Geen Google maps coördinaten aanwezig

Fotonr.: 5286
Bijdrager Wim Toirkens
Jaar: 1945
Onderwerp.: Gebouwen |Bioscopen / Theaters / Muziekcentra |POC / Philips Schouwburg

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Philips Ontspanningsgebouw, directie Curacao.

Beschrijving Wim Toirkens stuurde deze foto in, waarbij door een foutje van mij de teksten verdwenen. Wim, vul jij dat nog aan als opmerking ?

Het meest opvallend aan dit getuigschrift is het briefhoofd, dat als vestigingsadres van Philips Willemstad op Curacao vermeldt.
Geplaatst op 06-08-2006
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 06-08-2006
Naam: Hans Vervoort img

Philips heeft in de oorlogsjaren hun hoofdzetel verplaatst van Eindhoven naar Curacao. Zo konden zij uit handen blijven van de Duitse bezetter.


Datum: 06-08-2006
Naam: Theo van den Dungen img

Uit Philips honderd 1891-1991, hoofdstuk 6
door opkomend fascisme en imperialisme lopen de spanningen in Centraal Europa en het Verre oosten steeds verder op. Nederland kan in een oorlog verwikkeld raken. Begin 1939 treft Philips maatregelen om de ondernemingsbelangen daar zo goed mogelijk tegen te beschermen.
Philips verzoekt de regering om een wetsregeling die het mogelijk maakt de zetel van de N.V tijdelijk naar een veiliger deel van het Koninkrijk der Nederlanden te verplaatsen.
Bovendien moeten maatregelen worden genomen om zoveel mogelijk van de bezittingen en rechten (het vermogen)van de onderneming in de wereld onbereikbaar te maken voor een bezettingsmacht.
Daartoe wordt alvast in Londen een Engelse beheersmaatschappij (trust) ingesteld en in New York een Amerikaanse. In beide trusts zijn Philips'aandeelhouders begunstigden
Vanf 19 april 1940 is Nederland in staat van beleg, en pas een week later komt de door Philips gevraagde wetsregeling los. Begin mei 1940 komen berichten binnen over een te verwachten aanval, en nog net op tijd kan Philips de juridische zetel van de N.V verplaatsen naar Willemstad op Curacao
Op 16 oktober 1945 sluit Philips met het Ministerie van Financien een kredietovereenkomst die het mogelijk maakt het produktie-apparaat opnieuw op te bouwen, en begin 1946 brengt Philips de zetel van de N.V weer van Curacao naar Eindhoven
Met een aandelenemissie en een obligatielening zal Philips spoedig voldoende kapitaal aantrekken om het overheidskrediet op 17 april 1948 vervroegd af te lossen: twaalf jaar eerder dan voorzien