Fotonr.: 54012
Bijdrager Wim Claasen
Locatie 1.: Tongelre |311 Villapark
Locatie 2.: Centrum |111 Binnenstad
Onderwerp.: Panorama - Luchtopnames |Centrum-Tongelre

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

NRE-terrein en omgeving

Beschrijving De foto is van 1931 of ouder, want de witte gashouder (waarop later de Persil-reclame werd aangebracht) staat er nog niet. Die gashouder stond van 1932 tot de afbraak na een brand door een bombardement in 1941 bij het Havenhoofd rechts van het kanaal (zie bijvoorbeeld foto 38755). Rechts staat het witte fabrieksgebouw van Picus (zie bijvoorbeeld foto 50707). Daarboven loopt de Dommelhoefstraat omhoog naar de Fazantlaan. Op het onderste deel van de Dommelhoefstraat is links nog een braakliggend terrein. Daar werden in 1951 zes dienstwoningen van de gemeente (zie bijvoorbeeld 37683) opgeleverd, maar die staan hier nog niet. Dus de foto is uit de periode tussen 1931 en 1950.

Kort voor het punt waar de Dommelhoefstraat op de Fazantlaan uitkomt, loopt links de zijstraat Patrijsstraat. De huisjes aan de Patrijsstraat staan er nog. Daarboven ligt een bijna geheel braakliggend terrein. Het aan de Patrijsstraat grenzende deel daarvan was in de jaren vijftig nog steeds onbebouwd en werd later een halfverhard parkeerterreintje. Dat werd vaak gebruikt door bezoekers aan de Remonstrantse kerk, die tegenover dat terrein aan de overkant van de Dommelhoefstraat werd gebouwd en er nog steeds staat. Iets naar onder in de Dommelhoefstraat staan aan de rechterkant nog steeds bestaande huizen. Onder de achtertuintjes van de huizen aan de Patrijsstraat staat de voormalige Peelcentrale (zie o.a. de foto's 27308 en 51050).

Linksboven staat het tweede station, dat in 1957 werd vervangen door het huidige stationsgebouw. Op de grote versie van de foto is ook het nog steeds bestaande sSpoelhuisje herkenbaar. Onderaan zien we dat de hefbrug over het kanaal in de Tongelresestraat er nog niet is. Aan de noordkant van het kanaal staat tussen het Havenhoofd en de brug stoomtimmerfabriek "De Rietvink", met de schoorsteen. Vanaf het Havenhoofd slingert de Nachtegaallaan omhoog naar de kleine rotonde bij T-kruising met de Parklaan. Pal ervoor staat links naast de Nachtegaallaan villa De Laak en rechts aan de overkant villa Elsheim, waar ooit het Diaconessenziekenhuis begon. Horizontaal loopt boven door de foto het spooremplacement. (Red.)
Geplaatst op 25-01-2023
Email bijdrager img