EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

6113

Bijdrager:

Jaar:

1943

Stadsdeel:

Buiten Eindhoven

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Brug in oorlogstijd

Beschrijving

Dit is de brug van foto 5776 maar dan gebombardeerd. Helaas nog geen locatie bekend. Op foto 5776 is geen voetgangersgedeelte te zien maar op deze foto weer wel. Ligt bij nader inzien aan de foto. Omgeving Welschap is niet onwaarschijnlijk, want daar zijn toch heel wat bommen naar beneden gekomen. Kan het dan toch de brug van foto 4819 zijn of kom ik dan dwarsbalken te kort? De foto komt uit het album van mijn vader. Geen onderschrift of datum.


Geplaatst op

26-09-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 27-09-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Ik heb het idee dat er geen bommen aan te pas gekomen zijn, maar dat de peilers zijn opgeblazen.


Datum: 27-09-2006
Naam: Ben Brekelmans  
img

Mogelijk heeft deze brug op de plaats gelegen waar later de Baileybrug lag. Als dat zo is, kijken we richting Strijp en staan die soldaten op de Vensedijk.
Waarom zou er anders een Baileybrug zijn gekomen?


Datum: 27-09-2006
Naam: Walter Van der Elst  
img

Er lag ook een Baileybug in de Oirschotsedijk, maar de omgeving lijkt er niet op. Het lijkt me ook wat kaal voor de Vensedijk


Datum: 29-09-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

Zover ik kan nagaan lagen er in 1944 de volgende bruggen over het Beatrixkanaal: 1: In Best vlak bij de aansluiting op hat Wilhelminakanaal. 2: De Oirschotsedijk. 3: de Landsart. 4: De Vense Dijk 5: De Zeelsterstraat. 6: De Dillenburgstraat. En over het afwateringskanaal 7: De Beemdstraat en 8: De Blaarthemseweg. Gezien de oevers en kanaaldijken op de foto zijn de bruggen over het afwateringskanaal uitgesloten. Best is het niet, Oirschotsedijk was breder, met fietspaden zie afbeelding 4819. De Zeelsterstraat heb ik zelf gezien en was geen boogbrug. Blijven de Landsart, Vensedijk en de Dillenburgstraat over. Volgens Karel Margry waren de Vense Dijk en de Landsart opgeblazen. Dus de keus is tussen deze 2, ik gok op de Landsart. Opmerkelijk is dat volgens de datum van de foto de brug al in of voor 1943 is vernield en dan kan ik alleen de conclusie trekken dat dat is gebeurd door terugtrekkende Nederlandse troepen in 1940.


Datum: 03-11-2006
Naam: Huub de Mul  
img

Tini, volgens de informatie die ik ingewonnen heb zou dit de Batabrug zijn (in Best uiteraard) die in 1944 door de duitsers is vernield.


Datum: 26-08-2007
Naam: Puck Smits  
img

Deze brug is opgeblazen door het Nederlandse leger in 1940. Die lag ergens bij de Landsard. Zelf ben ik onder die brug gaan kijken met mijn vader, maar werd weggestuurd door een Nederlandse militair die de brug moest bewaken. Ik herinnerde mij nog wel de gaten in de pijlers die erin geboord waren om de explosieven in te brengen voor vernietiging van de brug...


Datum: 23-11-2007
Naam: Huub de Mul  
img

Inderdaad Puck deze brug is in 1940, zoals alle bruggen over het Beatrixkanaal, door het Nederlandse leger opgeblazen: mijn ingewonnen informatie was onjuist. Het is echter niet de brug van de Oirschotsedijk (bij Het Landsard) maar de brug bij de toenmalige Batakolonie in Best. Beide bruggen hadden boogconstructies maar andere pijlers. Zie: Fotocollectie RHCe Atlantisnr. 0018873


Datum: 28-11-2007
Naam: P.M. Smits  
img

Als men op foto 14289 kijkt ziet men die bewuste brug, genomen uit een sleepvliegtuig dat een zweefvlieger op sleeptouw heeft. Ik heb die uitvergroot omdat het om de brug gaat. Het landgoed Wielewaal bestond nog niet. Wel ziet men de fruittuinen op de achtergrond van Hr de Kruif uit de Betuwe.


Datum: 06-12-2007
Naam: Johan Boogers  
img

De brug bij de Dillenburgstraat is beslist niet in 1940 opgeblazen, maar tegen het einde van de oorlog. Dat kostte ons in de St. Theresiastraat de ruiten van de "goei kamer" aan de straatkant.


Datum: 02-06-2008
Naam: Huub de Mul  
img

Puck, ten slotte moet ik mijn ongelijk toegeven: Deze brug lag in de Achtscheweg (bij Het Lansard) en de foto is genomen richting Achtsehoek. De daken van de boerderijen van de families Weltje en van Rooi zijn net te zien. Niet alle bruggen van het Beatrixkanaal werden in 1940 opgeblazen, zie: foto 4819. De bovenstaande brug is in 1929 ontworpen gelijktijdig met de brug welke kwam te liggen bij de aansluiting van het kanaal op het Wilhelminakanaal bij de Bata. Beide hadden dezelfde betonnen boogconstructie en beide werden opgeblazen, vandaar mijn volharden. Johan, de andere twee vernielde bruggen waren de voetbrug bij het havenhoofd en de niet ver daarvan gelegen brug in de Zeelsterstraat. Van deze twee kreeg alleen de laatste een noodreparatie. In sept.'44 vond er een bominslag plaats bij het Havenemplacement. Kan dat het misschien geweest zijn?