Bijdrager Vic van Lijf
Jaar: 2006
Locatie 1.:Stratum |214 Tuindorp |Servaasplein
Onderwerp.: Religie |Katholieke Kerken |Stratum, Onze Lieve Vrouwe van Fatima
Onze Lieve Vrouw van Fatimakerk. (2)
Beschrijving | 1950 - 2006. St. Servaasweg. |
---|---|
Geplaatst op | 23-09-2006 |
Reacties
Naam: Frans van Tuijl
De eerste pastoor van deze parochiekerk was Marinus Meyer. Hij werd in zijn werk geassisteerd door kapelaan de Wert en Pater Ceelen. Zij verzorgden gedrieën ook het godsdienstonderwijs op de O.L.Vrouw van Fatimaschool.
Een van de onderwijzers daar was tevens dirigent van het parochiële koor en van het jongenskoor: Die fatimasanghertjes. Velen danken de start van hun muzikale ontwikkeling aan deze onderwijzer.
Naam: Peter Bok
Beste mensen als we het over de Fatima-, en Burghsanghertjes kunnen hebben dan kan ik nog wel een boek schrijven. Ik heb zelfs nog de 78 toerenplaat met foto waarop alle toenmalige zangers staan. Wij repeteerde eerst in de kerk en later in de meisjesschool van 'ma' van de Meer en zongen dan in de Fatimakerk, later zijn we afgesplitst van de kerk en zijn we de Burghsanghertjes geworden. Het repeteren deden we toen alleen nog maar in de school. We kregen voordat wij in het koor mochten zingen les van de heer van Spaandonk op de Fatimaschool en die vond plaats op woensdagmiddag. In de eerste jaren waren wij ook altijd in Neerpelt te vinden, waar wij elk jaar de eerste prijs haalde op een zangfestijn. Ook een jaarlijkse uitvoering was voor de ouderen in den Elzent. Ik ben ongeveer 10 jaar bij de beide koren geweest, van sopraan tot aan de mannenstemmen. Wat ik mij kan herinneren aan namen zijn de van de Kerkhofs, Akkermans, Edith en Paul Luhr, Wijnstekers, Sponselee, Vlemminx (zij hadden een puddingfabriek). Over de anderen moet ik nog gaan nadenken, misschien zijn er nog mensen die zich dit ook herinneren.
Naam: Henk Mariën
Dhr. van Spaandonk werd als dirigent opgevolgd door Antoon Maessen, muziekleraar op het St. Joriscollege en het St. Catharinalyceum. Onder zijn leiding groeide het kerkkoor uit tot een gerenommeerd koor, waar vele mensen uit de omgeving naar kwamen luisteren. In dit koor zongen leden van enkele families, soms tot 5 personen uit één familie. Ik denk hierbij aan de families Verberne, Elstak, Donkers en Mariën. Ook aangetrouwden werden vaak lid van dit koor. Ik mocht hier een aantal jaren tot 1976 voorzitter van zijn als opvolger van Dhr. Frans Donkers. Daarvoor was Dhr. Verheijen sr. de voorzitter van dit koor. Mijn opvolger was Dhr. Jan Verheijen jr.
Ik herinner mij nog dat Antoon Maessen altijd in de clinch lag met Pastoor van de Rijdt over Nederlandse liederen. Maessen wou daar absoluut niet aan. Hij beschouwde dit als een verarming in de kerkmuziek.
Kapelaan Joep Rath was ook zanger in dit koor, als hij de mis niet hoefde te dienen.
Naam: Leo van den Beld
Het koorschisma had als oorzaak een meningsverschil tussen Pastoor van de Rijdt en de dirigent Sjef van Spaandonk. Op verzoek van de ouders van veel koorleden heeft hij een gewoon koor opgericht. Veel kerkkoorleden zijn met van Spaandonk meegegaan. Het speelde in 1961 of 1962. Ik had solveige (lessen) in de Fatimaschool. De bedoeling was dat ik in het kerkkoor ging zingen. Nou mooi niet, ...ik heb de kerk nooit van binnen mogen bezingen. Als koorknaap bedoel ik. Laat Van Spaandonk nu mijn buurman zijn geweest en mijn vader de voorzitter van het nieuw op te richten koor. Wij oefenden inderdaad in de meisjesschool aan de Piuslaan. Inderdaad ieder jaar naar Neerpelt. Een heel gedoe en altijd de eerste prijs...maar bij mijn weten nooit de hoogste. Want dat was de Eerste prijs Met Lof! Verder hebben we een Kerstliederen 33 toeren !! LP gemaakt. Deze is opgenomen in de Paterskerk. In de paastijd kerstliederen oefenen. Het was er stervenskoud daar in die kerk. Na afloop, het duurde uuuuuuren, een KOETJESREEP. Later de foto maken voor de hoes in de Pius X kerk. In ons kooruniform - witte bloes, grijze broek/rok en bordeau-rode strik voor de sopranen en alten. Zelfde kleur stropdas voor de tenoren, baritonnen en bassen. Wij voor het altaar net doen of we zongen. In de kerk was brand geweest en was daarom tijdelijk buiten gebruik.
Verder nog iets over het plafond van de kerk. In schooljaar 1960-61 is het in mooie kleuren geschilderd. Daarvoor was het gewoon blank hout, voor zover ik mij herinner.
Naam: Annette Sanders
In mijn lagere schooltijd ben ik lid geweest van de Burgzangertjes o.l.v. de heer van Spaandonk. Op woensdagmiddag leerde hij de jongste kinderen (en aspirantleden) noten lezen. Had je het noten lezen onder de knie dan stroomde je door naar de dinsdagavond: een voorbereiding op het 'grote koor'. Hier leerde je zingen vanaf bladmuziek, je map papieren hanteren en luisteren naar de aanwijzingen van de dirigent. Vervolgens stroomde je door naar het 'grote koor'. In mijn herinnering repeteerden we 2 avonden per week. Ook mijn broers Theo, Henri en Guido hebben in dit koor gezongen.
Naam: Anton van Kemenade.
Ik ben als jonge knaap vanaf de oprichting tot de opheffing lid geweest van de burghzangers o.l.v de heer van Spaandonk. Alle namen hier genoemd kan ik me met de gezichten erbij nog heel goed herinneren. Enkele jaren geleden is de heer van Spaandonk overleden. In 1995/1996 trof ik hem regelmatig op het revalidatiecentrum Blixembos alwaar ook ik verbleef voor een revalidatieproces. Menige uurtjes hebben we met elkaar voor zover dat mogelijk was herinneringen proberen op te halen. De heer van Spaandonk had 2 kinderen Kitty en Peter.
Naam: Eugène Peters
De heer van Spaandonk was buiten dirigent van het koor ook onderwijzer op de Fatimaschool. (1e klas) Toentertijd de R.K. Jongensschool Onze Lieve Vrouw van Fatima. Het hoofd van de school was de heer Brocken. Die woonde schuin tegenover de school op de hoek van de Piuslaan in een wit huis.
De heer Brocken was een zeer aanwezige persoon. Wie kent zijn handbel niet meer. Verder had ook meneer Rijk de eerste klas. Volgens mij waren er van elk leerjaar 2 klassen. De tweede klas was van meneer van de Berk. Verder had je de onderwijzers Brugmans, Zalm, Kuylaars, Egberts, van Hees, Jansen, Schenkelaars, Minten, Hut, van de Velden en juffrouw van de Putte die in de Burghstraat woonde.
Naast de school stond de boerderij van boer van de Schuyt. Die boerderij werd bewoond door een oude vrouw met haar twee zoons en een dochter. Die zoons kwamen bij ons ook schillen ophalen. Op het erf naast de school hebben wij in het speelkwartier eens een varken zien slachten met een pistool.
Naderhand is deze boer om een of andere reden uit de boerderij gezet en woonde de familie in een tentje. Wat nou precies de reden was weet ik niet meer. Wel dat ook pastoor van de Rijdt hiermee iets te maken zou hebben gehad.
Achter de kerk stond de boerderij van Van Rooij. Hier gingen we altijd eieren kopen. bekend is dat de boerderij verbouwd werd tot het Vossenhool. Helaas worden daar appartementen gebouwd.
De kerk is van architect van Buytenen, inderdaad. Die familie woonde op de hoek van de 2e Wilakkerstraat en de Petrus Dondersstraat in een groot huis.
Ik kwam vaak bij de familie van Doorne op Burghstraat 43. In de Burghstraat woonde toen de familie Bambelt. Na het gangetje had je de familie Stevens, Brautigam, van Doorne, Mevrouw de Jong-Bol. Verderop van Kempen met enorme populieren in de achtertuin. Het was niet die van Kempen van de M.C.B., die kwamen later op de hoek van de Burghstraat en de Odastraat wonen.
Ook herinner ik me namen als Vermeer en ook Egas rechts als je naar de St. Jorislaan ging. Ignatio, Gustaaf en Gonzolita kan ik me nog herinneren.
Op het Burghplein ken ik nog namen als Nagelkerke. Op de hoek van de Odastraat en het Burghplein woonde Segers. Die zijn later naar de VS gegaan.
Toentertijd woonde er ook Vennix, van Eyk met die beelden in de voortuin, van Beckum met een groot gezin op de koek van de 2e Wilakkersstraat en de Leonardusstraat.
Ook herinner ik me de familie Verheijen. Die woonde in de rij naast de poort van Daf 1.
In de Wilakkerstraat: Kanters, van Vreeden, Ullings, Brugmans, van Hoof (uit dat gezin komt de dirigent Harry van Hoof die ook als pianist speelde bij Peter and his Rockets).
Aan de rechterkant richting Heezerweg had je de familie Dirks, Luik (van Drukkerij Luik).
Dit is wat ik me herinner. Ik heb vanaf 1951 tot 2002 op de St. Servaasweg 10 gewoond. Misschien valt er nog wat aan toe te voegen. Ik ken veel namen van de Servaasweg in de beginperiode toen de bomen die er nu staan nog staakjes waren.
Naam: Anton van Kemenade.
Inderdaad. De heer van Spaandonk was ook onderwijzer op de Fatimaschool. Later is hij hoofd van school geworden in het Genderdal. Voorts mis ik in de opsomming van de leerkrachten de heer Brouwer, de heer Wijn en juffr. Van Gastel (later gehuwd als de Wit- van Gastel).
Naam: Frans van Tuijl
In het commentaar van Eugéne Peters moet de heer Egberts de heer Ben Engbers zijn. De boer die naast de speelplaats zijn varken liet slachten was de heer Verschuijten en de enorme populieren stonden niet in de achtertuin van van Kempen, maar van van Tuijl. De zoon van boer van Rooij, Wim, zat trouwens bij ondergetekende in de klas en is te zien op foto 13748: klas 6 van de O.L.Vrouw van Fatimaschool 1955/56.
Naam: Anton van Kemenade.
Ik had al mijn twijfels Frans van Tuijl. Je hebt gelijk met deze toevoeging. Ik weet waar er nog veel foto's zouden kunnen zijn aangaande de ontwikkeling van Tuindorp m.n. het gebied ten zuiden van de toenmalige geplande rondweg van Eindhoven. Ik zal m'n best doen deze te verkrijgen.
Naam: Vic van Lijf
Frans, direct toen ik het verhaal van Eugene over de populieren las, dacht ik: dat moeten de populieren van van Tuijl zijn. Maar Frans zal wel reageren. En meteen schoot me ook de herinnering te binnen aan vele bridge-nachten, waarbij we zo nu en dan, gevieren, tegen de populieren plaats gingen maken voor een nieuw biertje. Mede daardoor ook zijn ze zo groot geworden.
Naam: Eugène Peters
De populieren waarover ik het had stonden in een achtertuin van de Burghstraat. Woonde de familie van Tuijl niet op de hoek van de Odastraat en de Odulphussstraat? Ik meende dat meneer van Tuijl leraar was. Was hij later niet de directeur van Koningshof in Veldhoven? Het zou kunnen dat bij hen ook populieren in de tuin stonden.
O, ja. In de Burghstraat woonde ook een familie van Lijf. Ben jij daar familie van Vic? Ik kende Frits van Lijf uit een bandje genaamd The Kings of Swing met Henk van de Ven uit de Odulphusstraat als klarinettist. Frits van Lijf bespeelde een bas die gebouwd was van een kist en een steel met touw. Een jongen van Vlemminckx (ja, die van de VIF puddingfabriek uit Heeze) was de drummer. Verder nog een jongen met gitaar. De naam was meen ik Groenen. Ook uit Tuindorp. Ik was zo'n beetje manager, maar we verdienden niets. Het bandje heeft nog eens ergens een eerste prijs gewonnen.
Later woonde Frits van Lijf op de St.Jansweg.
Naam: Harry Haerkens
Pastoor v.d. Rijdt had In de 'Rijke Roomse jaren' begin zestig, kapelaan Hoendevanger en kapelaan Rath tot zijn beschikking.
Een leuke anekdote wil ik de lezer niet onthouden. In die tijd was het nog gebruikelijk dat de kapelaan of pastoor op huisbezoek ging. Op een winterse ochtend zit kapelaan Hoendevanger in onze huiskamer op zijn gemak aan de koffie, waarbij hij zijn (ouderwetse) hoed met flossen op de schoorsteenmantel had gelegd. Ongeziens had onze 3 jarige Marck zijn hoed opgezet en was daarmee op zijn driewielertje door de huiskamer aan het scheuren ondertussen een motor imiterend: vroem, vroem.... Wat jaren later hebben zowel Marck als Arthur nog op de Fatimaschool a.d. Piuslaan gezeten,daarna op het Augustinianum.
Naam: Anton van Kemenade
In mijn herinnering gaat het hier over kapelaan Hoendevangers (met een s er achter). Later is hij pastoor geworden van de sint Antoniuskerk aan de Boschdijk te Eindhoven en nog later pastoor in een van de Kempische dorpen. (ik dacht Riethoven). Kapelaan Rath - waarover ik ook nog enkele anekdotes heb - was een klein ielig menneke die op z'n fietske in Tuindorp her en der een vriendinneke had. Hij is enkele jaren geleden overleden. Maar Harry moet ook nog weten dat deze parochie een pater ' in dienst ' had. Pater Ceelen. Ik heb het dan over de jaren medio vijftig.
Naam: Laura Dijkhoff-Michels
Ik ben jarenlang lid geweest van eerst het kinderkoor de Burgsangetjes en later van het kerkkoor van Antoon Maessen. Mijn broer Bruno speelde ook vaak orgel en begeleidde Thea van de Putten, die later bij het operakoor ging. De heer van Spaandonk was een goede dirigent, maar had wel een kort lontje, als je niet oplette, dan kon je best een veeg van hem krijgen. We zijn menige keren naar zangconcoursen geweest en hebben daar ook vaak gewonnen. We hebben zelfs een plaatje opgenomen "Liedjes van de zee" Ik moet dit nog ergens op zolder hebben liggen. Antoon Maessen probeerde ons altijd onder de ernstigste delen van de mis aan het lachen te maken. Met hem hebben we Messa Creola ingestudeerd. Frans Donkers was de beste tenor en Thea van de Putten de beste sopraan van het koor, Lisette en Marie-José Donkers zongen ook in het koor. Frans Donkers heeft dit gedaan tot zijn 92ste jaar. Chapeau. Want toen de kerk sloot is het koor verhuisd naar de Gerarduskerk in Stratum.