Bijdrager Leo de Wit
Jaar: 1974
Locatie 1.:Stratum |222 Gerardusplein |Aalsterweg
Onderwerp.: Woonpanden en boerderijen |Boerderijen-Stratum |Aalsterweg
Hoeve Kortonjo.
Reacties
Naam: Willy van den Akker
Ik meen dat deze Hoeve is vernoemd naar de kinderen Kor, Ton en Jo.
Naam: Theo van den Dungen
Beste Willy, zie tekst bij foto 4570 (Kortonjo is genoemd naar vader Joseph, moeder Kor en zoon Anton) Josephus Johannes Fens werd geboren in Breda op 27-08-1846 en studeerde rechten en legde in 1869 het notarisexamen af. Op 26-06-1880 vestigde hij zich als notaris te Eindhoven, eerst inwonend op Volderstraat A-58, later in een pand aan de Keizersgracht 6. Hij is op 24-05-1882 gehuwd met Cornelia Petronella Josephina Antonia van Moll, geboren 15-11-1853 in Eindhoven. Het echtpaar Fens kreeg twee zonen: Anton Arnoldus Joseph Maria (geboren op 11-04-1888 te Eindhoven) en Eugene Johannes Daniel (geboren 06-07-1904 te Eindhoven, en overleden op 17-12-1904). Notaris Fens overleed op 21-02-1917, waarna zijn weduwe in het huis aan de Keizersgracht bleef wonen, tesamen met haar zoon Anton. De weduwe Fens overleed op 15-09-1930. Zoon Anton was advocaat, en hij vestigde zich op 25-11-1915 weer in Eindhoven, en was daar bijzonder actief in de scouting. Hij bleef tot 1943 op het adres Keizersgracht 6 wonen, daarna verhuisde hij naar de villa Kortonjo, die in opdracht van zijn vader was gebouwd. Anton was later commandant van de brandweer en commissaris van de Nederlandse Padvinders en Katholieke Verkenners. Hij overleed in Eindhoven op 12-05-1970. Na zijn dood is het pand aan de Keizersgracht (het Koetshuis) ontruimd. BRON: collectie J.J. Fens, notaris, Eindhoven 1866-1958. Inventaris nr A-142, RHC-Eindhoven Hockey-liefhebbers weten wellicht dat Oranje-Zwart (opgericht 1933) op hoeve Kortonjo zijn thuiswedstrijden speelde. Zij vermelden op hun website: "een boerenhoeve aan de overkant van de Aalsterweg".
Naam: Theo van den Dungen
Beste Leo, Achternamen ken ik helaas niet, wel kom je namen tegen als "de dienstmeisjes Dientje en Dina", "knecht Piet" en ook de naam Anna. Ook is er sprake van Sophie de Bruijn (= Sophie Catharina Wilhelmina Maria de Bruijn). Zie bijvoorbeeld www.rhc-eindhoven.nl/i/documents/403NuActueelaug_000.pdf. Dit is echter familie: zij is een dochter van Arnoldus C.R.I. de Bruijn en Elisabeth M.C.J van Moll en geboren in Helmond op 21-02-1882. Elisabeth is de oudere zus (geboren 05-06-1848) van Cornelia van Moll, de vrouw van notaris J.J. Fens.
Naam: Willy van den Akker
In een van die huisjes woonde de tuinman, een zekere Van Baalen. Een dochter van die Van Baalen is getrouwd met Ties van Laarhoven, die later bij Garvelink in de Vondellaan werkte als portier. Hij woonde in het kleine huisje naast de fabriek, zie foto 4172. Daar heb ik jaren vlees bezorgd aan huis.
Naam: Leo de Wit
Beste Theo, dat moet dan zo wel zijn dat het broer en zus waren. Maar aan de rechterkant van huize Fens stonden toch twee huisjes? In het ene woonde de fam. Van Baalen, maar wie woonde er dan in het andere? Of ik moet me erg vergissen. Ik ga beslist nog kijken of de huisjes er nog staan.
Naam: Ad van Best
De hoeve is genoemd naar: CORnelia van Moll, de moeder, TON Fens, de zoon Anton Fens en tevens advocaat, JOseph Fens, de vader. Zij hadden inderdaad een dienstmeid die Fien werd genoemd. Anton Fens bleef alleen achter, is nooit gehuwd geweest en heeft geen kinderen gekregen.
Naam: Greetje Sibon-Guns
Zondagsmiddags ging ik altijd Margo van Baalen ophalen. Wij gingen dan samen naar de film in het parochiehuis in de Gladiolusstraat. Zij was een klasgenote van mij van de St. Jozefschool in de Geraniumstraat. Haar moeder werkte in het grote huis, vertelde zij mij altijd! De familie Van Baalen woonde in het eerste huisje als je het pad op kwam.
Naam: Jan Th A van Eupen
Ja Theo van den Dungen, de broer en zus die op de boerderij woonden heetten van Heugten. Ik heb er mijn kinderjaren (als bijna buurman) doorgebracht als onbezoldigd hulpje op de hooi- en de bietenkar o.a. Zij pachtten de hoeve van Anton Fens, een echte ouderwetse patriarch, maar toch wel vriendelijk hoor. Ik mocht regelmatig in zijn villa rondkijken en kreeg er thee of limonade. Ik denk dat dit komt omdat hij inderdaad hoofd/hopman of zo van de padvinders en verkenners was, ik meen zelfs landelijk voorzitter of zo.
Naam: Sjef van Eijk
In het commentaar van Theo van den Dungen van 7 aug. 2006 staat het kind Eugene Johannes Daniel (geboren 06-07-1904 te Eindhoven, en overleden op 17-12-1904) vermeld. Peter van Gelder vroeg zich op 3 juli 2007 af of mevrouw Fens dan op 51-jarige leeftijd nog een kind gekregen had. Het vreemde is dat dit kind vermeld staat in het bevolkingsregister bij de voornoemde familie Fens, maar dat op de overlijdensakte van 17 dec. 1904 als ouders Daniël Johannes Fens (letterzetter) en Barbara Johanna Wilhelmina Bakermans vermeld staan. Dit kind staat ook niet vermeld op de site begraafplaatsenonline.nl als zijnde bijgezet in het familiegraf. (Waarin overigens wel de ook op deze pagina genoemde Sophie de Bruijn begraven ligt.)
Is hier wellicht sprake van een ambtelijke dwaling bij het invullen van het bevolkingsregister?
Naam: J.C.H. Bakker
Ook op de geboorte-akte staan Daniel Johannes Fens (letterzetter) en Barbara Johanna Wilhelmina Bakermans vermeld. Heeft notaris Fens het kind Eugène in huis genomen of geadopteerd ? In het bevolkingsregister staat kind Eugène op het adres Keizersgracht, het adres van de notaris, vermeld. Daniel Johannes Fens en echtgenote woonden op Begijnhof 35 en kregen totaal 10 kinderen. Was het kind ziekelijk (Eugène werd maar 5 maanden oud)? Veronderstelling: was Eugène het kind van familie en hebben ze dit kind in huis genomen? Dit zou kunnen verklaren dat dit kind niet bijgezet is in het familiegraf van notaris Fens. Wie weet hier meer van?