EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

53566

Bijdrager:

Jaar:

1966

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Tabaksindustrie

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
'Playeren'

Beschrijving

In de jaren zestig spaarde men wel eens strookjes van sigarettenverpakkingen. Hierboven liggen een aantal bekende merken, zoals Chief Whip ("op ieders lip"), Golden Fiction, Player's, Miss Blanche, Full Speed. Andere bekende namen: Caballero, Hunter, Camel, Bastos, Cross, Marlboro, Lucky Strike en het zwaardere werk uit Frankrijk, bijvoorbeeld Gauloises en Gitanes. (Red.)


Geplaatst op

28-04-2022

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 01-05-2022
Naam: ruud van heerwaarden  
img

Ik kan mij ook nog herinneren dat onze schoolmeester van de Lambertusschool 5e klas (groep 7), meneer Geeris, goedkope en nieuw op de markt gebrachte merken rookte. Silky en Gipsy. Iets van 50 cent. Er ging ook een soort spreuk rond bij deze merken, iets van "Bij elke sigaret van dat merk een dag eerder in de kist" (of woorden van die strekking). Misschien dat iemand dit nog weet?


Datum: 02-05-2022
Naam: paul van der Cingel  
img

Dat jullie dat speelden in de jaren '60 geloof ik graag, Giovanni, maar wij dejen het ook al rond 1950. Ik herken de merken onmiddellijk. Je had toen twee verschillende verpakkingen, echte doosjes zoals de merken die hier afgebeeld zijn en papieren pakjes, maar die waren niet geschikt als kaartje. Ik weet ook nog dat Player's meer waard was dan de andere omdat Player's sigaretten (toen nog: cigaretten) veel duurder waren. Er waren wel meer duurdere merken zoals Lucky Strike, Philip Morris en nog een paar andere, maar die zaten in papieren pakjes. Tot 1960 ongeveer kostten de meeste sigaretten minder dan een gulden. Ik weet nog dat Caballero toen 80 cent kostte voor 20 stuks, maar toen bedacht de fabrikant dat je dan voor 25 stuks 1 gulden kon vragen en dat bleek een groot succes dat toen door andere fabrikanten nagevolgd werd. Dat roken ongezond was, daar had niemand het over. Ik geloof dat toen meer dan de helft van de mannelijke bevolking rookte, vrouwen deden dat veel minder. Roken was stoer.


Datum: 04-05-2022
Naam: ad Thijssen  
img

Dat was in de tijd dat bij ons de flats werden gebouwd voor de Engelse militairen die op het vliegveld gestationeerd waren. Op de hoek Laagstraat-Baarsstraat zat een klein kruidenierswinkeltje van de heer Wouters, dat snel werd omgebouwd tot zelfbedieningswinkel. Erg slim van hem. Daardoor viel het op dat de Engelse vrouwen op straat rookten, wat snel werd opgevolgd door de Nederlandse vrouwen. Hierdoor steeg ook de verkoop van rookwaar. Dit was tussen de jaren 1950-1960.


Datum: 05-05-2022
Naam: bert van herk  
img

Klopt exact Paul, zo heb ik het ook ervaren. Ik had vaak een pakje kaarten in mijn kontzak zitten en mijn maten ook. We waren regelmatig met die kaarten aan het spelen om een sigaret. Maar ik had toch liever shag, want die was niet zo duur als sommige sigaretten. Een buil shag Drum-shag koste een gulden en de vloeitjes een dubbeltje, dus voor f. 1,10 had ik een drumstel zoals we dat noemde. En een sjekkie pielen was leuk om te doen, en we probeerden het sjekkie mooier te draaien dan de sigaret uit een pakje, en zo vlug mogelijk. Dat was toch een goede vingeroefening, en mooi om te zien hoe vlug die vingers bewogen om er een te rollen. En de durskus vonden het ook schon om te zien. En het stond helemaal stoer om er een te pielen als er een dursku bij stond terwijl je op een brommer zat. Een Zündapp of een Kreidler Florett. Ik had een Zündapp.


Datum: 06-05-2022
Naam: j.c.m.Viveen  
img

In Stratum, omgeving Wilgenroosstraat en Kerstroosplein, speelden wij al met deze sigarettenmerken midden de jaren 1950, waarbij je alle kaarten die onder de Player kwamen gewonnen had. Ik weet nog dat ik een ijzeren theedoos vol met deze kaarten had.