EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

5679

Bijdrager:

Jaar:

1990

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Bergstraat

Onderwerp 1.:

Kunst / Kunstwerken / Kunstmonumenten

Onderwerp 2.:

Beelden

Onderwerp 3.:

Profane Beelden

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Ons Moeder (van steen)

Beschrijving

Dit beeldje staat op de hoek Bergstraat / Kleine Berg. Het staat er al sinds 1989. Het is van kunstenares Antoinette Briet. Op de sokkel staan aan vier zijden alleraardigste teksten. Als je op de 'grote versie' van deze foto kijkt kun je ze allemaal lezen.
Het beeld was een schenking van het Eindhovens Dagblad en werd onthuld op 11 mei 1989 door loco-burgemeester Peter van den Baar.


Geplaatst op

07-09-2006

Reacties:

Datum: 07-09-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Kijk dat bedoel ik Frans. We kijken soms naar beelden, vinden ze prachtig. Natuurlijk zijn ze dat. Maar mensen kijk eens op de grotere foto. In jullie EIGEN MOEDERSTAAL. Laat het Eindhovens dialect a.u.b. niet verloren gaan. En ook uitspraken van 'ons' moeder staan beschreven in m'n buukske 't Pollingstraotje, in 't dialect geschrivve. En nie vergeete; de taol die ge 't uurste sprikt en begrept is d'n taol die ge van oew eige Moeder hi gelirt. En daor hoefde oew eige nie vur te schaame.


Datum: 26-08-2010
Naam: Cor Wijnen  
img

1983-1984. Elke maandag stond in het Eindhovens Dagblad de rubriek "Onder ons Gezegd en Geschreven" van Ruud Groen. Daarin stonden een tijd lang onder de subtitel "Ons moeder zei altijd" uitspraken, die lezers uit de mond van hun moeder hadden gehoord. Meestal uitspraken in dialect. Het ED heeft hiervan een boekje uitgegeven. Dat werd zo goed verkocht, dat er zelfs winst op werd gemaakt. Het ED vond dat de auteursrechten niet bij haar, maar bij de inzenders moesten liggen. Mede van die opbrengst is toen het beeldje gemaakt en geschonken. Bij de onthulling speelde de vrouwenkapel "Zwets", waar ook de beeldhouwster Antoinette Briët deel van uitmaakte. Waarom ik zo geïnteresseerd ben? Het rijtje huisjes aan de Kleine Berg was ooit langer, tot aan de tuin van notaris Fens. In het laatste huisje woonde mijn grootvader Piet Kox met zijn kinderen en net op die plaats staat nu "Ons Moeder".


Datum: 09-08-2016
Naam: Tini van Rooij  
img

Het beeldje is opgenomen in de nieuwe indeling van het Fensterrein, het Bergenpad. Zie foto 36997