Geen Google maps coördinaten aanwezig

Fotonr.: 55237
Bijdrager Wim Claasen
Jaar: 1928
Locatie 1.: Tongelre |311 Villapark
Locatie 2.: Stratum |211 Irisbuurt
Onderwerp.: Panorama - Luchtopnames |Stratum-Tongelre
Onderwerp 2: Panorama - Luchtopnames |Gemeentebedrijven / NRE

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Villapark met gasfabriek

Beschrijving Links loopt de Nachtegaallaan vanaf het Havenhoofd naar boven naar de rotonde bij de spiltsing met de Parklaan.

Het huidige NRE-terrein was in 1928 de plek waar de energievoorziening van de stad werd verzorgd, door 'de gasfabriek'. Op dit complex zou in 1932, dus een paar jaar na deze foto, de destijds grootste gashouder van Nederland  worden gebouwd, met de Persil-reclame erop. Die stond pal boven het Havenhoofd. Hij werd in 1941 tijdens een bombardement geraakt, vloog in brand en werd gesloopt. Van die gashouder staan meerdere foto's op de site, met en zonder de Persil-reclame. Klik op de homepage op 'Uitgebreid zoeken' en geef het zoekwoord 'persil' op.

Rechts naast de gasfabriek zien we de fabrieksgebouwen van houtindustrie Picus, die vooral sigarenkistjes produceerde en enkele jaren voor het faillisement ook nog deuren. Die gebouwen zijn eind vorige eeuw gesloopt en vervange door woningen.

Boven de twee donkere lagere gashouders hangt de was aan de lijn in de tuintjes achter de huizen aan de Patrijsstraat. Die huisjes staan er nog steeds. Boven het complex van de gasfabriek lopen diagonaal de Dommelhoefstraat, Lakerstraat en Kwartelstraat. Ook de huizen aan de Dommelhoefstraat staan er nog. Aan de kant van de gasfabriek staat de Peelcentrale en rechts ernaast zijn in 1951 zes nog steeds bestaande woningen gebouwd op de vlakte tot aan de Picusfabriek op de hoek van de Dommelhoefstraat en Treurenburgstraat. Op die hoek was ook de onderhoudsgarage van Picus. Dat pand is na jaren van verval gerenoveerd (zie o.a. foto's 49193 en 49194) en in 2024 verbouwd tot appartementen. Aan de Kwartelstraat staat bij de hoek met de Fazantlaan de kerk Antonius van Padua Villapark, met de hoge ronde koepel. Meteen rechts ernaast is het kloostergebouw (Angela) herkenbaar. 

Linksboven is villa De Laak van Philips te zien. De rotonde bij de Parklaan is er niet meer, maar de grote huizen erboven staan er nog. Op het spooremplacement is hier de halfronde locomotievenloods herkenbaar. Erachter lag een grote draaischijf (zie foto 35828). Boven het emplacement is het in 1928 nog bijna leeg.

Onder het Havenhoofd staat in het midden de sigarenfabriek Karel I. Die brandde in 1971 uit (zie o.a. foto 36818) en vandaag de dag is er alleen nog een muur met tegeltableau aan de Tongelresestraat (zie foto 51617) over.

Zie ook o.a. foto 55214.
Geplaatst op 02-10-2024
Email bijdrager img