Geen Google maps coördinaten aanwezig

Fotonr.: 54457
Bijdrager Paul Brans
Jaar: 2023
Locatie 1.:Tongelre |335 't Hofke |Loostraat
Onderwerp.: Woonpanden en boerderijen |Woonhuizen-Tongelre

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Lente op de Loostraat

Beschrijving Het lijkt een herfstplaatje, maar het is een opname van 29 april 2023. Als blaadjes van populieren ontluiken hebben ze een goudgele glans. De ondergaande zon doet de rest. Deze kleurenpracht heb je hooguit een tot twee dagen. Klik hier voor nog twee foto's, een zonsondergang uit 2013 en een winterse foto uit 2012.

< De volgende tekst is van de redactie en is gebaseerd op een artikel in het Eindhovens Dagblad van 30 september 2023. >

Deze populieren langs de Loostraat dreigen nog dit jaar (2023) te worden omgehakt op grond van bezwaren van een aantal bewoners uit het wijkje Brabis. Die zeggen dat ze bang zijn dat bomen bij een storm zouden omwaaien. Vorig jaar werden wortels van diverse  populieren ‘beschadigd’ bij grondwerk tijdens het herinrichten van de Loostraat. Daarna liet de gemeente trekproeven uitvoeren, maar dat ging om een zeer beperkt en willekeurig gekozen aantal van de bomen en toch worden daarmee conclusies voor alle bomen getrokken. De gemeente besloot de noordelijke rij populieren om en om te kappen, dus zowat de helft.

Een aantal bewoners van de Loostraat heeft door een onafhankelijk adviesbureau, Alles over Groenbeheer, een 'second opinion'-onderzoek laten uitvoeren. Dat bedrijf zegt dat de meeste bomen nog zeker vijftien jaar meekunnen. De wortels, die de stormwind moeten opvangen, zijn volledig intact. Daarom raadt dit adviesbureau het geplande kappen van de helft van de populieren af, net als het flink uitdunnen van de toppen, want dat laatste belemmert het herstelproces van de bomen en hun wortels, omdat daarvoor blad nodig is. De geplande acties van de gemeente zouden juist de hele rij bomen verzwakken. Wil je absolute veiligheid dan zou je alsnog, middels kabels en touwen, de boomtoppen zigzag met elkaar kunnen verbinden, volgens Alles over Groenbeheer. Zowel voor- als tegenstanders wijzen deze optie af.

De gemeente zegt dat het rapport van het Veldhovense adviesbureau bedrijf serieus werd beoordeeld, maar negeert de aanbevelingen en wil de geplande kap dus gewoon doorzetten. (Red.)
Geplaatst op 09-10-2023