bij mijn weten woonde de familie van Tendeloo (Mort en Wil) met de overige broers en zussen op de Gestelsestraat.


Datum: 26-11-2013
Naam: Ad Bazelmans  
img

Nico, ik herinner me onze ontmoeting nog in de Pyreneeën. Ik woonde op het Willaertplein 6. Vele van de genoemde namen komen mij bekend voor. Ik heb ook op deze kleuterschool gezeten doch mijn inziens niet in deze klas.
Ik ben later ook naar de Lambertusschool gegaan. Heb 1 of 2 klassen in de oude school doorgebracht en direct naar het nieuwe gebouw gegaan.


Datum: 21-01-2015
Naam: Toine Verhoeven  
img

Heb ik gezeten in 1949; bij juffrouw Joke Moonen. Zij woonde destijds op de Blaarthemseweg. Ik woonde tegenover haar op nummer 141. Gr. Toine Verhoeven , Grathem.


Datum: 27-07-2017
Naam: Martin Swinkels  
img

Volgens mij staat deze kleuterjuf (Joke Moonen) op fotonummer 10833.Ook ik bewaar goede herinneringen aan deze juf.