EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

54266

Bijdrager:

Jaar:

1961

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Muziek & Zang

Onderwerp 2.:

Zangers / Zangeressen

Onderwerp 3.:

Anneliese de Graef

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Anneliese de Graef en Harry van Hoof

Beschrijving

Twee belangrijke Eindhovense artiesten uit de beginperiode van de populaire muziek in de stad: Anneliese de Graef en Harry van Hoof.
Anneliese werd geboren in 1943 en is in 2016 overleden in Sittard, waar ze woonde met haar man Ko de Bruin. Ze wint vanaf midden jaren vijftig regelmatig talentenjachten en wordt een landelijk bekende zangeres met enkele hitsingles, zoals "Waarom waarom" en "Zolang als ik leef" in 1959 en in dat jaar ook in het Duits met haar eigen compositie "Sing sing sing". De foto werd gemaakt in 1961 en in dat jaar is de Duitse 'tienerster' Conny Froboess (van "Zwei kleine Italiener") op promotiebezoek in Eindhoven. Anneliese, in die tijd gezien als de Nederlandse Conny, maakt samen met Conny een rijtoer door het centrum. In 1963 begeleidt Anneliese op gitaar Trea van der Schoot (Trea Dobbs) die in dat jaar het Cabaret der Onbekenden in Carlton wint. Op platenhoezen wordt haar naam soms aangepast naar Annelies en/of De Graaf. Begin jaren zestig ontmoet ze haar echtgenoot en emigreert ze kort naar Australië. Na terugkomst probeert ze haar carrière weer op te pakken, maar het wordt geen succes meer. Uiteindelijk besluit ze te stoppen. Zie ook de foto's 5169, 5649 en 33021.
Harry van Hoof, geboren in 1943 in Hilversum, groeide uit tot onder meer componist, arrangeur en dirigent. Hij werd in 1960 landelijk bekend omdat hij piano speelde in de eerste bezetting van Peter (Koelewijn) en zijn Rockets, die toen doorbraken met "Kom van dat dak af". Later werkte Van Hoof voor Nederlandse artiesten als Johnny Lion, Mouth & MacNeal, BZN, Ramses Shaffy, Armand, Willeke Alberti en Rob de Nijs. Verder was hij vele jaren gastdirigent bij het Metropole Orkest en actief betrokken bij het Eurovisie Songfestival en het Grand Gala du Disque. In 1967 trouwde hij met Trea Dobbs (zie foto 679), maar dat duurde niet lang. Zie ook de foto's 13472, 21796 en 38038.
De originele foto komt uit de collectie van Frans Dekkers.


Geplaatst op

30-04-2023

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 29-04-2023
Naam: Martin Swinkels  
img

Later heeft Harry van Hoof een zekere Els ontmoet en is daar ook mee getrouwd. Zij stond o.a. achter de bar van "Tuf Tuf" op de Kruisstraat en later achter de bar van café "Altstadt" op het Stratumseind.


Datum: 03-06-2024
Naam: Hans Michels  
img

Harry van Hoof overleed op zaterdag 1 juni. Weer een bekende Eindhovenaar die vanaf de vroege jaren zestig veel invloed heeft gehad op de muziekwereld. Een aantal van zijn veelzijdige activiteiten zijn hierboven al opgesomd. Hij was sinds 16 maart 81 jaar.


Datum: 03-06-2024
Naam: Jan Wijn  
img

Het muzikale talent Harry komt uit een Eindhovense horecafamilie. Zijn jongste broer Willie nam het stokje van hun ouders over en werkte zijn werkzame leven in bekende Eindhovense cafés en restaurants veelal als uitbater maar ook als een van de eerste diskjockeys. Hij overleed drie jaar geleden, net zeventig jaar oud. Harry behoorde tot de generatie die Eindhoven uit zijn voegen deed barsten van het muzikale talent dat landelijk en soms ook Europees aan de top kwam. Met het overlijden van Harry is weer een stukje Eindhoven verdwenen.