EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

6008

Bijdrager:

Jaar:

1935

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Muziek & Zang

Onderwerp 2.:

Harmonie / Tamboercorps / Fanfare

Onderwerp 3.:

Overige Harmonie / Tamboer / Fanfare

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Patronaat Harmonie

Beschrijving

Patronaat Harmonie uit Strijp rond de jaren 1935. Verder geen gegevens bekend. Graag reacties.


Geplaatst op

21-09-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 24-09-2006
Naam: Cees Nieuwlaat  
img

De laatste gegevens die ik heb doorgekegen zijn dat de tambour-maître Theo Munsters is en in de rechtse rij de tweede trommelaar Jan van den Oetelaar. Beiden uit Strijp.


Datum: 17-02-2013
Naam: Gerard Strijards  
img

De harmonie werd opgericht door pastoor Frans Werners. Deze pastoor, die in 1924 aantrad, wilde graag een korps ter beschikking hebben dat de door hem te organiseren religieuze plechtigheden vooral met zwaar koper en tromslag luister kon bijzetten. Hij bevorderde de totstandkoming van een instrumentenfonds en paste de organisatie aan bij de richtlijnen van de Katholieke Jonge Werkman die door de Bisschop Diepen ("deftige Noldus") in diocesaan verband georganiseerd werd in het kader van de Katholieke Actie die, geüniformeerd, de straat wilde winnen voor Christus via publieke manifestaties. Werners vond het allemaal best als HIJ maar de baas was en geen geestelijk adviseur die door de Bossche Curie aangestuurd werd. Uit Transvaal, via zijn broeder die Benedictijner monnik was bij Potgieterslust, wist hij de struisvogelveren, aangeleverd in blikken kokers, los te krijgen van een Boer (ik bedoel: een inzaat die behoorde tot de Trekkers, die destijds zich losgemaakt hadden van de Britse Overheersing gedurende de Boerenoorlog en een Vrijstaat hadden gesticht) die (en dat was uitzonderlijk) rooms-katholiek was. Die werden in 1930 ingeklaard. De muzikanten droegen deze veren tijdens marsen op hun baretten. Dat was destijds in ieder geval iets heel uitzonderlijks. Het korps werd dan ook op vele niet-Strijpse plechtigheden geïnviteerd. Werners wist via de fourier van de Oirschotse cavaleriekazerne ook allerlei uniformstukken los te krijgen, hij had beslist iets met het militaire. Landmachtofficieren waren tijdens godsdienstige manifestaties bij Werners' plechtigheden -- ondermeer de inzegening van het Heilig Hartbeeld, dat nu wat verdoken op het Trudoplein staat áchter de geparkeerde auto's, als een soort onbezoldigde parkeerwachter -- graag geziene gasten; het trekken van hun officierssabel bij de zegeningen gaf inderdaad een cachet waarover de andere pastoors niet plachten te beschikken. En Werners leende zijn keurkorpsje node uit. Een steroptreden vertolkten zij tijdens het inhalen van de grote klokken in 1936, waarmee zij het Polygoonjournaal haalden.


Datum: 06-10-2016
Naam: Marienella Meulensteen  
img

Een interessant verhaal over de struisvogelveren waarover mijn vader me een andere uitleg heeft gegeven. Hij was lid van de Jonge Werkman en de harmonie.
De naam Patronaatsharmonie heb ik nooit gehoord. Hij zei dat dit de harmonie was van de Jonge Werkman. Voor een duidelijker beeld van de leden, zie foto 9850.


Datum: 08-10-2016
Naam: Sjef van Eijk  
img

Wat betreft de locatie: ik ben ervan overtuigd dat we hier kijken naar de Iepenlaan in het Philipsdorp. Het hoekhuis staat dan op de hoek van de Iepenlaan en Henriëttestraat. De Iepenlaan was zover ik weet een scheidslijn tussen de parochies van de St. Antonius (Steentjeskerk) en de St. Trudo. De hier getoonde oneven nummers in deze straat hoorden bij de St. Antoniusparochie.