EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

5280

Bijdrager:

Jaar:

1953

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Muziek & Zang

Onderwerp 2.:

Koren / Zangverenigingen

Onderwerp 3.:

Zangvereniging, Zanglust

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
De meisjes van de zangvereniging

Beschrijving

Zangvereniging Zanglust uit de jaren 1953 uit de Bennekel. Op de foto de namen die ik mij herinner links onder Theo van Gulick daarnaast Jeanny Tegenbosch, 4e ---- Maas, bovensterij 2e van links Ria van Gulick, 3e van rechts ----- Wilbrink, rechts helemaal boven leidster ---- Maas. Jeanny de Wit-Tegenbosch


Geplaatst op

05-08-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 06-08-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Wat doet Teo tussen al die Meisjes? Enig idee heb ik wel om dat het van mij vuggelkes familie is. Als ze teminste op de Bennekelstraat woonde. Met Theo heb ik nog bij Daf gewerkt en ook nog een handbal vereniging opgericht in Gestel, waarin ik nog gespeeld heb op latere leeftijd. De vader was een neef van mij, wat hij overigens nooit geweten heeft. En een broer van Janus, is de overleden motorrijder, waar enige discussie over geweest is in verband met zijn woonadres. Zie hiervoor foto 2981.


Datum: 06-08-2006
Naam: Leo de Wit  
img

Beste Wil Theo van Gulick woonde op de Bennekelstraat 109, zijn vader was kranten bezorger.
Groetjes Jeanny Tegenbosch


Datum: 04-09-2006
Naam: Ida Wagemakers - Schriks  
img

Ergens in de Bennekel was een danszaal van V O K
op de zaterdag kon je dansen als je 16 jaar was en op de zondag vanaf 18 jaar wie weet hier nog meer over?


Datum: 04-09-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Bij mij werkte in 1960 bij Daf een man die op een dag naar de baas ging en zijn ontslag nam. Toen hij van de baas terug kwam vertelde hij mij dat hij ging werken als beheerder van het gebouwtje V.O.K.
Zijn naam is mij ontschoten, hij was n.l. een Pool van geboorte, met nogal een moeilijke naam. Misschien hebben de inwoners van de Bennekel er veel plezier van gehad, want het was een aardige man. Weet iemand waar ik het over heb? (Ida soms?)


Datum: 04-09-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Dat klopt helemaal Ida. Bij de 'VOK' zo als we altijd zeiden, gingen we vaak dansen. De VOK was helemaal achteraan in de Bennekelstraat. Als je de Bennekelstraat uitreed, reed je zo tegen het gebouw aan. Vaak werd er ook gevochten door opgeschoten jongelui. Dus vaak 'pliesie' in de buurt.


Datum: 04-09-2006
Naam: Ida Wagemakers - Schriks  
img

Hennie, ik spreek uit de tijd van 1960/61. Toen was het wel heel rustig. Mijn vader stond helaas (voor mij) bij de ingang, om de kaartjes te controleren. Ik kon toen niet naar buiten, mijn vriendinnen hadden steeds een vriendje. Het duurde tot 10.00 uur en op de zaterdag 11.00 uur. Van een Pool is mij niets bij gebleven, wel een vervelende jonge man, daarom ging ik ook niet meer.


Datum: 04-09-2006
Naam: Leo de Wit  
img

Ik heb mijn vrouw Jeanny Tegenbosch uit de Verhulststraat er in 1960 leren kennen, wij zijn inmiddels 44 jaar getrouwd. Je ziet maar weer waar de VOK goed voor was, het was er ook altijd heel gezellig.
Wat de beheerder betreft was dat de Hr. Pudelko uit de Bennekelstraat. Ik ga dit nog na vragen bij mijn schoonzus, een dochter van van de helaas dit jaar overleden Hr. Pudelko.
V.O.K staat voor Voor Onze Kinderen


Datum: 04-09-2006
Naam: Ida Wagemakers - Schriks  
img

Op de zaterdag was er jongen een meisje die zo goed kon swingen, dan stonden wij er allemaal omheen Zij gaven steeds een show weg en daarna dansten we weer verder, is dit jou bekend Leo?


Datum: 04-09-2006
Naam: Ida Wagemakers - Schriks  
img

Leo, misschien zijn we elkaar wel eens tegen gekomen. Ik was er in 1960 ook. Toen was er een stel dat zo goed kon swingen, zij gaven een show weg en ieder stond te kijken.


Datum: 04-09-2006
Naam: Leo de Wit  
img

Dat meisje was Corrie van Boxtel uit de Bennekelstraat maar in die tijd konden we wel allemaal een lekker potje swingen!


Datum: 04-09-2006
Naam: Leo de Wit  
img

Ida van welk bouwjaar ben jij en waar woonde jij het is allemaal al zo lang geleden.


Datum: 05-09-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Ja hoor Ida, ik praat over de tijd 1955 - 1961. Wij gingen daar vaak lekker swingen. Maar als ik aan het VOK denk, denk ik aan knokken en politie. Ik weet niet waarom, maar dat heb ik onthouden. Bij jij toevallig ook familie van Annie Schriks van de Hagenkampweg?


Datum: 05-09-2006
Naam: Ida Wagemakers - Schriks  
img

Mijn bouwjaar is 1944 en ik woonde toen op Hoogstraat 209, schuin tegenover de bazar en de Baarstraat. Ik werkte toen bij de drukkerij de Wit. Maar voor ik zover weet ben ik geen familie van Annie Schriks van de Hagekampweg. Mijn oude tante Annie woonde in Tongelre en is al lang overleden.


Datum: 05-09-2006
Naam: Ida Wagemakers - Schriks  
img

Bij navraag aan familie is deze Annie Schriks helemaal geen familie. Mijn familie zus en broers wonen nog in Woensel.


Datum: 05-10-2006
Naam: Marian Doddema-Verhappen  
img

Mijn moeder ging ook altijd dansen bij de VOK en mijn opa heeft meegebouwd aan het gebouw! Mijn moeder heet Mien Molegraaf (1938) en mijn vader heet Carel Verhappen (1938). Zelf ben ik geboren in de van Beethovenlaan en heb daar tot mijn achtste gewoond. Toen zijn wij naar Maassluis verhuisd.
Mijn ome Jan en Tante Rie van Dorst wonen nog steeds in de v.Beethovenlaan


Datum: 07-12-2006
Naam: A. Clijsen.  
img

Ons gezin woonde in het laatste Bennekelstraathuis, recht tegenover het V.O.K. speeltuingebouwtje.
Ja, in de 60e jaren werd een algemene speeltuin door de katholieke kerk (H.Maria Middelares Aller Genaden van pastoor C.Brocken) nog als ongewenst heidens geacht, en zo ook door kapelaan Schakenraat en A.J van den Hout verhullend verwoord.
Katholieke speeltuin “Jeugd vermaak” diende het gelovige speeldomein te zijn.
Onze buurvrouw, Mvr. Rodendijk was medebestuurster in de heidense V.O.K. die door oud-politieman Marsjhee (=spreektaal) opgericht was (diezelfde Marsjhee die later de zwarte Bergen in Luyksgestel bestuurde en beheerde).
In eerste instantie was eerst de ”kleine glijbaan” er en later, na veel weekend en avondwerk, een 1 verdiepingen hogere bijkwam, precies langs riviertje de Dommel.
Dankzij de zeer grote gezinnen was Gestel een kinderrijke buurt, waar vanaf, zeg, het 14e jaar (de hormonenwerking?) zowel jongens als meisjes ontwaakten, bij het weekend dansen in de V.O.K, en daar zodoende een groots pronk en praal van brommers een vrijers-ontmoetingstreffen werd.
Vandaar dat de politie (Godfried & v.d. Wiel) regelmatig, als alternatief (?) de goede naam van de Gestelse jeugd, hun zeden trachtte te bewaken door veel langs te fietsen, en waarschuwend op hen in te praten.
Onderling was het geen geheim dat in de veel smalle donkere gangetjes het er veel … soms, het met elkaar deden Bedoelend kussen of al echt voelen of vrijen.
Wat een enkele keer zelfs ontaardde in een veelbesproken “moetje” welke je daarna nooit meer zag swingen in de VOK.
Als 16-jarige jongen (1944) lette ik alleen op je-eigen-leeftijds meisjes, die met 3 jaar jonger of 3 jaar ouder, je toentertijd als kinderen, of al voor jou te grote wijven aanzag.
Ook lagen langs de hele omtrek van de omheining er de door kinderen aangelegde en onderhouden volkstuintjes van ongeveer 4 m2 oppervlakte en verder ook, een jaarlijkse georganiseerde fancy fair, kerstbomenverbrandingen en tekenwedstrijden met prijzen.
Enkele namen die ik me met een of andere activiteit nog snel herinner: Corry v Boxtel, Annie en Toos Avesaath, Anie Vullings, Carla v.Hall, Pietje Joke en Leny de Wit, Jantje en Hans Stoutjesdijk, v. Boogaard (buren van Marsjhee), Erna en Agnes Rohdijk, Nelly vd Heyden en de Clijsen's


Datum: 26-12-2006
Naam: Willy Schriks Junior  
img

Voor Hennie de Groot en Ida Wagenakers-Schriks. Annie Schriks is de zus van mijn vader Willie Schriks Senior die vroeger op de Hagekampweg woonde. Ikzelf ben van 1964 en ken het VOK gebouw ook nog. Ik vind het erg leuk om nog eens een foto uit die tijd te zien.


Datum: 27-12-2006
Naam: Jeanny de Wit-Tegenbosch  
img

Er wordt steeds maar gesproken over de V.O.K. Toen deze foto van de ZANGVERENIGING werd genomen was de V.O.K. helemaal nog niet in beeld. Dit was veel later en ik zou toch wel graag reakties hebben op de foto van vereniging zanglust....


Datum: 21-01-2007
Naam: Ben Dankers  

Die foto is genomen voor de deur en op het trapje van het tweede patronaatsgebouw van de Lambertusparochie. Dit gebouw met een podium lag naast de ingang naar het kerkhof, je kon er ook komen door het pad langs fietsenmaker Reker volgens mij. Het eerste patronaat staat er nog aan de Hoogstraat er zat later een meubelzaak in.
Dan het gebouw van Voor Onze Kinderen (V.O.K.) dat staat er nog en ook de toren van de glijbaan (O wat een schande een dichte donkere glijbaan, pastoor Brocken sprak er schande van op de preekstoel). Het gebouw huisvest nu de Scouting, de Angelo Roncaligroep en menige Gestelnaar zal er ook dit jaar weer zijn Kerstboom hebben gekocht.


Datum: 22-01-2007
Naam: Jeanny de Wit  
img

Beste Ben, je bent abuis. Het gebouw dat jij bedoelt is het Mariapatronaat naast de kerk. Maar de foto van de zangvereniging is genomen op de trappen van het Katholiek Leven op de Wal, in het centrum van Eindhoven dus. De V.O.K. komt hier helemaal niet ter sprake. Deze foto is genomen zo ongeveer 50 á 55 jaar geleden, ik geloof dat het V.O.K. gebouw er toen nog niet stond. Ik weet dit omdat ikzelf daar tussen sta als kind naast Theo van Gulick. Het Mariapatronaat werd ook gebruikt door Zanglust, maar dat was voor repetities. In het Katholiek Leven hadden we toen een uitvoering.


Datum: 22-01-2007
Naam: Ben Dankers  

Nu ik wat beter heb gekeken heb je gelijk, een van mijn zussen is volgens mij ook nog even bij dat koor geweest.


Datum: 11-02-2007
Naam: Gerry Schenkelaars-Dankers  
img

Nou heb ik al zo dikwijls naar die foto zitten kijken, ik ben zelf ook bij Zanglust geweest maar weet niet meer in welk jaar, wij zijn in 1951 in Eindhoven komen wonen dus dat moet ongeveer in 1952 of 53 zijn geweest toen was ik 12 of 13 jaar, Ria van Gulick ken ik wel en ook haar broer, die kan ik me nog wel herinneren .
Die leidster die rechts boven staat zou dat Jet van der Linden kunnen zijn daar lijkt ze heel erg op, die woonde in de Bennekelstraat.


Datum: 09-04-2007
Naam: M. Bijsterveld-van Gulick  
img

Hallo Jeanny. Het is Anny Wilbrink en Agnes Maas. Middelste rij links is Toos Hovens. Mijn vader, Wim van Gulick, was de dirigent en oprichter van Zanglust. Weet je nog de repetities bij ons in de voorkamer? Dat we met z`n allen door de vloer zakten?


Datum: 07-07-2007
Naam: Jet Hoens-van der Linden  
img

Sorry Gerry Schenkelaars-Dankers, maar ik, Jet van der Linden, sta niet op die foto. Wie het wel is weet ik niet.


Datum: 07-10-2007
Naam: Ria Verhappen - van der Linden  
img

Leuk om mezelf te zien. Ik ben de vierde van links op de bovenste rij. Mijn naam is Ria van der Linden. Naast mij, dus de derde, is volgens mij Erna Rodijk.


Datum: 22-10-2007
Naam: Henny de Vries  
img

Leo de Wit ik denk dat U zich vergist in het meisje dat zo goed kon swingen. Ik weet zeker dat het beste koppel dat daar ooit gedanst heeft, de swingkoning met Riet de Munnick was. Ik ben er jaren gekomen, maar ik moet wel zeggen dat het in de tijd was, dat men kon sparen voor een optreden van de DSC.


Datum: 15-05-2008
Naam: Pierre Smulders  
img

Erg leuk om op deze manier naar het verleden terug te kunnen kijken.
Wat Theo van Gulick tussen al die meisjes doet is wellicht te verklaren omdat Wim van Gulick (zijn vader) destijds oprichter en dirigent was van dat koor, Zanglust geheten.
Overigens was Wim van Gulick meer musicus dan krantenbezorger. Hij heeft tientallen jaren met zijn band muziek gemaakt, samen met zijn broer Jan en verschillende andere muzikanten. Dat was niet altijd een vetpot en daarom nam hij er voor 's morgens een krantenwijkje bij. Er is vanzelfsprekend niets mis met krantenbezorger zijn, maar deze aanvulling wilde ik toch even kwijt. Wim van Gulick is een oom van mij en Theo is van jongs af aan een van mijn beste vrienden. We ontmoeten elkaar zeer regelmatig, samen met onze vrouwen.
Groetjes, Pierre Smulders, thans wonende in Veldhoven en gedurende mijn lagere schoolperiode woonde ik in de Bennekel, Obrechtlaan 7.


Datum: 23-05-2008
Naam: Toon Geevers  
img

Zanglust was niet alleen een meisjeszangvereniging. Ik ben er zelf nog een blauwe maandag bij geweest, vooral omdat er een meisje bij was dat ik nogal leuk vond. De muzikale leiding was in handen van Dhr. v.Gulick, de krantenman, zijn dochter begeleidde aan de piano. Er werden kinderoperettes uitgevoerd, zoals prinses Rozelijn en de Pruik van de koning. Er waren maar weinig jongens lid van en geloof het of niet Jan v.d. Meeren, de koster van de Maria Middelareskerk, speelde de kale koning in die laatste operette. Omdat ik bij het jongenskoor van die kerk was werd mij door Piet Braun verboden om bij zanglust te blijven.


Datum: 25-05-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Wat leuk om hier te lezen over V.O.K. Hét danstentje van de jaren 1957 tot in de jaren 60. Voor zover ik het mij herinneren kan, dat was in onze jeugd dus, dat was altijd feest op zaterdagavond en zondags gingen we naar van Mierlo op de Hoogstraat c.q. de Harmoniezaal. Die snelle swinger was Harrie de Turck uit Strijp. daar ging iedereen voor aan de kant. Helaas in 2005 overleden.
Leuk is dit, een feest van herkenning.


Datum: 25-05-2008
Naam: Henny de Vries  
img

Hallo Ad, weet jij ook nog dat je een soort stempels kon sparen, voor elke entree op Zaterdag of Zondag . Volle kaart had recht op een vrijkaartje voor een concert van de DUTCH SWING COLLEGE, voor toen gewoon een belevenis, nu eigenlijk nog steeds. Dit is mij altijd bijgebleven, wat een feest vroeger.


Datum: 25-05-2008
Naam: Toon Geevers  
img

De VOK, Voor Onze Kinderen, was opgericht als een soort protest tegen pastoor Dijkmans van de Lambertuskerk, die het voor het zeggen wilde hebben bij de speeltuinvereniging Jeugdvermaak. Leden van het bestuur waren Dhr Michee, Wijman, Baardmans en en nog enige anderen waarvan ik de naam niet weet. Mijn vader, ook Toon Geevers, uit de Benoitstraat en Piet Melis uit de Dufaystraat waren de leiders van de voetbalclub van VOK. Ik ben vaak met mijn vader meegeweest naar de wedstrijden waar ik zelf nog niet aan mee mocht doen omdat ik te jong was. Jeugdvermaak was veel eerder klaar als VOK en wij zijn daar toen lid van geworden ook al omdat hij tegenover de deur lag. Ieder kind kreeg een penning die opgespeld moest worden zodat men kon zien dat je lid was. Een oude gepensioneerde man (ben ik nou zelf ook), Dhr. Willems, was toezichthouder bij Jeugdvermaak.


Datum: 25-05-2008
Naam: Toon Geevers  
img

Ik zie hier de naam Pierre Smulders staan. Toen wij in 1948 vanuit Stratum naar de Benoitstraat verhuisden, was de straat nog een grote zandbak. Er lagen nog grote stapels stenen en dakpannen. De huizen in de Obrechtlaan waren al een paar jaar eerder gebouwd. De eerste middag dat ik buiten kwam waren er twee jongens in het zand en tussen de stenen aan het spelen. Pierre en Atta Smulders. Ze gooiden ook met stenen, niet perse in mijn richting maar toen ik nog maar zes uur in de Bennekel woonde had ik al een gat in mijn kop. Als ik het goed heb waren jouw vader en moeder Frans en Sjaan Smulders. Die nog in het boek van Jegerings op een foto voorkomen.


Datum: 26-05-2008
Naam: Ap ten Hartog  
img

Toon was de heer Michee een agent van politie? Dit staat mij vaag bij.


Datum: 26-05-2008
Naam: Toon Geevers  
img

Ja, Dhr Michee was brigadier bij de gemeentepolitie.


Datum: 26-05-2008
Naam: Leo de Wit  
img

Beste mensen waar zijn jullie mee bezig van zangkoor naar V.O.K en dan weer naar de politie, ik dacht niet dat dit de bedoeling was van Eindhoven in beeld. Blijf a.u.b. bij het onderwerp, dat is voor de personen op de foto zeker zo leuk.