EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

53003

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

217 Looiakkers

Straat:

Stadswandelpark

Onderwerp 1.:

Parken / Speeltuinen

Onderwerp 2.:

Stadsparken

Onderwerp 3.:

Stadswandelpark

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Radiomonument

Beschrijving

Een mooi vooraanzicht vanaf erg korte afstand van het radiomonument in het Stadswandelpark. Het werd onthuld in 1936 en herinnert aan de eerste radioverbinding, vanuit Eindhoven, met het toenmalige Nederlands-Indië. (red.)


Geplaatst op

14-07-2021

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 15-07-2021
Naam: ad Thijssen  
img

Mij staat heel ver weg in mijn geheugen dat toen dit geplaatst is het ook water uit de mond heeft gespuwd.


Datum: 16-07-2021
Naam: bert van herk  
img

Nee Ad, er heeft nooit water uit haar mond gespoten, er lopen ook geen leidingen daar naartoe, en er is ook geen waterpomp. Ik heb hier ook verschillende foto's van, en toen ik die knipte, heb ik ook met oudere mensen over dit monument staan praten die op het bankje zaten aan de achterkant van het monument. Die vertelden mij dat er nooit geen water uit gespoten heeft. Er zit ook geen gat in haar mond waar het water uit moet komen. Het is dus een sprookje.


Datum: 20-07-2021
Naam: bert van herk  
img

Verschillende mensen zeggen te weten en te vertellen dat er ooit water uit haar mond spoot. Ik kan laten zien dat hier nooit water uitgespoten heeft, middels een foto van haar mond. Daar is geen gat te zien waar water uit kan komen.


Datum: 21-07-2021
Naam: bert van herk  
img

Beste Ad. hier heb je de omschrijving van het radiomonument in het Stadswandelpark. Hierin wordt geen melding gemaakt van eventueel spuitend water.
Radiomonument in Eindhoven Alberdingk Thijmlaan 5600 AA, Eindhoven (Gemeente Eindhoven) Noord Brabant. Bouwjaar: 1936. Architect: A. Termote en D. Roosenburg. Publicatie: 20011218. Rijksmonument ID: 518823. Type: Tuin park landgoed. Omschrijving van Radiomonument.
Inleiding. RADIOMONUMENT ter gelegenheid van de totstandkoming van de eerste radioverbinding tussen Nederland en Nederlands Oost-Indië. De sculptuur is gemaakt door A. Termote, het geheel werd ontworpen in samenwerking met D. Roosenburg. Het monument dateert uit 1936 en bevindt zich in het Stadswandelpark, in het stadsdeel Stratum.
Omschrijving Het beeld stelt een roepende vrouw voor en is uitgevoerd in brons. De sculptuur is op de uiterste punt van een V-vormig basement geplaatst, de vrouw hangt uitgestrekt boven een hartvormige vijver met haar voeten aan een bal. Het basement is uitgevoerd in baksteen, voorzien van fantasie metselpatronen en betonnen banden aan de onderzijde. Een groot gedeelte van de sokkel is afgedekt met koperen platen die als schubben over elkaar liggen. Aan de open zijde van de V is een herdenkingsplaquette aangebracht, welke wordt geflankeerd door reliëfs waarop, en profil, koppen zijn afgebeeld. Daarnaast zijn op de punten van de V ook natuurstenen platen met tekst aangebracht. Alle teksten herdenken de totstandkoming van de radioverbinding en onthulling van het monument. Het monument bevindt zich op een kunstmatige verhoging in het park. Twee bakstenen trappen aan de zijkanten voeren naar de vijver, waar aan beide schuine zijden van de vijver gemetselde banken staan. De achterzijde van de verhoging wordt afgeschermd door een laag bakstenen muurtje met vierkante pijlers, voorzien van afdekplaten. Ook hiertegenaan is een bank bevestigd.
Waardering Het radiomonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een technische en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de totstandkoming van de radioverbinding met Nederlands Indië; het is tevens van belang voor de typologische onwikkeling van het openbare gedenkteken. Het heeft architectuur- en kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van de architect Roosenburg en de beeldhouwer Termote. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de overigens niet beschermde parkaanleg. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.
(Overgenomen uit rijksmonumenten.nl.)