EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3605

Bijdrager:

Jaar:

1978

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

723 Rapelenburg

Straat:

Hoogstraat

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Kloosters / Liefdesgestichten

Onderwerp 3.:

Zusterklooster, Hoogstraat

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Hoogstraat, klooster.

Beschrijving

Mei 1978


Geplaatst op

25-03-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 25-03-2006
Naam: Anne Troost  
img

Het klooster is gebouwd in 1883, mede door de Gestelse bevolking. Zij, de bevolking, heeft er ook op aangedrongen dat er in 1884 zes zusters uit Schijndel (Zusters van Liefde) zijn gekomen. De zusters kwamen vooral voor het onderwijs, maar ook voor de verzorging van wat toen nog de ouden van dagen heette. Mijn grootmoeder en grootvader, jawel die uit de Palingstraat, hebben hun laatste dagen in het huis voor ouden van dagen aan de Genneperweg gesleten. Dit was toen ook van deze zusters. Toen was het ook nog zo dat beide echtelieden gescheiden werden als ze in zo'n tehuis kwamen. Hoe was dat ook weer over liefde en zorgen voor de medemens?
In 1980 zijn de zusters vertrokken. De stichting Emmaus huurt een gedeelte. Maar drie jaar later komen er weer vier zusters zoeken naar een nieuwe bestemming. Nu zit er de vereniging Hoogstraatgemeenschap in. Goed dat het gebouw bewoond is en is blijven staan.


Datum: 07-08-2012
Naam: Netty Hermens  
img

Ook mijn grootouders, die al meer dan 60 jaar getrouwd waren, moesten afzonderlijk wonen bij de Zusters van Liefde. Pastoor Brocken heeft ervoor gezorgd dat het uiteindelijk toch opgelost werd. Ze gingen daarna naar Bladel ...


Datum: 29-12-2015
Naam: Ton Burghouts  
img

Rond 1970 was in de linkervleugel kleuterschool Het Zonnekind gevestigd. In de gang van de kleuterschool (op de begane grond) zat een raam of een deur met een raam erin, waardoor je de kloostergang in kon kijken. Ik ben daar zelf naar de kleuterschool gegaan en de hoofdonderwijzeres was een non - en een strenge ook nog!