EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

5922

Bijdrager:

Jaar:

2006

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

612 Philipsdorp

Straat:

St Antoniusstraat

Onderwerp 1.:

Kunst / Kunstwerken / Kunstmonumenten

Onderwerp 2.:

Beelden

Onderwerp 3.:

Religieuze Beelden

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
St. Philomena & Museum Kempenland.

Beschrijving

Degene naar wie de Woenselse St. Philomenastraat is genoemd trof ik (als beeld) in de voormalige Steentjeskerk (nu Museum Kempenland). Waar het beeld oorspronkelijk stond is mij niet bekend. Het straatnaambord vermeld: "Patrones Parochie Pastoor van Ars. Als martelares gestorven +_ 300"


Geplaatst op

18-09-2006

Reacties:

Datum: 18-09-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

De voormalige meisjesschool in de Alard du Hamelstraat heette vroeger ook de St. Philomenaschool. De school heet nu het Palet.


Datum: 18-09-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

Philomena werd geboren in de derde eeuw ten tijde van de soldatenkeizer Diocletianus. Veel is ons over haar niet bekend. Ze is de dochter van welgestelde Romeinse ouders die zich bekeerde tot het christendom en samen met Philomena werden gedoopt. Zij wordt opgemerkt door de keizer die haar ten huwelijk vraagt. De legende vertelt dat Philomena weigerde met de wreedaard te trouwen omdat zij haar leven geheel aan God wilde wijden. Dit zinde Diocletianus niet en hij liet haar in de kerker opsluiten. Maar niemand kon haar naderen vanwege de hitte die zij uitstraalt.
Tijdens een van de beruchte volksfeesten werd het meisje, op last van de keizer, ter dood veroordeeld. Zij wordt gegeseld en gefolterd maar steeds komt zij er weer bovenop.
Zij wordt verdronken in de Tiber, maar staat weer levend naast haar belagers. Vele omstanders raken onder de indruk van de gebeurtenissen en bekeren zich tot de ene en ware God. Tenslotte wordt Philomena op 10 augustus 302 door onthoofding om het leven gebracht. Zij werd begraven in de catacomben van St.Priscilla.
Bron: www.heiligen.net