Fotonr.: 12335
Bijdrager Jan van der Meulen
Jaar: 1992
Locatie 1.:Tongelre |311 Villapark |Fazantlaan
Onderwerp.: Religie |Katholieke Kerken |Tongelre, St Antonius van Padua

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Afbraak kerk Villapark

Beschrijving H. Antonius van Padua in afbraak. Jan was er natuurlijk bij...
Geplaatst op 05-07-2007
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 05-07-2007
Naam: Theo van den Dungen img

De eerste steen van deze prachtige kerk werd gelegd op 17 maart 1917, en de inwijding vond plaats ruim 1 jaar later op 23 mei 1918.
De (zo betreurde) afbraak startte op 27 januari 1991. Jammer.


Datum: 05-07-2007
Naam: Jacques van Bokhoven img

Tientallen jaren lang is deze prachtige kerk het middelpunt geweest van het omliggende deel van Eindhoven (Villapark, deel van Tongelre). In de jaren vijftig had de parochie een pastoor en drie, soms vier kapelaans. De ontkerkelijking laat hier wel zeer duidelijk een leegte achter, temeer omdat ook de Josephkerk, dieper Tongelre in, ook weg is. Uiteraard is hun bestaansreden bij gebrek aan belangstelling verdwenen, maar voor velen is een houvast in het stadsbeeld, en daarmee een dierbaar aandenken, verdwenen. Is het pastoriegebouw ook afgebroken?


Datum: 05-08-2007
Naam: Huib Vredegoor img

Nee Jacques, de pastorie zie je nog staan op de achtergrond. Deze foto is genomen vanuit de hoofdingang op de Kwartelstraat (zie rechts nog een stuk van de toren), richting parallel aan de Fazantlaan. In de jaren '50 resideerden daar pastoor Holtus, kapelaan kuypers, kapelaan Sanders die later naar Regina Celi in Vught ging, en kapelaan Baken, waar wij graag voor dienden, want binnen 20 minuten klaar.


Datum: 09-11-2009
Naam: Gerard de Beurs img

Dit is de kerk waar ik als kind (50/60er jaren) iedere zondag (verplicht) naar toe moest van mijn ouders. Men werd in die jaren nog gecontroleerd door de buurt of je wel zondags naar de kerk ging. Ik weet nog dat we als groepje jongeren achter in de kerk gingen zitten en dat we dikwijls door de Suisse tot de orde werden geroepen. Ik kan me die man nog zo voor de geest halen. prachtig uniform aan, een soort sjerp en met een steek op (net als Napoleon, maar dan niet dwars) volgens mij met pluim en een grote soort hellebaard die bij elke stap die hij zette op de tegelvloer tikte. We hoorden hem dus van verre aankomen.


Datum: 25-08-2010
Naam: Wil Deckers img

Weet je nog, ook in de vijftiger jaren had pastoor Holtus de Mariagarde zowel voor jongens als meisjes. Wie kent nog kapelaan Maas, die later pastoor werd in Hank (dat ligt in de Bommelerwaard)? Nog een memo, elke eerste vrijdag van de maand naar de kerk 's morgens, werd genoteerd op de, toen geheten, lagere school. Stond nadien in je rapport hoeveel keer je geweest was.


Datum: 25-08-2010
Naam: Jacques van Bokhoven img

Kapelaan Maas kan ik me nog voor de geest halen, Wil, hij had een wat schor klinkende stem vanwege een keelaandoening. Ik dacht dat hij is opgevolgd in de parochie door de al eerder genoemde kapelaan Baken. De bijbehorende biechtstoel was rechts vooraan in de kerk (gezicht naar het altaar). Wat ik zeker meen te weten, is dat kapelaan Van der Heiden vanuit de Villaparkparochie in Hank pastoor is geworden, dus niet ook kapelaan Maas in diezelfde tijd. Tijdens een misdienaarsreisje zijn wij in '54 of '55 op de terugweg uit Amsterdam(?) bij pastoor Van der Heiden in Hank langs geweest. In Eindhoven had hij de misdienaarsgroep onder zijn hoede gehad. Hij had in Hank een grote tuin met o.a. aardbeienplanten, waarvan wij naar believen mochten plukken.


Datum: 16-12-2015
Naam: Piet Hein van Mens img

Zover ik weet is kapelaan Maas pastoor in Mill geweest.