EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

5421

Bijdrager:

Jaar:

1977

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

612 Philipsdorp

Straat:

Lijsterbesstraat

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

ETOS

Onderwerp 3.:

ETOS Bakkerij

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
De geur van vers brood.

Beschrijving

Lijsterbesstraat 21, het hoofdgebouw van de co?ETOS. voormalig broodbakkerij. Op de achtergrond de voormalig Philipsbedrijfsschool. Zo herinner ik me het pand, waar omheen elke ochtend de geur van vers brood hing. RHCe Atlantis nr 29324


Geplaatst op

17-08-2006

Reacties:

Datum: 15-05-2007
Naam: Martien de Jong  
img

Ik heb zelf in de Lijsterbesstraat gewoond (1967-1976) en inderdaad je kon er heel vaak de geur opsnuiven van vers gebakken brood en speculaas. Wat me ook bijstaat zijn de Etos-contactavonden die volle zalen trokken en bussen vol mensen brachten.


Datum: 11-08-2007
Naam: Hank Peters  
img

Ook ik heb in de Lijsterbesstraat gewoond, rechts van de derde wagen. Als je voor de deur stond woonde rechts van ons de familie van der Burgh en links de familie Nannink. Wij zelf waren de familie Peters met als samenstelling ouders, Theo en Doortje en de kinderen Marjolijn Hank en Mariette. Ik kan me ook nog de familie van Ginkel voor de geest halen.


Datum: 02-09-2007
Naam: Wim Bogers  
img

Die contactavonden werden toch gehouden in de Philips kantine aan de Beukenlaan tussen het busplein en het plantsoen bij de spoorlijn ;daar stond zo'n groot gebouw met een halfrond dak en daar werden op die jaarlijkse avonden ook de 8% winstdeling uitgekeerd aan de leden van de coöperatie. E.T.O.S. is Eendracht Toewijding Overleg Samenwerking. Van de oorsprong van die naam hoor je nooit meer wat en is ook niet meer te herkennen in de drogisterijketen die het nu is.....


Datum: 03-09-2007
Naam: Paul van Erp  
img

Volgens mij werd de 8% oa uitbetaald over de uitgaven die waren bijgeschreven in het ETOS boekje. Er was een aantal winkeliers bij aangesloten, waaronder herenmodezaak Wenting die vroeger in de Rechtestraat zat. Kocht men daar iets dan werd het ingeschreven en gestempeld in het boekje. En zo hadden de ETOS-leden een mooi spaarcentje, dat jaarlijks uitgekeerd werd.


Datum: 03-09-2007
Naam: Theo van den Dungen  
img

Paul, wat ik me nog goed kan herinneren, dat mijn ouders tegen het eind van het jaar alle kassabonnen optelden, en daar globaal 8% over berekenden, in de hoop dat die werd overgenomen; of er nog andere zaken werden meegeteld, is mij niet bekend.
Het is natuurlijk logisch dat er voor bepaalde uitgaven bewijzen moesten zijn, en dat waren kassabonnen. Het percentage in de winst moest door ETOS worden uitgekeerd op basis van het feit, dat zij een coöperatie waren: het bedrijf was van de leden, en die moesten delen in de winst.


Datum: 03-09-2007
Naam: Hennie de Groot  
img

Voordat de contactavonden in de Philipskantine - Beukenlaan werden gehouden, Wim, werden deze contactavonden in de bakkerij in de Lijsterbesstraat gehouden.


Datum: 21-03-2010
Naam: janssen  
img

Inderdaad Hennie. Woonde jij niet in de Plataanlaan of daar in de buurt? Ikzelf woonde in de Lijsterbesstraat vanaf de Kastanjelaan het 2e huis links. Want ik kan me nog goed herinerren dat tijdens de contactavonden in de bakkeij, Bueno de Mesquito zijn auto bij ons voor de deur parkeerde. Nu ik hier aan denk komt bij mij weer de geur van het bakken van het krentenbrood op het einde van de week boven drijven. Klopt het dat wij samen wel eens op vacantie zijn geweest op een Philipscamping in Someren?


Datum: 12-01-2014
Naam: Emmy Stellingsma  
img

Leuk die oude foto's, ik kan me alles nog goed herrinneren. Ik woonde op de Glaslaan, ons poortje kwam uit op de Lijsterbesstraat.


Datum: 18-01-2014
Naam: Jaap Koster  
img

Een leuke anekdote wat ik heb meegemaakt toen ik daar in 1962 werkte was, dat een jonge dame van de afdeling inpakken "over tijd" was, zoals ze dat noemde. En iedere ochtend stond ze in die grote deur wat op de foto links is, daar kwam haar vriend met de fiets langs en ze gaf door met haar duim omhoog of naar beneden aan te geven of ze in verwachting was of niet. Dat heeft, zover ik kan herinneren, ongeveer anderhalve week geduurd. Tot op een dag stond ze daar met haar duim omhoog met een zucht van verlichting.