EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

6504

Bijdrager:

Jaar:

2006

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

212 Rochusbuurt

Straat:

Geldropseweg

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Brood / Banket

Onderwerp 3.:

De Natris

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Banketbakkerij de Natris

Beschrijving

Voor de verschillende opmerkingen, zoek op 'Natris'. Twee namen van dochters: Margriet en Gini. Het ijs werd verkocht door de deur achter de lantaarnpaal met de rood/blauwe reclame. Ik sta hier als fotograaf ongeveer waar het sigarenwinkeltje van Marietje stond. Rechts, waar nu de cafetaria is, was vroeger de kledingwinkel van Lampe. Zie foto 5453.


Geplaatst op

15-10-2006

Reacties:

Datum: 23-10-2006
Naam: Frans van Tuijl  
img

Een van de dochters van de eigenaar van die kledingzaak heette Tosca, of in de praktijk: Tossie.
Rechts achter de fotograaf bevond zich in de jaren 50 nog Garagebedrijf van de Meerendonk met aan het hoofd Sjef die altijd een ouderwetse platte pet op het hoofd droeg.


Datum: 07-12-2006
Naam: Marie-Thérèse (Ted) Dijkzeul  
img

Marietje verkocht toch ook allerlei soorten snoep? Jodenvet, dropveters etc. Ik ken nog een andere dochter van De Natris: Marianne.
Naast het loket voor ijsjes hing een trekautomaat met snoep van een dubbeltje of een kwartje. Ik heb eens 10 rolletjes drop gekocht voor de gulden die ik van mijn vader had gekregen ter ere van mijn rapport.


Datum: 15-12-2006
Naam: Juul Borghouts-Dijkzeul  
img

Ha Tedje, weet je nog dat de rolletjes drop van Faam waren en een dubbeltje kostten? In eerste instantie kocht je schepijs aan het loket, daarna werd het volgens mij een automaat waar je ijs uit kon kopen. En dat allemaal door dat smalle luikje. En, bij De Natris hadden ze ook zonen: een daarvan heette Wim. Volgens mij waren er nog meer, maar dat weet ik niet meer. Er was ook nog een Marie Jose geloof ik. En binnen in de winkel van De Natris hadden ze lekker gebak kan ik me nog herinneren. Pa De Natris is toen hij stopte met de banketbakkerij bij het hoofdkantoor van de Boerenleenbank gaan werken.


Datum: 28-01-2007
Naam: Cuup Hofhuizen  
img

Ik heb nog ijs verkocht achter dat loketje. Ze hadden maar een zoon, inderdaad Wim. Naast Gini, de oudste, waren er nog Marjan, Margriet en Jose. De ijsautomaat is er inderdaad geweest. Echter die leverde alleen ijs voor een kwartje en dat was wat te krap voor het assortiment. Ook verkochten we ijs van Campina.
Marietje verkocht snoep, limonade en sigaretten. Je kon daar in de zomer nog (belegen) pepernoten krijgen.


Datum: 04-03-2007
Naam: Jan Kneepkens  
img

In de bakkerij werkte mijn kameraad Fred van Frankenhuysen. Hij woonde in het witte huis achter de cafetaria aan de overzijde op de Geldropseweg. Volgens mij woont zijn broer Hans daar nu nog steeds. Vader van Frankenhuysen is jarenlang leraar geweest aan het St. Joriscollege aan in de Elzent. De cafetaria was ons vaste eindpunt van elke avond stappen. Begin jaren 70 was de eigenaar een Pakistaner. Een erg toffe gast.


Datum: 15-03-2007
Naam: Willem van de Ven  
img

Mijn grootouders van moeders zijde woonden op de Geldropseweg 149 en mijn oma vertelde ooit dat er op het dak (de rand boven de verkoopruimte) van de cafetaria een paar nozems stonden te schreeuwen. Mijn moeder wist te vertellen dat dat Peter Koelewijn was. Zou dat dak het dak geweest zijn van kom van dat dak af?


Datum: 23-03-2007
Naam: Juul Borghouts-dijkzeul  
img

Afgelopen zondag werd Peter Koelewijn in het zonnetje gezet door Radio 2 en was er een concert in Carré. Tijdens dat concert werden nummers van Peter Koelewijn door Nederlandse artiesten gezongen. Het legendarische Kom van dat dak af werd vertolkt door Boudewijn de Groot en George Kooijmans (Golden Earring). Er vonden allerlei interviews plaats, ook met Peter Koelewijn. Waar het nummer ontstaan is, heeft hij niet verteld. Maar ik vind het een mooi verhaal dat dit nummer in 'onze buurt' is ontstaan.


Datum: 23-03-2007
Naam: Ton van der Breggen  
img

Met Hans van Frankenhuysen was ik bevriend. Ik herinner me de gezellige sfeer bij de familie thuis. Er werd veel kwartet gespeeld: Mag ik van jou van de vinken? Putter of distelvink?
Van de oude meester heb ik les gehad in aardrijkskunde, hij was een fenomeen. Beetje Godfried Bomans-type zou ik zeggen, een man om aan terug te denken.


Datum: 13-04-2007
Naam: Jan Kneepkens  
img

Het was bij de familie van Frankenhuysen altijd beregezellig. Voor het stappen op zondag werd altijd eerst naar All in the Family gekeken en daarna naar de kroeg/discotheek het Karrespoor op de Geldropseweg. Na afloop van het stappen en de friettent stond 's nachts altijd de koffie nog klaar. Naast Fred en Hans was er ook nog zoon Leo. En dan de bokswedstrijden die 's nachts op tv werden uitgezonden. De huiskamer voor zat altijd bomvol. En inderdaad de oude heer Van Frankenhuysen had van die droge humor en je kon uitgebreid over allerlei zaken met hem discussiëren.


Datum: 13-04-2007
Naam: Lies van Berlo-Kosterman  
img

Kan het zijn dat de voorouders van de fam. De Natris in de Prins Hendrikstraat gewoond hebben? Treesje de Natris zat voor de oorlog bij mij in de klas op de lagere school in de Jan van Lieshoutstraat en haar broer begon als banketbakker die bekende zaak op de Jorislaan.


Datum: 15-04-2007
Naam: Johan van Proosdij ( IJsselstein )  
img

Wie weet of dit familie is van de bekende voetballer de Natris, die ook in het Ned. elftal speelde (dit voor de oorlog)?


Datum: 18-09-2008
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Over 'dat Dak' van Peter Koelewijn: dat slaat niet op een speciaal dak ergens in Stratum.
Ik heb ooit Peter in een interview horen zeggen dat het zomaar een uitdrukking was die hij vroeger gebruikte. Als jochies liepen ze door de straat en keken omhoog en riepen keihard "hee, kom van dat dak af!". Wat dan natuurlijk de aandacht trok en daar was het maar om te doen.


Datum: 22-03-2009
Naam: Sjef Claassen  
img

"En nu gaan we verder met het wetenschappelijk onderzoek vertel jij maar eens waar Augsburg ligt", sprak de Siep op één toonhoogte, terwijl hij met zijn lange armen steunde op twee banken aan weerszijde van een rij en met zijn hoofd en bovenlijf een jaknikkende beweging maakte.
Zo sprak hij ook eens tegen mij: "en jij moet ook maar niet naar B gaan". Toen ik protesteerde door te zeggen dat mijn cijfers voor wiskunde toch behoorlijk waren, stelde hij zijn oordeel bij en zei: "oh dan kun jij dus wel naar B gaan". En dat alles op zeurderige toon op één toonhoogte.


Datum: 02-08-2009
Naam: An de Groof  
img

De naam van de dochter van Lampe is volgens mij Jannie. Ze woont in Weert.


Datum: 23-04-2017
Naam: Paul van der Cingel  
img

Mijn oma woonde van 1939 tot 1955 in de 2e Wilakkerstraat. Toen ik als klein menneke bij haar op bezoek was moest ik bij De Natris een half pond allerhande halen, kosten 1 gulden. Meneer De Natris stelde zo'n flutbestelling niet erg op prijs, de manier waarop hij zei 'Anders niet' liet aan duidelijkheid niets te raden over.