EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

51763

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

311 Villapark

Straat:

Fazantlaan

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Woonhuizen-Tongelre

Onderwerp 3.:

Fazantlaan

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Fazantlaan

Beschrijving

De straatnaam op deze ansicht is fout, want er staat geen meter Roeklaan op. Het gaat om huizen in de Fazantlaan in het Villapark, anno jaren dertig van de twintigste eeuw. We kijken in de richting van de Nachtegaallaan en zien een deel van de Fazantlaan tussen de Kwartelstraat, de zijstraat links, en de Lakerstraat. Helemaal rechts tegen de rand ligt de hoek met de Reigerlaan.
Het torentje is van de 'Oosterkerk', dicht bij de hoek met de Lakerstraat. Dat kerkgebouw heeft verschillende geloven onderdak geboden. Het was na de bouw in 1911 een gereformeerde kerk. Dat duurde tot 1969, toen de kerk werd gesloten. Van 1973 tot 1989 huisde er een Turkse moskee. Na de sloop van de Antonius van Paduakerk in de Kwartelstraat namen de katholieken dit gebouw aan de Fazantlaan onder diezelfde naam in gebruik. Dankzij de steeds sterkere leegloop van kerken werd ook de huidige Oosterkerk in 2012 gesloten. Van 2015 tot 2019 is het gebouw nog gebruikt door een groepering othodoxe Eritrese gelovigen.
Net voorbij de huizen aan de rechterkant, die er enigszins aangepast nog steeds lijken te staan, is vandaag de dag de inrit naar het gebouw van het Academisch Genootschap, al decennia lang gevestigd in de villa Parklaan 93.  (Red.)


Geplaatst op

06-11-2020
Geen reacties gevonden bij deze foto