EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

5207

Bijdrager:

Jaar:

2006

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

334 Urkhoven

Straat:

Oude Doornakkersweg

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Boerderijen-Tongelre

Onderwerp 3.:

Doornakkersweg

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Oude Doornakkerseweg.

Beschrijving

Hoek Urkhovenseweg - Oude Doornakkersweg, tegenover de Zeggenweg. Rechts komt deze weg uit op een kampje.


Geplaatst op

31-07-2006

Reacties:

Datum: 01-08-2006
Naam: Theo van den Dungen  
img

Met enige terughoudendheid denk ik, dat dit de boerderij van de familie Martinus Vogels was, een rijke en invloedrijke boer, die tevens kerkmeester en lid van de gemeenteraad van Tongelre was en ook nog in het bestuur zat van de St.Martinusgilde.
Volgens Tonny van den Boomen heeft hier later zijn zwager Antoon de Groof gewoond.
Oude Tongelrenaren: help efkes.


Datum: 01-08-2006
Naam: Leo Smits  
img

Hoi Theo, volgens mij klopt dit. Ik ben nog steeds bevriend met een zoon van Antoon de Groof, zijn vrouw heette Sisca Vogels en hadden zes kinderen, twee meisjes en vier jongens. Ik heb bijna mijn hele jeugd doorgebracht op deze boerderij, hij staat tegenover de kwekerij van Soontiens, daar hadden ze dertien kinderen. Ik was ook bevriend met hun zoon Dees. Volgens mij woont er nu, na de onteigening door de gemeente Eindhoven, de beeldend kunstenaar Snijders, 'n broer van de bekende judo tweeling Jan en Peter.
Ik heb zelf vroeger in de Stellenboschstraat gewoond (beter bekent als de Lange Smit). De boerderij van de Groof staat ook op RAF luchtfoto rechts bovenin, de eerste boerderij rechts over de bovenste spoorlijn. De donkere lange vlek is de boomgaard (foto 189). Ik hoop dat je weer wat wijzer geworden bent.


Datum: 19-11-2011
Naam: A.van Overbruggen  
img

Hallo Theo en Leo, de boerderij van boer de Groof stond volgens mij langs de boerderij van Soontiens aan de Urkhovenseweg, waar nu de Collseweg op de Urkhovenseweg uitkomt. Volgens mijn moeder (en ook vermeld in het boek van Tonnie v.d. Boomen) had kerkmeester Vogels een verhaal de wereld ingestuurd over de toenmalige pastoor en zijn dienstmeid. De aanhangers van de pastoor onder leiding van "Paul Kruger" organiseerden een protestmars tegen de kerkmeester, die daardoor verhuisde met zijn familie. Mijn moeder was hoogst verbaasd dat later een zoon van de kerkmeester pastoor werd in de Sint Martinusparochie.


Datum: 03-12-2011
Naam: A van Overbruggen  
img

Bij terugkomst in Nederland heb ik geconstateerd dat mijn reactie van 19 november 2011 over de plaats van deze boerderij niet juist is.
Deze boerderij stond/staat langs de Doornakkersweg/Oude Doornakkersweg. De boerderij waar ik het over heb in die reactie lag aan de andere kant van het woonhuis van de familie Soontiens aan de Urkhovenseweg en werd bewoond door de familie van Gastel.