Fotonr.: 6671
Bijdrager Peter Vermeulen
Jaar: 1924
Locatie 1.:Stratum |213 Elzent-Noord |Elzentlaan
Onderwerp.: Scholen / Onderwijs |Voortgezet Onderwijs / Scholengemeenschappen |St Joriscollege-St Catharinalyceum

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Bouw SJC/SCL in de Elzent (2)

Beschrijving Op 15 juli 1924 werd de driekleur op het hoofdgebouw gehesen ter ere van het bereiken van het hoogste punt. Op de reclameplaat lezen we dat de asphalt-dakbedekkingen geleverd worden door de firma August Barette, Hoogstraat 120.
Geplaatst op 18-10-2006

Reacties

Datum: 19-10-2006
Naam: Jan Doré img

Het is maar goed dat er toen nog geen A.R.B.O wet bestond anders was deze bouw nooit afgekomen.
Let maar eens op de constructie van de steigers!!!


Datum: 19-10-2006
Naam: Wil van Hout img

Het laat zich nogal chaotisch aan zien, maar het hout heeft de eigenschap dat het bij overbelasting waarschuwt. Dus gebeuren er zelden ongelukken. Ik weet uit ervaring dat de constructie's vroeger niet allemaal werden berekend. Zo kon het gebeuren dat ergens in het metaal breuken optraden, die opgelost werden op het gevoel. Een schetsplaatje hier of daar deed wonderen. Later bleek, met berekeningen, dat het toch de juiste oplossing was geweest. Dragende bogen werden vroeger nooit berekend.Als men een boog moest maken pakten ze een lang touw of ketting aan twee einden op, tot dat de boog van de grond kwam. Dat was de juiste vorm.


Datum: 19-10-2006
Naam: Wil van Hout img

Van links onder loopt een houten constructie zig-zaggend naar boven zodat men met de kruiwagen naar boven kon. Vol natuurlijk. Niks lift. Er is mij eens verteld dat bij aanname van een upperman hij eens moest laten zien hoe hij in het werk ging. Hij liep dan met een berg stenen via de ladder omhoog en snel weer omlaag. De voorwerker keek hem dan aan en stuurde hem de laan uit. En waarom zou je zeggen. Nu, dat omlaag gaan moest vlugger. Niet langs de sporten maar met de voeten langs de leggers schuivend. Als de Meiboom geplant werd ging het Groot een hapje eten en het werkvolk werd een kratje bier toe geschoven.